Gyümölcsfákat és szőlőt mennyi időnként kell permetezni?
Figyelt kérdés
2016. jún. 13. 17:53
11/13 anonim válasza:
Na akkor tegyük tisztába a dolgokat. A szőlőt mivel nekem is van rég óta akkor kezdem permetezni ha az új hajtások kb 10 centisek. Ilyenkor még csak kontakt szerekkel ajánlják a permetezést egészen míg el nem virágzik. A kontakt a felületen hat és 7 -10 napig tart a hatása. Ha se túl meleg nincs se sok eső akkor 10 naponta elég. Réz és kén tartalmú szereket használok réz gombára kén lisztharmatra. Gomba esős meleg időben lisztharmat száraz jó melegben jön. Ha Otelló szőlőd is van akkor a ként más szerre cseréld mert azt az egy fajtát megégeti. Ha elvirágzott a szőlő váltani ajánlatos felszívódó szerekre ezek drágábbak de két hétig tart a hatásuk . Felszívódók mert beszívódnak a növénybe ezért oda is eljut ahova véletlen nem jut permet. Ekkor ugyanúgy gomba ellen(főleg peronoszpóra) és lisztharmat ellen permetezünk. Én kb augusztus legelején permetezem utoljára a szőlőt . Ha nagyon sok az eső még fürtzáródás előtt(amikor még éppen nem érnek össze főleg a tömöttebb fürtökön a szemek) szoktak szürkepenész elleni szert is tenni a permetlébe. Az adagolást meg be kell tartani ami a csomagoláson van. Mivel kevés a szőlő kis tasakos szereket vegyél azok szinte mindíg tíz literbe valók. Nagy melegek idején reggel vagy este permetezz . Én rovarölőt nem használok nem volt még kártevő. Na kb ennyi.
12/13 anonim válasza:
13/13 anonim válasza:
# 11
Te láttál már bármilyen gombabetegséget a szőlőhajtások 10 cm-es korában? Vagy akár 50 cm-es korában?
Én még nem, pedig olyankor még soha életemben nem permeteztem a szőlőt.
Nem tartom persze kizártnak, hogy létezik ilyen a tankönyveken kívül is, de ahol még szintén soha nem fordult elő, ott felesleges permetezni májusban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!