Kezdőoldal » Otthon » Kert » Gyümölcsfákat és szőlőt...

Gyümölcsfákat és szőlőt mennyi időnként kell permetezni?

Figyelt kérdés
2016. jún. 13. 17:53
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Szőlőt 10-14 naponként. A fákat meg amelyik milyen .
2016. jún. 13. 19:48
 2/13 A kérdező kommentje:
Olyan sűrűn? Én azt hittem ilyen havonta kell csak.
2016. jún. 13. 20:43
 3/13 anonim ***** válasza:

Szőlő az ilyen. Az év minden időszakában ad munkát.

Gyümölcsfàt fajtája válogatja. Pl.: Jonathan almát is kéthetente kell. Vista bella almát szinte soha.

2016. jún. 13. 21:00
 4/13 anonim ***** válasza:
Attól is függ kontakt v. felszívódó szert használsz. A szõlõ a legkényesebb.De virágzás elõtt csak kontakt szerrel ajánlják a permetezést úgy kb 7-10naponta kell felszívódóval 14 naponta . A fákat is 14 naponta szoktam felszívódóval lenyomni.
2016. jún. 13. 23:05
 5/13 A kérdező kommentje:
ha csak havonta lenne akkor annyi mintha nem is lenne egyáltalán permetezve ugye?
2016. jún. 14. 08:50
 6/13 anonim ***** válasza:
Hát ennyi esőben szőlőd nem maradna az biztos. De ha csak meleg lenne akkor meg a lisztharmat vinné el. Egy megoldás ha értéktelenebb fajtát ültetsz ami meg van szinte permetezés nélkül is. pl: Izabella
2016. jún. 14. 17:19
 7/13 A kérdező kommentje:
Köszi, pont ez lett volna a következő kérdésem hogy melyik fajták bírják akkor jobban, de már meg is jött a válasz. :D
2016. jún. 14. 17:50
 8/13 anonim ***** válasza:

Ha csak a szőlő a kérdés, arra se lehet megmondani, hogy hány naponta kell permetezni.

A fajta ellenálló képességén, az időjáráson, a permetszer fajtáján kívül az sem mindegy, hol van a szőlőd. Ha egy városi kertben, ahol a környező kertekben csak gyep meg tuja van, ott elképzelhető, hogy egyáltalán nem kell permetezni, mert a gomba nem talált oda utat. (Van ilyen budai ismerősöm.)

De nem csak értéktelen fajtákban gondolkodhatsz, írt be a keresőbe, hogy "rezisztens szőlőfajták".

Ezek se bírnak ki mindent, de szerencsés években nulla permetezéssel is megvannak, átlagos években minimális permetezés elég nekik.

Én június elején permetezek először szőlőt (ha korábban kezdem, akkor korábban jön az első betegségtünet, ha kések a permetezéssel), utána nagyjából július közepén abba is hagyom, esetleg még lisztharmat vagy szürkerothadás ellen permetezek, ha nagyon muszáj.

A gyümölcsfákat meg igény szerint kell, tehát ha támad a betegség vagy a kártevő. Ehhez tudni kell, milyen fát akarunk mi ellen megvédeni. Rendszeres, állandó védekezésre házi kertben nincs szükség, csak néha pár jól megválasztott kezelésre.

2016. jún. 15. 17:02
 9/13 A kérdező kommentje:

Június elején? Nemrég vettük a présházat nyaralónak, ahhoz van egy kis szőlő, a nagy részét már kivágta a tulaj előtte, mert nem tudta gondozni, vevő meg nem akadt rá azonnal és felnőtte volna a rekettyés így meg csak a traktoros néha lefűnyírózta. Azt a keveset meg gondozta, mert annyit tudott.

Ő azt mondta már május elején kezdi egészen szeptember elejéig. Meg hogy az előírt adag 2-3x-át nyugodtan keverjük, mert anélkül semmit se ér.

Nem véletlenül jöttem ide érdeklődni, mert ez nekem kicsit ilyen jóskapistabácsi megmondja a tuti érzetű.

2016. jún. 16. 17:07
 10/13 anonim ***** válasza:

Hát lehetni lehet éppen májusban is.

Pl. ha előző évben, fürtzáródás után vagy pláne érés elején erős lisztharmatfertőzés volt, akkor következő május elején, még kicsi hajtásoknál érdemes rámenni lisztharmat elleni szerrel.

Nálam ilyen probléma egyszer volt (két vagy három éve), így nem idegeskedek miatta. Június közepe előtt még nem láttam itt lisztharmatot, tehát májusban nem permetezek ellene.

Ez amúgy minden növény minden problémájára igaz, hogy ha előző évben gondot okozott valami, betegség vagy kártevő, akkor a következő évben erre nagyon rá kell menni, lehetőleg megelőző jelleggel. (Van, ami ellen eleve csak megelőző jelleggel lehet.)

Ja, májusban atka ellen szoktam mindig a szőlőt szórni, mindig van pár tőke, aminek nekiesnek.

2016. jún. 16. 19:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!