Van itt valaki aki borászkodik? Nem eléggé savas a borom mennyit tehetnék bele hektónként? Nem találok leírást róla.
Nem borászkodom komolyabban, de nem is értem igazán a kérdést. A borban nagyon sokféle szerves sav van. Vannak olyan savak amelyek a szőlőből kerülnek a borba, és vannak olyan savak, amelyek az erjedés folyamán keletkeznek.
Például a borkősav, az almasav, a citromsav a szőlőből származó sav a borban. A tejsav, a borostyánkősav, az ecetsav, ezek az erjedés során keletkeznek. Ezeknek a savaknak harmónikusan kell kiegészíteniük egymást, a bor alaptestéhez illeszkedő kellemes savtartalommal, savösszetétellel.
Ezek mellett úgy gondolom, te csupán borkősavat szerettél volna a borhoz tenni, ugye?
Értelek. A borok savtartalma borkősavban kifejezve 2,50 g/l felső határig vagy literenként 33,3 milliekvivalensig növelhető. A bor savtartalmának növelése egész évben végezhető. A savtartalom növeléséhez felhasználható az L(+)-borkősav, L-almasav, D.L-almasav és tejsav. Ezek jól oldódnak a borban.
Nyilván nem akarsz laboratóriumba mintát vinni a jelenlegi savtartalom meghatározására. Emiatt csak kevés savval kezd a kezelést, borkősavból például ne többel, mint 0,5 g/liter. Azaz 100 literenként maximum 50 grammal. Én egy nagy kancsóban oldanám fel teljesen a térfogathoz kiszámított savat, és feloldódás után keverném a borhoz a "törzsoldatot".
Pár napos összeérés után kóstolnám meg újra, és esetleg, ha még mindig nem elég savas számodra, újra megismételném, esetleg kevesebb mennyiségű savval.
[Ha nem borkősavat, hanem pl. almasavat akarsz hozzáadni, akkor írj vissza és a molekulatömegek alapján átszámolom a mennyiségeket.]
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!