Alacsony, kisebb magas ágyást szeretnék magamnak jövőre a kis kertbe. Ősszel tragyazott föld mehet majd bele ?
Aha,értem,köszönöm. És ha ősszel lesz tragyazva, akkor az elég vagy kell hozzá majd ultetes előtt vagy elég majd fokozatosan ?
S ilyen alacsony -20 cm magas agyasba,alulra gally és komposzt mindenképp kell vagy mehet a jó föld egyenesen, alatta geotextilia vagy karton. Köszönöm szépen előre is !
Elég ősszel. Mehet a föld egyenesen.
Valamennyire a növényeid gyökerei bele fognak menni alatta is a talajba, de az nem baj.
Na, azt gondoltam, hogy nem értesz hozzá. Aki ért hozzá, az nem akar magaságyást. Az egy olyan dolog a hidegebb vidékeken, mint nálunk a fóliasátor: sokba kerül, sok extra munkával jár, bonyolultabb benne termelni, de hosszabbá lehet tenni vele a termelési szezont.
Olyan helyen lett kitalálva, ahol később jön a tavaszi felmelegedés, alacsonyabbról süt a nap, rengeteget esik, de amikor nem esik, akkor is borult az ég.
Aztán ha csinálnak egy ilyen magaságyást, abban nem áll meg a víz, ki tud folyni (főleg ha gallyakat is tesznek az aljára), a szárazabb föld hamarabb melegszik, jobb állagú lesz, az alacsonyról sütő nap az oldalát is tudja melegíteni, szóval lényegesen hamarabb lehet kezdeni a veteményezést.
De nálunk hamar és gyorsan tavaszodik. Itt a nyári hőség és szárazság a fő probléma, nem a hűvös és esős tavasz. Egy magaságyást sokkal többet kell öntözni, mivel alulról nem tud annyi vizet felvenni. Ha gallyat is teszel alá, akkor még annyit se. Annak is a szárazon tartás a lényege.
Hogy jó-e a kerti földed a magaságyba, az a földedtől függ. Ha kint a kertben jó, akkor magaságyásban is jó lesz. Esetleg ha túl kötött, akkor komposztot lehet hozzá keverni. 2 zsák virágföld az semmi, nem érdemes rá költeni. M2-enként egy diszperzites vödör többé-kevésbé érett istállótrágyát bekeversz ősszel, az elég, ha nem akarod magasra az egészet, és tavaszra jó lesz. Tavasszal már nem szabad olyat hozzátenni, ami nem virágföldszerű.
De ha nem akarsz felesleges munkát, akkor ugyanazt a trágyát a szabadon lévő, mélyen felásott földhöz keverd el, jobb termésed lesz kevesebb munkával.
1-es vagyok, azért kérdeztem, miért akarsz magaságyást, mert 9-essel egyetértve azt mondom, felesleges. Sok pénz, sok idő, sok munka.
Ha szeretnéd kicsit igényesebbé tenni a konyhakertet, akkor csinálj csak egy alacsony fakeretet az ágyás köré, vagy rakd ki a széleket régi B30-as réglsval vagy téglakővel, bár az drágább.
De ez a magaságyásozás csak divat, amúgy ha valóban termesztés is a cél, nem csak az, hogy jól mutasson, felesleges. Ásd fel most ősszel a területet, forgasd be a trágyát meg kezdj el komposztálni, majd idöbel akkor lesz házi komposztod is.
Én tavasszal már nem is szoktam felásni a földet, csak belevetek és kész.
A magaságyás sok pénzbe kerül, macerás, hamar kiszárad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!