Hany literes hordot vegyek cefrenek?
Mennyi eper lesz?
Szomszédom egy kb ekkpora fáról 2-3 hordót (~120literes) fogott be cefrének.
Inkább legyen kisebb, de több.
Mozgatni is kell és ha nem akarsz cserpákolni, ami közben jól berúgsz az alkoholgőztől, akkor akkora hordód legyen, amit ketten még rakodni tudtok kocsira fel, meg le anélkül, hogy megszakadnátok.
Lehet persze nagyobb, csak ne tedd teli.
Azt gondold át, hogy a hordót meg is kell emelned utána tele a cefrével!
A 120 literesnél nagyobb már nagyon nehéz, ha nincs segítséged akkor nem biztos, hogy meg tudod oldani.
A faeperelég apró gyümölcs, soknak látszik de nehéz gyűjteni. A páromék megpróbálták nagy lelkesedéssel, majd egy fél hordónyit is alig tudtak összeszedni 2 hatalmas eperfáról több óra alatt. A faepernek kevés az aromaanyaga, kissé jellegtelen lesz a belőle készülő ital - páromék szerint nem érte meg a fáradtságot.
De próbáld meg! Ha 120 literes hordót veszel akkor ne töltsd tele, csak feléig vagy kicsit tovább, mert néha felhabzik a cefré és kibugyoghat. Elsőre vegyél 1 hordót, nézd meg mennyi epred lesz könnyedén első körben és ahhoz igazítsd, hogy mennyi kell még hozzá! Ne a hullott gyümölcsöt próbáld felszedni, teríts ki valami ponyvát a fa alá és rázd meg! A szedés nagyon lassú, a földön meg sok a rossz, sérült gyümölcs.
Ha holnap kikészítesz valami nagyobb edényt és megpróbálkozol az eper begyűjtésével még délelőtt, akkor látni fogod a mennyiséget ami összejön, utána el tudsz menni hordót venni hozzá, addig kibírja a másik edényben.
A jóféle, ízes részéből tegyél el a fagyasztóba egy csomaggal! Amikor lefőzetted, otthon tegyél az üvegbe a gyümölcsből ágyas pálinkának, az kicsit ad az ízéhez és színe is lesz. Bár ha ez zavar akkor ne tedd.
Nem csak az emelés lényeges srácok, nem jó gyűjtögetni a gyümölcsöt egy hordóba! Egy erjedésben lévő cefrébe nem szabadna friss gyümölcsöt beletenni, sőt igazából nyitogatni sem szabadna a hordót. Szóval azért is jobb a több, kisebb hordó, mert úgy egy adagot leráz a fáról és becefrézi, az eper nem egyszerre érik.
Rázd le fóliára, majd locsold meg és abból öntsd át edénybe, a fólián a hulladék egy jelentős része rajtamarad, majd az edényben érdemes mégegyszer átmosni, és utána mehet a hordóba. Az epernek nagyon alacsony a savtartalma, érdemes savazni a cefrét, nézz utána miként kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!