Ha cefrének gyűjti az ember a lehullott gyümölcsöket le kell zárni a hordó tetejét, vagy hagyjam nyitva?
Ha azt akarod, hogy nagyot durranjon, akkor zárd le.
De ha még ezt se tudod, akkor ne tegyél el cefrét, mert belepusztulhatnak a balgák, pedig máshol még hasznosak lehetnének.
Bocsi.
Mi a kovetkezokent szoktuk csinalni. A muanyaghordora, amiben gyujtjuk a cefret, mindig ratesszuk a tetot. Ahogy korabban is irtak, vedi a levegotol es a rovaroktol. Ekkor viszont meg nem bilincseljuk ra a tetot. Egyreszt a gazfejlodes miatt, masreszt meg azert, mert foleg az elejen, minden nap illik megkevergetni (pl. egy gereblyevel), hogy a nagyobb reszek osszetorjenek, es a szetvalo retegek ujra elvegyuljenek - ez segiti az erjedest. Akkor van kesz, amikor az egesz mar ,,megnyugszik'': a teteje simava, vizszeruve valik, nincsenek a felszinen nagyobb darabok, pezsgo, habzo reteg. Ilyenkor mar nem kevergetjuk, es ha epp van szabad bilincs, le is zarjuk. De ha ilyenkor is csak rajtavan a teto raszoritas nelkul, az is tokeletes.
A cukor kapcsan: Fugg attol, hogy milyen gyumolcsbol csinalod. Pl. az almacefre tipikusan savanyubb, ehhez altalaban teszunk cukrot is. Viszont egy jo ,,tocsogos'' szilvabol vagy sargabarackbol keszulo cefrehez vagy nem kell vagy eleg kevesebb is. Azt most hirtelen nem tudom, hogy mikor mennyit szoktunk beletenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!