Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mikor kell a szőlő fürtöket...

Mikor kell a szőlő fürtöket ritkítani?

Figyelt kérdés

Ősz óta van kiskertem,öröklött 20-25 tőke kordonos csemegeszőlővel. Itteni segítséggel metszettem, hosszú vesszőket félkörívbe hajtva kötöttem a drótokhoz.

Rengeteg fürt van rajta,most kezd virágozni(van olyan vessző,amin 4 is).

Mennyit,és mikor szedjek le belőlük?-(a szomszéd szerint,ha mind meghagyom,megszakad a tőke)

2023. jún. 2. 15:22
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Amikor már látod melyik milyenné fog feltehetőleg nőni és mindenhol megjelentek értékelhetően.

Amikor el tudod dönteni, hogy melyiket érdemes megtartanod. Korai fajtánál előbb, késői fajtánál később, a fürtök megjelenése szerint.

2023. jún. 2. 15:37
 2/6 A kérdező kommentje:

Egy ilyen félköríves tavalyi hosszú vesszőn általában 7-8 szemet hagytam,- most minden hajtáson min. 2-3 fürt mutatkozik.

Egy egy hajtásom mennyit hagyhatok? 1-t? 2-t?

2023. jún. 2. 16:53
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Csak a satnyákat szedném le.Még sokat alszik kint mire megérik.

Nagyon sok minden érheti még.Ennyi tőkét még öntözni is lehet,ha nagy szárazság lenne .

2023. jún. 2. 17:54
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

A szomszéd, úgy tűnik, ért hozzá. Szóval ha látod, mutasd meg neki a szőlődet, jól van-e így, ahogy eddig csináltad.

Ha erős, jó kondícióban lévő tőkék, akkor nagy fürtből a csemegéken vesszőnként csak 1-et hagyhatsz, közepesből 2-t. (Neten láttam termelőt, aki direkt óriási fürtöket termel eladásra, ő maximum 4 fürtöt hagy egy tőkén, és még azt is csak öntözéssel meg év közbeni műtrágyázással.)

Ritkítani akkor szoktam, amikor olyan 4 mm körüliek a bogyók. Addigra már látni, hogy melyik fürtön mennyi porzódott meg, hullott-e le kicsi korban, és melyik fürt mekkorára akar nőni.

Nekem az a megfigyelésem, hogy a hatalmas fürtök alsó része nem minden évben érik be rendesen, ott kevésbé lesznek zamatosak a szemek. Úgyhogy a fürtritkításhoz metszőollót használok, és a nagy fürtök alsó részét levágom, inkább maradjon két közepes fürt, mint egy nagy. Csemegéknél tőkénként 20-nál kevesebb ilyen nem túl nagy fürtöt hagyok.

A hajtásritkításon már túl vagyok. Azokat a hajtásokat leszedtem, amiken egyetlen fürt se volt, vagy éppen nagyon gyenge hajtáson nőtt 2 nagy fürt, amit úgyse tudna jó minőségben kinevelni, azok se maradtak. Tőkénként maradt átlagban 10-12 hajtás. (Ha bírja, nálad maradhat több is. Majd meglátod idén, hogy amit meghagysz, azt a fürtszámot ki tudja-e nevelni, és emellett hoz-e rendes, kellően erős vesszőket. Ehhez igazítsd jövőre.)

2023. jún. 2. 18:11
 5/6 mindentudó99 ***** válasza:
Van par száz tőkèm itthon. Talán egy èv volt a 25 év alatt amikor annyi fürt volt a szőlőn hogy megszakadtak sok ki is döglött. Ez a kezdeti tapasztalatlanságból adödott. Nem értettem a metszéshez. Ezzel azt akarom mondani ha megfekelően van a tőke metszve akkor annyit terem amit elbìr. Nincs szükség fürtritkításra. Fiatal tőkéjen ritkítok csak ha sokat hoz.
2023. jún. 2. 18:45
 6/6 anonim ***** válasza:

5

De neked nem csemegeszőlőd van, ha jól gondolom.

Borszőlő nem fog másfél kilós fürtöket hozni. Csemege se mindegyik, de van olyan, ami igen. Pl. a Szőlőskertek királynője, Hamburgi muskotály. Ezeknél van szükség a fürtritkításra.

De még az Othello is úgy működik, hogy kihajt az öreg részekről is, és még az onnan előtörő hajtásokon is lesz fürt, tehát hiába van jól metszve. A tavalyi vesszőről induló hajtáson meg lesz néha 5 fürt, amivel már nem fog tudni mit kezdeni. Én ezt is csemegének nevelem, és a szép nagy szemekhez bizony szükség van fürtritkításra.

2023. jún. 3. 06:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!