Szőlő oltása és napégés?
Sziasztok, szőlőoltásba belekezdtem, elég szép sikereket értem el, de mindig cserépbe tettem az oltványokat és a naphoz szoktattam.
De azt nem értem, hogy ugye berakják a hajtatóházba a nagyüzemi oltásn, majd megint beparafinozzák, nem égeti ki a friss hajtást?
A mezőn, hogy nem égeti a nap ki az oltványt?
Ezt nem értem, mert a cserepeseket kiégettem ha a napra tettem egyből.
Mi a megoldás nagyüzemi szinten, hogy csinálják?
Én annyira nem értek a nagyüzemhez, de szerintem nem paraffinozgatják azt lépten-nyomon.
Összeillesztik a két részt, belemártják paraffinba, kötegelik, elvermelik, és tavasszal minden további nélkül kirakják a bakhátakba. Ott kezd kihajtani, naphoz szokva, a paraffint áttörve. Felénk volt pár hektáron oltványtermelés, mindig csak csupasz, zöldre paraffinozott oltványokat láttam a bakhátakból kilógni.
Minden sötétben, UV nélkül nevelt növény levele megég, ha kibsszák a napra. Szoktatni kell őket a fényhez. Azt szokták csinálni, hogy 3-4 napra úgy teszik ki, hogy ne érje közvetlen nap. Én a palántákra rácsos műanyag rekeszt szoktam tenni. Nagyobb növényeket úgy rakok ki, hogy csak kora reggel (késő délután) kapjanak napot, vagy esetleg még akkor se. Vagy éppen egy bokor v. gyümölcsfa ritkás ágain keresztül érje a nap, mikor az ágak mozgása meg a nap vándorlása miatt nem ugyanazt a pontot éri a nap. Ilyen valamin keresztül szűrődő nap esetén 3-4 nap után akár már a full napra is teheted, nem fognak megégni a levelek. De még ha teljes árnyékba rakod kint 2 hétre, azt is megteszi, a visszaverődő fénytől lassan hozzászokik az UV-hez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!