Mikor kell a szőlőt kikupacolni?
Sziasztok, ősszel ültettem valami szőlő oltványokat, mikor kéne róluk levenni a földet, melyik hónapban?
Válaszotokat előre köszi!
Ha már biztos, hogy nem lesz fagy! Magyarul most még ne! Legalábbis ezt mondják az okosok!
Én vesszőről próbálkoztam többször, egyszer sem eredt meg, már az gond volt, hogy nem eredt meg, nem az, hogy meg is maradjon. Követtem az okosokat, hogy vízben gyökereztetni, hungarocell táblába rakva, hogy mindig ugyanakkora szakasz legyen a vízben... Nem eredt meg! Aztán próbáltam közvetlen a helyére ültetve, nem eredt meg! Próbáltam homokos földben, nem eredt meg! Tavaly úgy voltam vele, hogy sz-rok bele mindenkinek a jótanácsába, fogtam egy vödröt, megtöltöttem virágfölddel, ledugtam a vesszőket, kétnaponta öntözve lett és megeredt, de nem ültettem ki, hagytam benne télen. Most tavasszal lett elültetve, akkora bog gyökér volt minden vesszőn, hogy kb. két marokra való. Láthatóan él, túlélte a telet úgy, hogy kint röhögött a télre a vödörben! Nem takartam be! Majd ősszel beszámolok róla, hogy jó módszer volt-e ez vagy sem és arról is, hogy a Te módszered jó módszer-e vagy sem, mert bár elvileg így csinálják, ahogy Te is, csak hogy a klímánk az meg folyamatosan változik, szomszédom pont így ültetett oltványt tavaly ősszel, ahogy Te, majd ránézek, hogy lett-e belőle valami! Nála még be van takarva, de Ő homokot szokott rárakni, nem földet!
Majd a hajtások szépen kitörnek a földből.Nem kell kibontani,csak földet lazítani.Az erős napsütés is kárt tehet,leégnek a gyenge hajtások.
Májusban szoktam kibontani,a harmat gyökereket eltávolítani.Alsó gyökérzete erősödjön.
Visszametszetted őket?
Ha igen, akkor nem muszáj kibontani. De a felső rügyön csak pár centi föld maradhat.
Ha nem metszetted, akkor bontsd ki, és metszd meg. (A legerősebb, jó állású vesszőn maradjon 2 erős rügy, a többit levágni csonk nélkül.) Utána visszatemetheted, szintén csak pár centi takarja a felső rügyet.
1
Most nem volt hideg tél. Ha bejött volna egy -20, lehet, hogy nem maradnak meg, mert átfagy a vödör, és a gyökerek nem annyira bírják a fagyokat, mint a vesszők.
Én anno helybe dugványozással indítottam el az egyik telkemen a szőlőtermesztést. (Othello.) Egyáltalán nem öntöztem (nincs ott víz), kb. a fele hajtott ki. Sűrűre volt téve, és nagyjából jó lett. Ahol kellett, a túl sűrű részről tettem át az üres részekre.
Most már csak alanyvesszőt dugványozok, virágföldbe, PET-palackba. Ami kihajtott, az oltom be.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!