Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mikor kell a szőlőt kikupacolni?

Mikor kell a szőlőt kikupacolni?

Figyelt kérdés

Sziasztok, ősszel ültettem valami szőlő oltványokat, mikor kéne róluk levenni a földet, melyik hónapban?

Válaszotokat előre köszi!

2023. márc. 27. 13:54
 1/6 anonim ***** válasza:

Ha már biztos, hogy nem lesz fagy! Magyarul most még ne! Legalábbis ezt mondják az okosok!

Én vesszőről próbálkoztam többször, egyszer sem eredt meg, már az gond volt, hogy nem eredt meg, nem az, hogy meg is maradjon. Követtem az okosokat, hogy vízben gyökereztetni, hungarocell táblába rakva, hogy mindig ugyanakkora szakasz legyen a vízben... Nem eredt meg! Aztán próbáltam közvetlen a helyére ültetve, nem eredt meg! Próbáltam homokos földben, nem eredt meg! Tavaly úgy voltam vele, hogy sz-rok bele mindenkinek a jótanácsába, fogtam egy vödröt, megtöltöttem virágfölddel, ledugtam a vesszőket, kétnaponta öntözve lett és megeredt, de nem ültettem ki, hagytam benne télen. Most tavasszal lett elültetve, akkora bog gyökér volt minden vesszőn, hogy kb. két marokra való. Láthatóan él, túlélte a telet úgy, hogy kint röhögött a télre a vödörben! Nem takartam be! Majd ősszel beszámolok róla, hogy jó módszer volt-e ez vagy sem és arról is, hogy a Te módszered jó módszer-e vagy sem, mert bár elvileg így csinálják, ahogy Te is, csak hogy a klímánk az meg folyamatosan változik, szomszédom pont így ültetett oltványt tavaly ősszel, ahogy Te, majd ránézek, hogy lett-e belőle valami! Nála még be van takarva, de Ő homokot szokott rárakni, nem földet!

2023. márc. 27. 16:28
 2/6 anonim ***** válasza:

Majd a hajtások szépen kitörnek a földből.Nem kell kibontani,csak földet lazítani.Az erős napsütés is kárt tehet,leégnek a gyenge hajtások.

Májusban szoktam kibontani,a harmat gyökereket eltávolítani.Alsó gyökérzete erősödjön.

2023. márc. 27. 17:40
 3/6 mindentudó99 ***** válasza:
Ha új ültetés akkor nem kell kibontani. Nem csak a fagy miatt mert azok meg nem is igen hajtanak. Hanem a nap ha hirtelen felmelegedés lesz megégeti kiegeti a friss hajtást. Annyit kell tenni ha kemény a kupac porhanyósítsd és takard vissza. Annak magától kell kibújni.
2023. márc. 27. 20:44
 4/6 anonim ***** válasza:

Visszametszetted őket?

Ha igen, akkor nem muszáj kibontani. De a felső rügyön csak pár centi föld maradhat.

Ha nem metszetted, akkor bontsd ki, és metszd meg. (A legerősebb, jó állású vesszőn maradjon 2 erős rügy, a többit levágni csonk nélkül.) Utána visszatemetheted, szintén csak pár centi takarja a felső rügyet.

2023. márc. 28. 07:34
 5/6 anonim ***** válasza:

1

Most nem volt hideg tél. Ha bejött volna egy -20, lehet, hogy nem maradnak meg, mert átfagy a vödör, és a gyökerek nem annyira bírják a fagyokat, mint a vesszők.

Én anno helybe dugványozással indítottam el az egyik telkemen a szőlőtermesztést. (Othello.) Egyáltalán nem öntöztem (nincs ott víz), kb. a fele hajtott ki. Sűrűre volt téve, és nagyjából jó lett. Ahol kellett, a túl sűrű részről tettem át az üres részekre.

Most már csak alanyvesszőt dugványozok, virágföldbe, PET-palackba. Ami kihajtott, az oltom be.

2023. márc. 28. 07:43
 6/6 A kérdező kommentje:
Én mikor oltottam a szőlőt, az alanyt úgy gyökereztettem meg, hogy beraktam ilyen kis dehidraltált tőzeg pasztillákba vagy tablettákba, ki, hogy ismeri. Paradicsom palántákat szoktak nevelni benne. Egy ilyen kis tablettát beáztattam sima vízbe, amely nem csapi volt, hanem kuti, vagy üveges víz (nem műanyag üvegből). Amikor megszívta magát a tabletta vízzel félre tettem, a szőlőt 2 napig áztattam Radi-stim 2 (gyökereztető poros vízben, ez a víz sem volt csapi. Üveges víz volt), majd szépen srégen az alsó rügy alatt elvágtam metszőollóval, majd oltó késsel a rügy alatt megvágtam picit, húztam csíkokat. Nyilván a kés, metszőolló fertőtlenítve volt rézelővel, vagy 90 fokos alkohollal, majd lemostam vízzel, amely szintén nem klóros víz volt. Beletettem a szőlőt a tőzegbe miután belemártottam a radi stim 2be. Majd beraktam egy ilyen húsos zacskóba és egérfarokkal a száját megkötöttem jó szorosan, vagy sima cérnával is meg lehet kötni és felraktam a hűtőszekrény tetejére. Ott volt a leg melegebb a házban. Nem telt el 7-8 nap és volt gyökere a szőlőnek. Bőséges gyökérzete volt. 4 hét alatt volt kb 10-15 cm hosszú gyökérzete, egy három literes cserepet szépen benőtt, ezt március első hetébe csináltam. Azért szeretem a tőzeg tablettát mert ezt instant ültethetem el, nem kell a szőlőt kivenni belőle, ezzel is elősegítjük azt, hogy ne sérüljön a gyökere. Az alanyokat beoltottam, amit pedig csak meggyökereztettem, nemes vesszőt azt kiültettem, miután a naphoz szoktattam és az évben ettem róla szőlőt. Hozott három fürtöt de csak egyet hagytam. A radi stimet azért szeretem mert más gyökereztető porral ellentétben nem fog elgyengülni a növény 1 hónapos korban. Romániából rendeltem. Valami 5000 forint volt kb 100-200 gramm. De nagyon megéri. Több szőlőoltvány termelők ajánlottàk nekem, hogy használjam, ők elvileg ezzel érnek el több mint 50cm hosszú gyökeret október 20-ra, mire kiszedik az oltványokat. Nyilván emellett ők adagolnak műtrágyát is. Nekem személyes tapasztalatom az, hogy kihozható 30 cm erős,szép gyökérzet simán műtrágya nélkül is, ha tehén trágyázzuk a szőlőt ültetéskor.
2023. márc. 28. 17:18

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!