Igy nez ki a komposzt?
Sziasztok elso komposzt foldemre szeretnek velemenyt kerni. Nehany honap mulva 1 eves lesz a legalso reteg. Igy kell kineznie? Kicsit saras darabos jellegu. Kep rola: [link]
Ha ez valoban jol kinezo komposzt akkor tavasszal felso retegkent erdemes hasznalni? Sokmindent olvastam valahol azt irjak nem szabad hogy a noveny szarahoz erjen mashol azt hogy a fa kore kell szorni. Illetve cserepben 1:1 aranyban hasznalni folddel. Valaki segitene hogy erdemes hasznalni? Fa kore illetve vetemenyesre tennem. Koszonom elore is annak aki idot szan ram!
Nekem lécekből álló komposztálóm van, a ház árnyékos oldalán. Nem szoktam soha forgatni, és jó komposzt lesz belőle. De ehhez hozzátartozik, hogy nem nagyon rakok bele olyasmit, ami berothadna. Pl. a konyhai hulladékok nagy része ilyen, vagy a sok frissen vágott fű is. A füvet szét tudom teríteni a felszínén, hogy száradjon, és úgy nem tömörödik össze annyira légmentesre.
A komposztálódáshoz szükség van nedvességre, tehát ha alj nélküli, vagy alulról lyukacsos az edény, az mindenképpen hasznos, mert a talaj párája is jelent valamit, legalább az aljának. Ha tető van rajta, akkor megázni se tud, tehát önteni kell rá vizet néha. És árnyékban tartani, hogy ne főjenek benne a dolgok.
Most egyébként hogy lett ennyire nedves? Hogy jutott bele víz?
Szerintem ezt add el a Jófogáson valami baleknek, és csinálj lécekből, vagy vegyél olyat, ami lyukacsos oldalú.
Bocs de ha nem teszel bele konyhai hulladekot akkor az ertelmet veszed el :)
A leces sztori max falevelekre jo.
Jo ez a komposztalo. Ki van talalva.
Csak jol kell hasznalni.
Nekem is hasonlo van. Obis.
Mehet bele a konyhai. Igen van amikor tul sok a nedvesseg es tragya szaga van amikor felkeverem. Es? Nem lesz tole baja, csak akkor kezelni kell. Tettem bele olyankor agbol keszult szaraz mulcsot esetleg szaraz fuvet. Jol felkevertem. Esetleg egy kicsi foldet.
Ilyenkor a nagyobb darabos agak fellazitjak. Nem lesz homogen egybefolyos. Tud jarni kozotte a levego kicsit. A szag hamarosan elmult.
Konyhai hulladek eseten elkepzelhetetlen, hogy ne menjen bele sok nedves anyag, hisz a legtobb zoldseg es gyumolcs nedves.
Ha csak falevelet teszel bele akkor nem hasznalod ki a komposztalas elonyeit.
Funyesedek eseten arra erdemes figyelni, hogy frissen ne menjen bele csak akkor ha par napot vagy 1 hetet szaradt. Max akkor menjen bele frissen ha tul szaraz a komposztod.
Szovak butasagokat ne irkaljunk.
12
A konyhai hulladék az egésznek csak egy jelentéktelen része lenne. Viszont a komposzt minősége erősen leromlana tőle, mert a rothadás átterjedne a többi összetevőre is. Annyit nem ér az egész.
Plusz a komposztot én nem azért csinálom, mert nincs más munkám, és el akarom foglalni magamat. Hanem hogy a több köbméter növényi hulladék eltűnjön az udvarról, a legkisebb befektetett munka nélkül. Csak akkor jár munkával, amikor felrakom az utánfutóra, és kiviszem a telekre, a fák alá.
Mivel ésszel rakom össze a hozzávalókat, ezért nem rothad össze, és mindig egy fél kiló vörös giliszta meg még fél kiló ízeltlábú lebontó állat van benne rakodáskor. (Rothadó anyagban nem élnének meg.)
Földet nem szabad beletenni, hacsak nem túlságosan laza, mert levegőtlenné válik. Ágat megint csak nem szabad beletenni, mert az nem komposztálódik el egy év alatt, csak a baj van vele.
Az lehet, hogy a kérdező komposztálóján van pár lyuk, de lényegesen kevesebb, mint amennyinek kellene. (Mielőtt írtam neki, rákerestem erre a komposztálóra, és megnéztem.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!