Kezdőoldal » Otthon » Kert » Rózsafuttatóra szeretnék...

Rózsafuttatóra szeretnék ötleteket kérni. Házilag elkészíthető esetleg?

Figyelt kérdés
Viszonylag kis helyem van, udvari bejáró mellett oldalt van egy rózsabokrom. Néztem futtatórácsokat, borzasztó drágák. Az OBI-ban olyanokat láttunk ami szinte alig tart, 5-6 ezer ftnál kezdődik.Van térhálónk, esetleg abból gondoltam leszabni, de sajnálom, később hátha nagyobb hasznát tudjuk venni a táblának.Műanyag fóliavázra is gondoltam,de mivel eléggé gyenge a rózsatő ága, nem fogja befedni teljesen, nem lesz szép látvány.

2022. márc. 25. 10:24
 1/6 anonim ***** válasza:
93%

Két oszlop közé pár vékony léc.

Ez nem uborka hogy az indákkal kapaszkodik, csak a szárának kell valami ami megtartja ne dőljön el.

2022. márc. 25. 12:47
 2/6 anonim ***** válasza:

A futtatórács elég felesleges dolog. Ahogy az első írja, nem kell végig megkötözgetni, hanem elég mondjuk 50-60 centinként.

Nekem - többek közt - van olyanom, hogy 2 m távolságra le van betonozva két vascső, felül rátéve egy távtartó (megfelel egy félcolos cső, vagy egy 16-os betonvas), alatta meg félméterenként drót, vízszintesen kifeszítve. Ehhez húzom legyezőszerűen a rózsa vesszőit, vagy ahogy kiadja. Ahol megkötöm, pár rüggyel felette levágom a felesleget.

Az ilyen rózsa persze "váltógazdálkodást" kíván, tehát nem szabad minden meglévő vesszőt felvinni felülre, mert akkor a következő évben nem hoz lent erős hajtásokat, csak az egész legtetején. Ezért minden évben minden szintnél kell lenni elvágott részeknek, ahonnan a következő évre való felhúznivalók kinőnek. Aztán ami tavaly a legtetejéig fel volt húzva, azt most 2 szinttel lentebb elvágom, és onnan indul újra.

2022. márc. 25. 17:57
 3/6 anonim ***** válasza:

A térhálóból levágsz egy darabot és a képen látható módon meggörbíted a tetejét és kész a rózsalugas.

[link]

2022. márc. 25. 17:58
 4/6 anonim ***** válasza:

Kész a lugas, hát ha olyan erős a háló, ami egy bikát is megállít.

De a kérdezőnek feltehetően csak olyan anyagú van, ami összehorpad, amint megbokrosodik a rózsa.

2022. márc. 25. 18:02
 5/6 A kérdező kommentje:
Nem,erős a térháló. Bejárót betonoztunk,túltervezte a mester,abból maradt.Viszont nincs olyan széles hogy az behajlítva elég magas legyen. Én csak simán levágva gondoltam lerögzíteni és a rácsok közt vezetni az ágakat.Nagyon köszönöm az ötleteket! Hozzáteszem: nő vagyok,ötletelek,a gyerekem meg majd kivitelezi :)
2022. márc. 25. 20:37
 6/6 anonim ***** válasza:

Nem vagy tisztában azzal, mekkora erőt kell ennek elviselni. Mikor megnő a rózsa (pár év múlva), és belekap a szélvihar, akkor olyan, mint a vitorla. Ha elkészülve rákapaszkodsz a tetejére, és összeesik, akkor alkalmatlan a feladatára. Egy ilyen térháló kb. a huszada erőt tudja kifejteni, mint amit szükséges.

Ha mindenáron ezt akarod felhasználni, akkor két erős oszlopot állíts le, és két oldalról ehhez rögzítsd a hálót. A vékony vas hajlékony, önmagában nem merev, mivel kétdimenziós gyakorlatilag a háló, és elhajlik.

2022. márc. 26. 05:08

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!