Mikor kell kiültetni a virághagymákat (pl. kardvirág )?
Én április legelején szoktam, esetleg március végén, többszáz darabot. (Eladásra termelem vágott virágnak.) Olyankor már elkezdenek lassan gyökeresedni, de nem fognak kihajtani idő előtt. Tizenvalahány éve még egyszer se fagytak el.
Bizonyos mértékig bírja a fagyokat a kardvirághagyma. Minden évben ki szoktak kelni a földben hagyott aprók, meg pár rendes. Idén még a 10 cm mélyen maradtak se fagytak meg. Nagyon kemény és tartós fagyok kellenek hozzá, hogy mind megfagyjon, még a szántás aljára kerültek is.
Szóval, ha most ülteted, már akkor se lehet baj, mert a föld nem fog mélyen átfagyni, legfeljebb 2-3 cm-re, ennél meg ugye mélyebbre kerülnek. De mivel a hideg földben úgyse gyökeresednek, ezért felesleges még most. Ha csak április elején ülteted, akkor az az egy haszna megvan, hogy az addig kicsírázó gyomok elpusztulnak az ültetéskor.
Hagymát írtam én is, de amúgy ez nem hagyma hivatalosan, hanem hagymagumó. Elvágva látni a különbséget a két képlet közt: a hagyma közepében is hagymalevelek vannak, a hagymagumónak meg csak a külsején néhány, a belseje tömör.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!