Kezdőoldal » Otthon » Kert » A csipkebogyót mikor szüretelj...

A csipkebogyót mikor szüreteljem? Hogyan használható fel (egyszerű módszerekkel)?

Figyelt kérdés

Először lesz dolgom csipkebogyóval, magával a növénnyel. Már pirosodik. Mikor lesz érett, mikor szedjem le? Mennyire piros, amikor érett? Vagy bordó lesz?

Hogyan tudom felhasználni? Nem szeretek pepecselni, nem főznék lekvárt belőle. Tudtok pofonegyszerű módszereket a felhasználására? Pl tea? Vagy nyersen ehető?

2020. szept. 22. 19:54
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
Tea helyett lehet bort is csinalni belole, ha sok van. Egesz kulonleges ize van.
2020. szept. 23. 08:09
 12/12 anonim ***** válasza:
100%

Én pálinkát csináltam belőle már többször, bort is szoktak, de ekkor alaposan át kell szűrni ugyebár. Pálinkánál nem szükséges. Én is akkor szedem, ha már felpuhultak. Ha túl későn jön az első fagy, akkor november végén szoktam szedni és fagyasztóba teszem. Attól jó pár éve nem kell tartani, hogy még zölden éri a fagy. :)

Enyhén szólva sem egy lédús termés, így ahogy pl. a birsnél, ennél is levet azt pótolni kell a cefrézésnél, továbbá 3% cukrot szoktam hozzátenni. Többféle színű és alakú csipkebogyó van, valamelyik vér vörös, mikor beérett, valamelyik meg piros és a narancs között van félúton, mint kb. egy félig érett paradicsom, valamelyik hosszúkás, valamelyik a kerek bogyó felé közelít, enyhén hosszúkás csak. Utóbbi szokott nehezebben felpuhulni.

Szörpöt is szoktak készíteni belőle, de hát az nem a gyorsan kész van kategória. A csipkebogyó szüretelése is már időigényes történet, s ha már eleve így közelítesz ehhez az egészhez, akkor még csak teát sem érdemes belőle készíteni, a befektetett idő/energia túl sok, ahhoz képest, hogy a csipkebogyó tea nem egy megfizethetetlen dolog. Aszalt csipkebogyó kilója 3-4000 forint körül alakul, abból egy jó darabig elteázgatsz, ellenben egy kiló megszedése majd aszalása...

A termés valóban sok C-vitamint tartalmaz, de a belőle készült teánál szerintem nem ez volna a fő szempont, hogy C-vitamin forrás, ezer más dolog lehet C-vitamin forrás, érrendszeri bajokra ill. azok megelőzésére, vízhajtásra, enyhe cukorbetegségre jó, inkább ez említhető meg.

Megenni egyébként én úgy szoktam, hogy mikor puha a szem, kinyomom belőle a magokat kézzel, ezzel a szőrök is kijönnek, azt eldobom, és a pépet, ami kijön belőle, azt szoktam megenni, de ez nem egy olyan dolog amiből sokat megeszek, 1-1 szemet leszedek ha elmegyek egy bokor mellett télen.

2020. szept. 23. 08:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!