Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Hogy a fenébe lehet összespóro...

Hogy a fenébe lehet összespórolni ingatlanra?

Figyelt kérdés

Igencsak szerencsés helyzetben vagyok, 23 évesen most végeztem az egyetemmel és a pályakezdő fizetésem nettó 260k gazdasági informatikusként. Ebből jelentős mennyiséget 200k forintot félre is tudok tenni havonta, ami azért nem olyan rossz ahhoz képest hogy mindenkitől azt hallom hogy ha már 10 ezret félretesze havonta az nagyon jó.

Kis matekkal kijön, hogy ez évente 2,4 milliót jelent amiből értelemszerűen lejön valamennyi (nyaralás, szórakozás, ruházkodás stb.) Szóval számoljunk 2,2 millióval. Én Budapesten élek itt egy közepes kategóriájú panel 30 millió fölött, kertes házakról nem is álmodom.

Szóval durván 10-15 évet kellene spóroljak ahhoz hogy önerőből vegyek egy közepes kategóriájú panelt de persze 10 év alatt rengeteg minden változhat árak és a fizetésem terén is de mégis ez borzalmasan sok.

2-3 éven belül közelebb leszek a 30-hoz, így a célom a külön költözés hosszú távon. Nyilván ott van még az albérlet is, de ha egyedül veszem ki akkor kb. soha nem lesz saját házam vagy csak nyugdíjas koromra annyi pénzt elvinne.

Mégis hogy a fenébe tud ma valaki lakást vásárolni? Látom youtubon, hogy a fiatalok sorra veszik meg a saját lakásukat, pl Viszkok Fruzsi és én nem sajnálom tőlük, de ennyivel többet lehet videózásból keresni mint diplomásként dolgozni? 27 évesen saját lakás Budapesten azt jelenti, hogy 20 éves korától legalább nettó 400 ezret félre tudott tenni havonta, ami durva, tehát akkor valószínűleg ennél még nagyobb keresete volt.

Aki most tervez lakást venni Budapesten vagy hasonló árban(30-40M) Mióta és hogyan gyűjtött rá össze?

2019. jún. 9. 10:04
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
20: Oké, nyilvan, de akkor is, most az én véleményem rossz? Mert abból ezt hiheti az ember. Tudom, nem kell vele foglalkozni, csak jó szívvel írtam.
2019. jún. 10. 11:59
 22/27 anonim ***** válasza:
100%

21: Én látom, de a net a futóbolondok terepe, amióta tömeggyártottak a számítógépek és a netelőfizetések.

20 éve csak egyetemisták, kutatók és rendszergazdák voltak a netfelhasználók, saját gépe meg csak hobbista hálózati guruknak volt.:)

2019. jún. 10. 12:08
 23/27 anonim ***** válasza:

Most előjött a nosztalgia. Nekem 20 éve már volt számítógépem (Pentium II, 300@450 oveclocked, of course) és internet előfizetésem is (ADSL), saját pénzből, de nekem kellett, mert informatikus lettem.

Már a korai 2000-es időkben is sok troll volt. Ha valaki még emlékszik a gyalis, chat-pont-hu-s, irc-s időkre.

Hogy ne offoljak, 2000-ben még az átlagember is könnyen tudott lakást venni (ami ma már hitellel is nehéz). Akkoriban egyik korombeli fiatalnak és testvérének is vettek egy-egy lakást a szüleik (anyuka recepciós, apuka szerelő). Ma az ugyanilyen átlag szülők jó, ha be tudnak szállni az egyik gyerek önerőjének (azaz az ár 20%-25%-ának) összegébe, ha szerencsés helyzetben vannak.

Szerintem (de ahogy hallom és olvasom, mások szerint is) ez már lakhatási válság.

Nyilván ilyenkor csodálkozik nagyvállalkozó anyuka és apuka gyereke, hogy hol van itt lakhatási válság, hiszen nekik van akár 50-100 milliójuk készpénzben is a gyerek lakására, de ők már a felső tízezer és nem az átlag.

2019. jún. 10. 12:42
 24/27 anonim ***** válasza:

"Már a korai 2000-es időkben is sok troll volt. Ha valaki még emlékszik a gyalis, chat-pont-hu-s, irc-s időkre."

Én a 90-es évekre utaltam.:)

2000 után IRC-s idők?... :-o

Én nem találkoztam az IRC-en trollal.

Nosztalgikus meg pláne nem vagyok, tényként mondtam.

2019. jún. 10. 14:31
 25/27 anonim ***** válasza:

Mi most vettünk lakást, így friss a tapasztalat.

Bár nem olyan kategóriájút, amit te szeretnél, "csak" 25 millió volt + felújítás+ez meg az.

Kevesebbet tudtunk eltenni mint te, mert fizettük az albérletet is közben, havi 150.000 volt a megtakarítás + közben lejárt egy 1,9 millió körüli fundamenta. Ehhez volt még a férjemnek 2 millió spórolt pénze , mert ő hamarabb kezdett dolgozni, mint én. Ha ez nem lett volna 4 évbe telt volna.

Miután meglett az önerő vettünk fel hitelt, fix kamatú és fele annyit fizetünk oda, mint amit előtte tettünk félre lakásra. Szeretnénk hamar előtörleszteni.

Összefoglalva: 3 év alatt, sok lemondással lett.

2019. jún. 12. 20:15
 26/27 anonim ***** válasza:

Én már lassan ott tartok, hogy nem is akarok ilyen árak mellett lakást. Komolyan ér 25-30 milliót egy lefingott 30 pár négyzetméteres garzon egy 120-130 éves házban?

Nevetségesen túl vagyok fizetve (mákom volt a pályaválasztással), 2-3 hónap alatt tudok albérlet fizetés mellet félrerakni egy milliót, tehát legrosszabb esetben is 6-6,5 év múlva tudnék venni zsebből egy garzont. Na de annyi idősen ha családot akarok, akkor már rohadtul nem elég egy garzon ugye.

Azt meg már fel se hozzuk, hogy egy átlagos keresetű harmad annyit keres egy hónapban mint én...

2019. jún. 12. 22:30
 27/27 anonim ***** válasza:

"Na de annyi idősen ha családot akarok, akkor már rohadtul nem elég egy garzon ugye."

Ne hidd, egy kisgyerek a szüleivel közös térben szeret időzni legtöbbet, csak 8-9 éves korától van igénye egy kis szeparált helyre, ami egy 7-10 nm-es szobácska, abban gimis koráig elvan.

A párodnak meg nyilván valami háttérországa, addig is kell laknia valahol, amíg veled nem hozza össze az élet.:)

2019. jún. 12. 22:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!