Hogy a fenébe lehet összespórolni ingatlanra?
Igencsak szerencsés helyzetben vagyok, 23 évesen most végeztem az egyetemmel és a pályakezdő fizetésem nettó 260k gazdasági informatikusként. Ebből jelentős mennyiséget 200k forintot félre is tudok tenni havonta, ami azért nem olyan rossz ahhoz képest hogy mindenkitől azt hallom hogy ha már 10 ezret félretesze havonta az nagyon jó.
Kis matekkal kijön, hogy ez évente 2,4 milliót jelent amiből értelemszerűen lejön valamennyi (nyaralás, szórakozás, ruházkodás stb.) Szóval számoljunk 2,2 millióval. Én Budapesten élek itt egy közepes kategóriájú panel 30 millió fölött, kertes házakról nem is álmodom.
Szóval durván 10-15 évet kellene spóroljak ahhoz hogy önerőből vegyek egy közepes kategóriájú panelt de persze 10 év alatt rengeteg minden változhat árak és a fizetésem terén is de mégis ez borzalmasan sok.
2-3 éven belül közelebb leszek a 30-hoz, így a célom a külön költözés hosszú távon. Nyilván ott van még az albérlet is, de ha egyedül veszem ki akkor kb. soha nem lesz saját házam vagy csak nyugdíjas koromra annyi pénzt elvinne.
Mégis hogy a fenébe tud ma valaki lakást vásárolni? Látom youtubon, hogy a fiatalok sorra veszik meg a saját lakásukat, pl Viszkok Fruzsi és én nem sajnálom tőlük, de ennyivel többet lehet videózásból keresni mint diplomásként dolgozni? 27 évesen saját lakás Budapesten azt jelenti, hogy 20 éves korától legalább nettó 400 ezret félre tudott tenni havonta, ami durva, tehát akkor valószínűleg ennél még nagyobb keresete volt.
Aki most tervez lakást venni Budapesten vagy hasonló árban(30-40M) Mióta és hogyan gyűjtött rá össze?
"itt egy közepes kategóriájú panel 30 millió fölött"
Egy közepes kategóriájú panel egy közepes méretű családnak optimális, amit majd a család két oldala (apa, anya) a felmenők hozzájárulásával (ingatlanörökség a dédszülőktől, nagyszülőktől, szülői megtakarítás egy része) fognak összehozni addigra, amikorra 1-2-3 gyerekük lesz.
Neked egyedülállóként egy 30 nm-es garzon untig elég - ha nem adjátok el azt az ingatlant, amiben a jelenlegi lakrészed (15-20 nm-es szobád?) van, aminek az eladási ára szintén hozzájön a neked veendő lakás árához.
"Aki most tervez lakást venni Budapesten vagy hasonló árban(30-40M) Mióta és hogyan gyűjtött rá össze?"
Hetente 2 topicban írom le ide, nem tudom, mért nem lehet visszaolvasni az AZONOS témájú topicokat:
eladtuk azt a lakást, amiben laktunk, és kettévettük, 2 kicsire. Anyukám nem is tudta volna egyedül fenntartani a nagyot, ha elköltözöm, mert kellett az én fizetésem is hozzá.
Akkor én is válaszolok, hogy ne érezd magad olyan szar helyzetben.
3 éve dolgozok, havi nettó 220-300 Ft között mozog a fizetésem, ez sok mindentől függ. 25 éves vagyok, párom 39. Neki van saját háza, abban élünk most. Jelenleg a megtakarításom 3,5 millió ft. Párom fizetése havi 260-380 között mozog. Neki nem sok megtakarítása van, mert onnan megy a hitel a házra, havi 60 ezer, meg sok más dolog is, most vettünk például használt autót, az 1 millió körül volt mindennel együtt, plusz most lesz az esküvőnk. Szóval ebből a fizetésből élni is kell. Havi szinten nem tudom, mennyit teszünk félre, de szerintem ha keresünk mondjuk átlag 550 ezret, abból 300-at biztos. Jelenleg a lakást el tudnánk adni 25 M-ért, amiből 5 a hitel, tehát az 20 M. Pesti agglomerációban ennyiért lóf**zt sem kapsz. Nekünk a cél például nagyobba költözni, hogy ne 39 nm-en nyomorogjunk, plusz szeretnénk már gyereket, párom sem lesz fiatalabb. Azért 40 nm-re nem fogok szülni, ez van. Hitel nélkül soha nem lesz esélyünk házat venni, ez a büdös helyzet, és ehhez a 20 millióhoz legalább 10-et kell felvenni, hogy jót vehessen az ember. Szóval megértem, nekünk ennyivel könnyebb, hogy van a páromnak lakása, és úgy gondolom ez a mai helyzetben kifejezetten előny, hogy az egyik félnek van mit a latba dobnia. Ha szerencséd van olyat találsz, akinek van ingatlana. Ez egy jó ugródeszka. Különben pedig gyűjtögetni kell és nézni az ingatlan hirdetéseket, hátha kifog az ember egy jót. A másik megoldás, hogy kompromisszumot kötsz, be jársz dolgozni és vidékibb környezetben veszel házat. Néztem ma pont az országos hirdetéseket és az állam leesett. 15-30 milliókért olyan házakat tudnánk venni, hogy megszólal. Csak akkor nem lenne helyben a meló, meg a Spar, meg orvos, strand, hivatal, óvoda, ennek ára lenne.
Amúgy sok mindenkinek jobban megy, exeméknek például a fél utca az övék volt, meg kocsit kapott, szóval neki például a segge alá tolták. Nem is tud az életben küzdeni semmiért sem, szóval ne ezt nézd. Rengetegen vannak úgy, mint te. Mi is osztunk, szorzunk, hogy mi lenne a jó.
21 évesen a bizonyos nagy bankban 29 ezer Ft volt a fizetésem, 97-ben, ügyintéző gyakornokként.
Csak azért írom le, mert nekem olyan furcsa manapság sok minden, pl. amilyen példákat itt olvasok, és tulajdonképpen az előző hsz. miatt írtam.
Megyeszékhelyen szintén szép lakásárak vannak, fizetések valtozóak, és vannak nálatok szegényebbek páran (nem feltétlenül magamra gondoltam, utánam is vannak még bőven sokan).
És ha valaki egyedül keres, egyedül van huzamosabb ideig, szintén meg van lőve.
És mindezek miatt azért még nem lúzer.
Mi is vettünk lakást Budapesten, az 1 éve dolgozó - és jól kereső- gyerekemnek. Eladtunk egy fele értékű ingatlant, amihez hozzátettük a család 25 éve spórolt pénzét, ezt kb úgy értsd,hogy minden fillért félretettünk. A fiam tanulmányi ösztöndíjas volt, minimálisat költött, ezért azok az évek sokat nem vittek a családi kasszából. Közel 1 évet lakott itthon amikor már keresett, és én azzal támogattam,hogy a rezsibe nem kellett adnia.Ő viszont mindent félretett.
Sok lemondással járt, de most van egy lakása, hitel nélkül.
Ha még otthon tudsz maradni és spórolsz, 2-3 év múlva már lesz egy kezdő tőkéd, amiből hitel segítségével egy kisebb lakást tudsz venni. Esetleg lesz egy párkapcsolatod, és közösen gondolkodtok a lehetőségeken.
A másik..Budapesten azért van lehetőség munkahelyet váltani. Nézz szét és ha magasabb fizetésért tudsz váltani, hát válts.
Infósként amúgy még egy 50-el mehettél volna feljebb is fizetés tekintetében. Pláne ha van egy kis gyakornoki tapasztalatod is.
10-15 ezer/nap most egy segédmunkás bére Bp-en ami kb egyezik a tieddel. Szerezz egy félév-év tapasztalatot aztán alkudj felfele keményen.
Tök jól keresel és tök jó, hogy ennyit félretudsz tenni. A fizetésed folyamatosan nőni fog, helyezkedni kell. 2-3 év alatt össze fog jönni egy önerő, utána már sima ügy lesz. Addig fölösleges ezen aggódnod, amíg nincs a zsebedben, mert nem lehet tudni mi történik az ingatlanpiacon. Lehet párod is lesz addigra, akivel tervezhettek közösen már.
A hiteltőp nem kell félni, csak felelősen kell felvenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!