Miként tud egy fiatal manapság lakást venni?
Egy pályakezdő huszonéves, akinél nincs ott a szülei félretett millió.
Évekig a szüleinél kellene laknia, hogy összegyűjtse a nagy részét rá?
Esetleg huszonévesen fel kéne vennie egy az életkorával majdnem megegyező törlesztőidejű hitelt?
Tiszerintetek meg mindenért a kisember a hibás, akinek a látszat kedvéért meghagytak annyi jogot, hogy négyévente elmegy szavazni. Az az egyre vékonyodó értékteremtő réteg, akinek köszönhetően még van egyáltalán mit enned.
Azóta se támasztottad semmivel se alá, hogy mitől is olyan fantasztikus a vadkapitalizmus, és ha ez a non plus ultra bezzegrendszer, miért csúszunk meredeken lefelé a szarba, hogy 3 éven belül Ukrajna, 10 éven belül pedig Szomália fog lehagyni minket. A jóságos kormány, a dollárdiplomácia, a modernkori adósrabszolgaság semmiről se tehet!
Nem lepődöm meg ezen a felfogáson, jellegzetes mai konzumbirka életszemlélet. De hát az államhatalom mindig is így működött: a végsőkig kizsákmányolja az ostobákat, majd halállal fizet nekik.
20 éves koromban már 2 év gyakorlatom volt a szakmámban (asztalos), kimentem németországba, majd 5 évvel később svédországba, majd 3 évvel később 1 évre USA-ba...
Ma Borsodban élek a saját kacsalábon forgó okosházamban, itt a műhelyem az udvarban, és most is külföldre gyártok a kapcsolataimon keresztül...
Gürizhetsz és vehetsz fel az élethosszodnak megfelelő hitelt, vagy választhatsz egy szakmát, amit esetleg szeretsz is csinálni, és megkereshetsz vele annyi pénzt, amennyit nem szégyellsz.
Én már egyetemistaként is dolgoztam, illetve elég jó ösztöndíjat kaptam. Volt egy lakástakarékom, amennyit csak tudtam, mindig félreraktam. Aztán albérletbe mentem, dolgozni kezdtem és szintén spóroltam amennyit tudtam. Megismertem a páromat, aki szintén mérnök, hasonló beállítottsággal, mint én. 3 év albérlet után összedobtuk amink van és vettünk fel hitelt egy kos lakásra. Most ezt fizetjük az albérlet helyett és számításaink szerint 7 éven belül vissza tudjuk fizetni. Nem panaszkodunk, pedig sosem dolgoztunk külföldön és mindent saját magunknak teremtettünk meg.
Megjegyzem, nálunk egy fizikai melós nem sokkal keres kevesebbet, mint én. A bruttó alapbérük 180 ezer, ugyanakkor A nettó 250 ezret pótlékokkal, jutalékokkal simán hazaviszik. Igaz ez a legtöbb melósra és sok helyen még végzettség sem kell. Dolgozni kell érte? Kell. Nem is sajnálom tőlünk, de azt gondolom ez azért nem olyan rossz fizu ma Magyarországon sokszor csupán 8 általánossal. Mégis két kézzel fogdossuk össze az embereinket az utcáról, mert a kutya sem akar fizikai melós lenni.
Egy asztalos, egy villanyszerelő, egy burkoló, egy bármilyen JÓ szaki ma olyan életet tud(na) felépíteni itthon magának, amit egy mérnök sem tudna soha...
Persze az ember telhetetlen. Én is örülnék nettó 600 ezres fizunak, kacsalábon forgó palotának meg saját személyzetnek. Ugyanakkor be kell ismernem, hogy a mi pénzünkből is kényelmesen meg lehet élni.
Az a baj, hogyha az adott környéken elszálltak az ingatlanárak, akkor kell a 600 ezres fizetés, hogy meg tudd venni...
Persze vásárolhatsz máshol is ingatlant, ahol olcsóbb, pl. vidéken, csak akkor meg a közlekedés viszi a pénzt de nagyon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!