Miként tud egy fiatal manapság lakást venni?
Egy pályakezdő huszonéves, akinél nincs ott a szülei félretett millió.
Évekig a szüleinél kellene laknia, hogy összegyűjtse a nagy részét rá?
Esetleg huszonévesen fel kéne vennie egy az életkorával majdnem megegyező törlesztőidejű hitelt?
Egy pályakezdő huszonévesnek nem kell lakás.
Nem a szüleitől kell a nyugdíjuk és nem is otthon kell lakni, hanem elmenni albérletbe és elkezdeni önállóan élni. Ez rengeteg embernek megdöbbentő, hogy az nem úgy van, hogy 23 évesen beleülök a lakásba, szimplán azért mert még semmit nem tettem érte.
Egyébként is huszonévesen még nagyon sok minden történhet az emberrel, ami miatt költöznie kell (pl. új munka/párkapcsolat másik városban, külföldi munkavállalás stb), ami miatt a lakás éppen hogy röghöz köti.
Ez esetben 3-5 év alatt egy fél lakás árát "pazarolja el" albérletre?
Vidéken pl, ahol egy normális albérlet 80-100 ezer, egy lakás pedig 11-12 millió.
Ilyen az élet... ha nincs pénzed, akkor maradnak az egyéb választási lehetőségek. Nem is értem a kérdést. Dolgozz, spórolj és utána vegyél lakást. Vagy vegyél fel hitelt, bár akkor meg a hitelre megy a zseton.
Most ugyan alacsonyak a hitelkamatok, de magasak az ingatlanárak. Majd ha lemennek az árak, akkor nőnek a kamatok.
Sajnos nincs sok lehetőség, Kérdező. Egyrészt a kúrmánynak hála a gazdasági helyzet a béka segge alatt van ötven emelettel, másrészt nagyon elszálltak az árak, csalók az ingatlanosok. A következő dolgok működhetnek:
- Lakástakarék
- Hitel (nagyon nem javaslom, adósságspirál lehet a vége igen könnyen)
- Albérlet
- "Mamahotel"
- Lakókocsi
A munkanélküliség folyamatosan növekszik, #6, tehát nincs "csomó" munkahely. A közmunka viccmunka pedig kb. annyira reális állás, mint az MLM-átverés.
Amik vannak, ott 12 órában dolgoztatják az embert szaréhugyé', amiből nemhogy lakásra, de gyakran rezsire se futja. Szóval ilyen jellegű melóval, ami van, úgy 50 évesen jutna reálisan saját lakás-közelbe.
A (vad)kapitalizmusban pedig pont hogy nem teljesítményalapon fizetnek, ez itt a nagy baj. Papíron lehet hogy működőképes az eszme, de a valóságban nem. A kommunizmus is tökéletes eszme, hangyák között például remekül működne. Egyetlen dolgot felejtettek ki belőle: az embert.
Nekem volt otthon 2 szobám, az összesen 45 nm volt.
Eladtuk a lakást, és annak a 45 nm-nek az árából vettünk egyet nekem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!