Mekkora lakást érdemes venni?
Első lakásom megvásárlása előtt állok és -jelenleg- egyedülállóként nem tudok dönteni a méretét illetően.
Kb azonos áron tudnék most vásárolni egy 37nm + 3nm tároló + 5nm teraszos új építésű egy szobás lakást. Vagy egy 2.5 szobás régebbi építésű (30-40 éves lehet) de kívülről szigetelt 57nm-es lakást.
A nagyobb lakásnál félek a kihasználatlan terektől -főleg ha sokáig, vagy örökre egyedül leszek- a kicsinél pedig, hogy nem férek majd el hosszabb távon kényelmesen, esetleg ha ketten leszünk.
Családot még nem tudom, hogy szeretnék-e, nagyon öntörvényű, máshoz nehezen alkalmazkodó vagyok (jelenleg 30 éves). Éppen ezért is nincs párkapcsolatom most és nem is tudom, hogy egy darabig szeretnék vagy sem.
Minden építő jellegű választ nagyon szépen megköszönnék.
Csak kíváncsiságból kérdem:
Miért fontos ezt nekünk tudni?
Majdnem igaz!:)
Csakhogy addigra - ha egyáltalán lesz ilyen - a 2,5 szobás lakások ára felmegy az égbe és az egész életét végigkuporoghatja egy lyukban.
Ellenben most van lehetősége megvenni a nagyobbat és ha valamiért megszorul az élete során, azt még elcserélheti egy kisebbre, viszont a kisebből már nincs lejjebb.
Kedves 14-es!
Az elkerülte a figyelmedet, hogy ami most új építésűnek számít, az 10-15 év múlva már nem lesz az.
MOST viszont egy árban tudná a kettőt megvenni, ami azt jelenti, hogy a garzont MOST drágán, a 2,5 szobást olcsón.
Játsszuk azt, hogy mindkettő most 15 millió.
10 év múlva eltűnik a "új" miatti egyenlőség, a garzont eladhatja 25 millióért, de a 2,5 szobást már 45-ért.
Ezek most hasszámok, de ez lesz a tendencia.
Hidd el, nem véletlenül állsz egyedül a véleményeddel, teljesen rossz döntés lenne a pénzét egy olyasmibe fektetnie, ami csak egy kényelmetlen átmeneti megoldás, sőt még hitelről is beszélsz, ami aztán teljesen abszurd.
Miért venne fel 10 év múlva hitelt, ha már most lehet egy tágas, kényelmes lakása a jelenlegi pénzéből?
Tényleg nem értlek!
No és a rezsi amire hivatkozol:
Nagyon vastagon számolva spóroljon meg a két lakás közti differencián havi 20ezer rezsit, azzal aztán mit ne mondjak, nagyon sokra fog menni!
Az még eszembe jutott, hogy:
A rezsidifferencia egyedül a fűtésben mutatkozhat meg, az is csak a fűtésszezonban, nem pedig egész évben.
De úgy olvastam, hogy a nagyobb is szigetelve van.
Akkor miről is beszélünk?
Vizet, villanyt gázt, ugyanannyit fogyaszt, ezek nem függnek a lakás nagyságától.
Te aki másodmagaddal és egy babával vagy a pici lakásban a két jövedelem mellett hitelt vagy kénytelen felvenni, hogy legalább egy olyat tudj venni, mint amit most a kérdező egy olyan lakás árán megvesz, mint amilyenben te most laksz.
Ha az annyira megérte, akkor miért kell neked a hitel?
Persze erre nem várok választ, nem akarok a zsebedben turkálni, a magánügyed, csak költői kérdés volt.
Szóval azt hiszem, a 20ezer rezsimegtakarítással még túloztam is!
Mi pont most vettünk lakást és a helyedben mindenképpen a nagyobbat választanám. Ha nem is 2,5 szobát, keresnék egy 1,5-est mindenképpen.
Ketten lakunk 58 nm-en és bőven jól elvagyunk. 2,5 szobánk van, de az élettér az amerikai konyha, éjszaka pedig nyilván alszunk a hálóban. A fél szoba jelenleg gardrób, majd egyszer gyerekszoba lesz remélhetőleg, amikor jobban kihasználjuk majd. Egymagamnak nem mondom, hogy ez már sok, de fölöslegesnek érezném azt a fél szobát.
37 nm-et csak nagyon nagyon jó elrendezés mellett vennék, mivel az már iszonyat kicsi. Ha egy amerikai konyha és egy pici hálófülke társul hozzá, akkor akár még azt mondanám elég is lehet, persze ha rendelkezik elég pakoló felülettel és normális méretű fürdőszobával. Meg kell nézni, hogy hova lehet szekrényt tenni, mekkorákat, gondolatban be kell rendezni és ha csak kicsit is kételkedsz abban, hogy elférnél cuccostól, akkor inkább a nagyobbat válaszd!
Kérdés az is, hogy milyen a lakóközösség, hol van, milyen a tömegközlekedés, stb. Egy modern, új lakópark mindig vonzóbb, de most nem kifejezetten azt a korszakot éljük, amikor szívesen beköltöznék egy teljesen új építésű lakásba.
Szóval összegezve én még mindig a nagyobbat választanám, avagy megközölném a két méretet. Arra is gondolni kell, hogyha esetleg egyszer összeköltöznél valakivel és kiadnád albérletbe, akkor ki lenne a célközönség, akinek szívesen kiadnád mondjuk. Próbálj minden eshetőséget megfontolni.
Sokan mondják, hogy 57 nm nem sok, de szerintem egy átlag élethez, első lakásnak éppen elég. :)
Kedves 18-as, nem kell zokon venned, hogy más véleményen vagyunk!
Gondolkodj el inkább, hogy te most egy olyan lehetőségre beszélnéd rá a Kérdezőt, ami már magadnak sem felel meg és akár hitelteherrel is, de változtatni szeretnél.
Ha annak idején neked lett volna ilyen választási lehetőséged, te sem a picit választottad volna, mert fiatal emberként az ember még távlatokban gondolkozik.
Még ha abban az élethelyzetben éppen nem is családot tervez, (bár miért is ne?) de egy nagyobb, több szobás lakás lehet az esetleges későbbi gondjai megoldása is.
Kerülhet olyan helyzetbe, hogy az egyik szobáját ki kell adnia, vagy lehet olyan betegsége, hogy ápolásra szorul (mentsen ettől az Isten) akkor ezekre ott a lakás nyújtotta lehetőség, adósság mentesen!
Vagy 50 évesen úgy dönt, hogy kertes házban szeretne élni, erre is jobb cserealap a nagyobb lakás.
Ezek csak most hirtelen légből kapott példák, de az élet kiszámíthatatlan.
Én nem olvastam azt a fórumot, amit te annak idején kiírtál, de nem tartom kompetensnek az akkor abban írogatók (esetleg 12-14 évesek) véleményét. Remélem te se annak alapján hoztad meg a döntésed, hanem az eszed használtad!
Én egyáltalán nem bántam meg, hogy a kis lakást vettem.
Én is tudtam volna venni lepukkant 50m2-est annó.
10 évig nagyon jó volt és most is imádom a lakásom, csak gyerekkel(most 4 éves a gyerek) már tényleg kicsit ha vendégeket is fogadunk.
Egyébként nagyon sok ismerősöm él 2-3 gyerekkel 50-55m2 lakásban azt elismerem, hogy alig férnek el.
És nem tudom olvastátok-e a kérdező mondatát:
"Családot még nem tudom, hogy szeretnék-e, nagyon öntörvényű, máshoz nehezen alkalmazkodó vagyok (jelenleg 30 éves)." De vegye a nagyobbat az ő dolga.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!