Mit gondoltok erről a könnyűszerkezetes házról? Érdemes-e megvenni hosszú távra?
2004ben épült, ránézésre sehol sem látszik rajta repedés, vagy vízesedés.
Tervdokumentáció, részlet (tételezzük fel hogy valóban így épült)
Én személy szerint ellene vagyok a kész házaknak egyetlen egy okból. Mégpedig azért, mert nem erre a klímára való.
Nyáron dög meleg van benne, télen pedig nem győzöl fűteni rá és ha nem megy a fűtés pár óra alatt teljesen kihűl.
Hasonló módon mint a tetőtéri szobáknál ahol csak gipszkarton+ hőszigetelés van. Ráadásul a te általad linkelt leírásban szigetelés nagyon kevés picit lejjebb kifejtem.
A probléma az, hogy nincs ami megtartaná a hőt.
Az én tetőtéri szobám úgy nézett ki, hogy gipszkartonon 10cm üveggyapot és párazáró fólia volt eredetileg.
Télen miután kihűlt a radiátor 4 óra alatt lejjebb ment 5 fokkal a belső hőmérséklet.
Nyáron alsógatyában dőlt rólam a víz.
Később a szigetelésre még ráraktam 15cm kőzetgyapotot.
A helyzet nyáron maradt ugyan az, dőlt rólam a víz. Ha kint volt 35 fok akkor a szobámba 30-32 fok volt.
Reggelre ami lehűlt az pillanatok alatt felmelegedett a hőtároló képesség hiányában.
Télen javult a helyzet a radiátor kiehülése után kb 8-9 óra alatt csökkent le a hőmérséklet 5 fokot.
Bocs a kitérőre de fontosnak tartottam leírni a körülményeket amire számíthatsz a kész háznál, és a szigetelése nagyjából meg is egyezik a volt tetőtéri szobámmal.
Kezdjük az oldalfalak szigetelésével:
Hőveszteségnek K=0,28W/m2K van megadva.
Ez körülbelül egy Porotherm 20N+F téglafal ha le van vakolva két oldalról annak van ekkora hő vesztesége.
Ezt válaszfal téglának használják nem pedig külső falazatnak.
A tégláról:
Tégla építésű házaknál külső falnak Porotherm 30-as de most már inkább 40-es téglát használnak+ min. 10cm szigeteléssel.
Az hiszem itt a szigetelésről már nem is érdemes többet írni.
Aztán a födém szigetelésnek 10cm szigetelőt ír ami gondolom kőzetgyapot vagy üveggyapot. Ami borzasztóan kevés.
A födémnél távozik el a legtöbb meleg. Igazából nem is értem miért csak ennyi szigetelést használtak.
Én azt mondom nem éri megvenni, mert nem győzitek télen kifűteni. Amit az árán spórolnátok annak többszörösét ráköltitek majd a fűtésre.
Ha csak nyaralónak használjátok télen akkor fűteni kell benne, hogy ne fagyjanak szét a csövek.
Ha mindenféle képen kész házat szeretnél akkor javaslom kérj tőlük ingyenes katalógust+ akár telefonon is nagyon segítőkészek.
talán annyit, hogy a csempeburkolatot két méter magasságig tenném.
Ha nem vizesedik, nem látni porladást, nincsenek hangyák, vagy egerek, akkor meg kell venni.
-10 + 4 cm hőszigetelés a falban!
-10 cm hőszigetelés a födémben!
Ez már az építés idejében is alul volt méretezve!
Azért a falaknál a 0,28 W/m2K nem rossz, elmegy. Jelenleg 0,45 a követelmény (C energiaosztály), januártól 0,24 (A+ energiaosztály) lesz. A födémre kell min. +8 cm szigetelés. Az most kb. 0,3 - jelenleg ennyi a követelményérték, ezt 0,2 alá kell levinni (jövőre 0,17 lesz - 18 cm szigetelés kell hozzá).
Szóval ez egy jelenlegi követelményeknek megfelelő - C energiaosztályú épület. Az építés korában ez jó érték volt! Inkább az a baj, amit korábban írtak, hogy semmi hőtároló képessége nincs.
"Azért a falaknál a 0,28 W/m2K nem rossz, elmegy. Jelenleg 0,45 a követelmény (C energiaosztály)"
Jó a gondolkodásmódod, csak egy kis hiba van vele.
A leírásban csak a falon távozó energia veszteségről van szó.
Az energia osztályos hőveszteségbe bele viszont több tényező befolyásolja. Pl: nyílászárok, falak, födém szigetelése de még a fűtésrendszer stb.
Ha érdekel a lenti linken bővebben írnak róla
Szóval ha energia besorolásban nézzük messze nem éri el a ház a "C" energia osztályt De még a "H" osztály szintjében sem vagyok biztos. De energia osztályhoz hogy beszéljünk vevés az információ+ rendes felmérés nélkül csak találgatva tudunk róla beszélni.
#6, értem, amit mondasz, de én egy szigeteletlen régi házban lakom, konvektoros a fűtés és F besorolást kapott. Nehogy már egy jól szigetelt, viszonylag új ház H legyen... A fal és a födém bőven megfelel C-nek, a kisebb súllyal szereplő ablakok is meg fognak felelni, mert akkoriban már csak ilyet gyártottak, mint manapság. A fűtési rendszert nem tudjuk, de gondolom gáz cirko, az is jó lesz.
Szóval kedves kérdező, annyira nem rossz ez a ház, ha szigeteled a padlást, sokat lépsz előre, de a hőtehetetlenséggel bajban leszel, mint minden könnyűszerkezetes ház tulajdonos. Amúgy az USA-ban, ahol ennek nagy hagyománya van, jobb minőségű kivitelnél építenek egy kb. 12-es tömör tégla előtét falat a ház köré hőcsillapítás céljából.
"#6, értem, amit mondasz, de én egy szigeteletlen régi házban lakom, konvektoros a fűtés és F besorolást kapott."
Amivel a ház oldalfala rendelkezik az egy 20-as válaszfaltéglának megfelelő érték.
(Fent ez ki is van fejtve.)
Nem hinném, hogy a te külső falad 20-as válaszfaltéglából épült volna fel.
Így a te falad alapból sokkal jobb mint mint a szóban forgó könnyűszerkezetes ház. Ez ha a te födémed sár lenne már az is legalább 2x többet ér mint a 10cm szigetelőanyag.
"konvektoros a fűtés és F besorolást kapott. Nehogy már egy jól szigetelt, viszonylag új ház H legyen."
Ahogy írták már ez nem csak a hőszigeteléstől függ.
A fűtés módja is meghatározza, és bármilyen furcsa a konvektoros fűtés a helyiségenkénti szabályozhatósága miatt magasabb besorolást kaphat mint pl. egy régebbi központi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!