Most négy milliót érő családiház mennyit fog érni 20 év mulva? Testvér kifizetés.
Adott kettő ház. Szüleim lakják őket. Egyik udvarán gazdálkodnak, másikat lakják.
Én fogom az egyiket bátyám a másikat örökölni vagy mindketten mindkettőt. Nincs eldöntve még.
Bátyámnak kellene a pénz. Én ki tudnám fizetni.
NI, de mégis mennyivel?
Bármi lehet. Nem tudod előre megmondani 20 évre.
Egyezzetek meg valami összegben, aminek a fejében lemond minden örökségéről, ezt ügyvéd írja szerződésbe amit aztán közjegyző előtt aláírtok.
Ezután fizetsz és kész.
majd 20 év múlva amikor a szülők meghalnak, simán lehet, h be fog perelni a tesód, mert mégiscsak kéri a részét. ilyenkor jön jól a közjegyzői ellenjegyzés a szerződésen.
Most még semmid nincs, legfeljebb kölcsön adhatsz a testvérednek. Ha a szüleitek már most rátok íratják az ingatlanokat, lehet egyezkedni.
Mivel most fizetsz, mostani értéken kell lebonyolítani az üzletet. De akkor ténylegesen az egész ingatlant a nevedre kell írni, mert ha marad a szülök nevén, haláluk után a testvéred is örökölni fog, még akkor is, ha előre lemondott róla (köteles rész jár neki).
A szüleid a kulcsfigurák ebben az ügyletben. Nem egyszerű...
Ha minden érintett (a szülők is) benne vannak a dologban, akkor jogilag megoldható az örökségről való lemondás.
PTK. 7:7. §
"(1) Aki törvényes öröklésre jogosult, az örökhagyóval kötött írásbeli szerződésben - egészben vagy részben - lemondhat az öröklésről."
De én is azt mondom, ne menj bele az ügyletbe.
Gondolom, arról a házról lenne szó, amelyik lakatlan. Vagyis, a fenntartására a szüleid nem fognak különösebben költeni, így meg 20 év alatt erősen lerobban, esetleg lakhatatlanná válik.
Meg ha meg is veszed a testvéred örökrészét, nehogy már az érték felét fizesd. Még a mostani fing kamatokkal is növekszik egy betét értéke, amit elveszítesz. Pl. 1 M Ft 3 % kamatos kamattal 20 év múlva már 1,8 M-t ér. (Persze, ha akár egyik szülőd is tovább él, mint 20 év, akkor még több a veszteséged, viszont ha 10 év után megunják a gazdálkodást, és a nevedre íratják a házat, akkor meg nyertél.)
Mindent összevetve, egy most 4 M-t érő, 20 év múlva a nevedre kerülő ház feléért szerintem a reális összeg max. 800 E Ft, vagy kevesebb. Ezt meg a testvéred nem fogja elfogadni, de ha eszed van, te se, mert lehet, hogy a végén a nyakadon marad egy rom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!