Van-e jogi lehetőség annak megakadályozására hogy a szomszéd telekre ne ikerház épüljön egy kertes házi részben?
Egy agglomerációs településen élek olyan környéken ahol csak kertes házak vannak. A szomszéd telket eladták és ma láttam meghirdetni úgyhogy akár ikerházat is lehet a telekre építettni. A környéken csak kertes házak vannak én meg nem akarom hogy a szomszédba egy társasházat építsenek, ami plusz zajjal járna.
Érdeklődnék hogy van erre bármilyen jogi lehetőség, amivel megakadályozható? Mennyire illetékes ebben az önkormányzat?
Valamit szerintem nagyon félre értesz, vagy rossz szavakat használsz.
Az ikerház nem társasház, hanem két "egymásnak tolt" családiház. Az eredmény szemszögedből kb ugyanaz, mintha a telket kettéosztva egy-egy sima családi ház épülne rá.
Helyi építési szabályzat engedi,nem tehetsz semmit.
Önkormányzat építésügyi osztályon érdeklődj
Szerintem ez azért túlzás.... jó hogy nem azt akarod meghatározni mekkora haz kerülhet oda. Ha 1 nagy család költözik oda egy nagy házba, mitől jár kevesebb zajjal, mint 2 kisebb?
Gondolom a beepithetoseg miatt írták az ikerhazat, mint opció.
Nem sokat tehetsz. Ha elegen tiltakoznak a környékről, akkor lehet az önkormányzatnál elérni, hogy abban a körzetben ne lehessen az előző háztól eltérő típust építeni.
De nálunk még a sima családi ház építést is kifogásolta a szomszéd. Bontandó házat vettünk, a telek jó elosztasú, úgyhogy újat húztunk fel a helyére. Már akkor jöttek szólni, hogy inkább újítsuk fel a régit, olyan szép volt a Marika néni idejében... Én a közvetlen szomszédoknak bedobtam levelet, hogy a következő fél-1 évben építkezni fogunk, így az ezzel járó nagy járművek munkaidőben meg fognak jelenni, számítsanak rá. Mi voltunk a leggonoszabb emberek, mert megzavarjuk az utca csendjét.
A társasház fóbiát megértem, de ahhoz többen kellenek, adatokkal alátámasztva, pl kevés a parkolási lehetőség az utcában.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!