Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » 21 évesen van reális esélye...

21 évesen van reális esélye annak, hogy saját lakásom legyen úgy, hogy ne adósítsam el magam 30 évre?

Figyelt kérdés

2 éve estem ki az iskolapadból, felsőfokút nem kezdtem el, mert a papírnak nem látom értelmét. Diplomás ismerősök keresnek még nálam is kevesebbet, pedig csak egy biciklis futár vagyok. Munka-alvás-heti egy szabadnap háromszögéből áll az életem, a hidegben orromra fagy a takony. Szüleimtől a fele házat fogom örökölni (másikat tesóm), ezen kívül más segítségre nem számíthatok.

Most a jelenlegi átlag budapesti négyzetméterárakkal számolva, ami 1 millió körül van, 2 hónapot kellene dolgoznom úgy, hogy közben nem öltözködöm, nem fogyasztok gázt, vizet és áramot, nem élek a fiatal éveimben, ja és persze nem fizetek albérletet sem, amelyet viszont muszáj, mert apámnak az a felfogása, hogy iskola után a gyerek ne lakjon otthon.

Így számolva kereken 5 évet kellene dolgoznom egy 30 m2-es garzonért, amelyben még gyereket sem tudok nevelni. Feltéve persze, ha nem változnak az ingatlanárak, ami egy ábránd, mert most is azt olvasom, hogy ez évben újra ki fognak lőni a bérleti árakkal együtt.

De reálisan nézve, és ha meghúzom magam, akkor félre tudok tenni havonta 150k körül. Így máris csak 16,6 évet kell dolgoznom a 30 m2-es ingatlanért. Szóval tényleg érdekelne, hogy mások az én koromban ezt hogy csinálják? Jelenleg 3 opciót látok:

1. Bevállalom, hogy saját lakásom soha nem lesz, és élek a mának (ez tűnik a legértelmesebb opciónak).

2. Keresek egy gazdag lányt és reménykedek, hogy talál valami vonzót a csöves fejemben.

3. Én is elmegyek nyugatra a barátaimat és családomat itt hagyva és vissza se nézek.

tegnap 11:27
1 2 3 4 5
 21/42 A kérdező kommentje:
20; Kanadában ezt külön cégek végzik, akikre jogszabályok vonatkoznak, nem átlagemberek hol feketén hol törvényesen. És nem is turistaként kell munkát vállalni, a hozzáértő IT-sekre fejlesztőkre pl. vadásznak az ottani cégek.
tegnap 14:49
 22/42 anonim ***** válasza:
84%

"Szüleimtől a fele házat fogom örökölni "

Feltéve hogy:

- Nem kötnek eltartási szerződést

- Nem semmisül meg

- Nem döntenek úgy, hogy otthonba költöznek. És abból finanszírozzák.

...

Sajnos tavaly szülőm súlyosan megbetegedett. És én vállaltam az ellátás finanszírozását. Havi szinten nem fért bele a 200-ba.

Papírok kitöltésekor kérdezték a nyugdíját. A következő kérdés az volt, hogy és akkor ki fizeti az ellátását!

tegnap 14:54
 23/42 anonim ***** válasza:
84%
Rokonom fejlesztőként és bizony turistaként költözött anno Kanadába, pedig a felesége már állampolgár volt. Ha jól emlékszem, minimum fél év után tudott munkát vállalni. Most 5 év után rakhatta le az állampolgárságot. De most se tart ott karrierben, ahol itthon tartott, bár persze többet keres, de ingatlant venni ott nem fog tudni, sőt panaszkodik, hogy elválván egyedül bérelni se lesz egyszerű.
tegnap 15:15
 24/42 anonim ***** válasza:
77%

Ha ezt vállalkozóként csinálod nagyon hitelképtelennek számítasz egy bankban, a veszélyeztetettséged az egyik amit már kifejtettek, a másik pedig a kiszámíthatatlan jövedelmed.

Tehát, ha lakást akarsz akkor alkalmazotti munka viszony szükséges. Az átlag ember hitelből vesz lakást, amivel nagyjából 50-60 éves koráig eladósítja magát. A másik pedig 21 éves pálya kezdők nem igen szoktak lakást venni, mert min 4-5 év mire össze szedik az önerőt a hitelhez. A legtöbb esetben a pályakezdők keveset keresnek, kell pár év mire jó lesz a fizetésük, így azt mondanám 25-35 év között lesz az embereknek saját lakása önerőből. Nagyon függ attól, meddig jártak iskolába. Nyilván az MSc diplomás pálya kezdő nem tud 25-26 évesen lakást venni, mert kb ekkor kezd dolgozni. Míg egy szakmunkás aki 18-19 éves kora óta dolgozik, már össze szedhette az önerőt.

tegnap 15:17
 25/42 anonim ***** válasza:
100%
Azért azt megsúgom hogy Kanadában sincs olyan hogy veszel egy hazát hitelre nem fizetsz és boldogan élsz benne:)
tegnap 15:31
 26/42 anonim ***** válasza:
76%

a hozzáértő IT-sekre fejlesztőkre pl. vadásznak az ottani cégek.

Kajafutarokra viszont nem...

Kanada szep es jo... volt par evvel ezelottig, pont a lakasvalsag az egyik lehnagyobb gondjuk. Meg azoknak is akik keresett szakmaval mennek, es alapbol van mar munkaszerzodesuk.

Annak idejen nekunk is #1 valasztas lett volna. Most nem banom annyira hogy nem jott ossze. Tobb bloggernek aki azota kikoltozott mar nem oszinte a mosolya.

tegnap 20:25
 27/42 A kérdező kommentje:
#26 nem futárként megyek ki birkafej, hanem fejlesztőként, most végzek egy tanfolyamot. És képzeljétek, aki tartja éppen Kanadában él, tehát pont nem a kisujjamból szopom ki, hogy mi van ott. Én megyek ki ti meg szépen megrohadtok ebben a nyomorban.
ma 01:51
 28/42 anonim ***** válasza:
100%
Menjel csak :)
ma 06:26
 29/42 anonim ***** válasza:
82%

Draga gyermek, akar a Marsrol is lehet aki tanfolyamot tart, neki az a lényeg hogy kifizesd a kurzust, utanna ad egy oklevelet, aminek 0 piaci értéke van. A gyorstalpalok es bootkampek ideje lejárt már rég.

Diplomas juniorok alig kapnak munkát.

Persze nem lehetetlen, csak neked 10x nehezebb dolgod van.

ma 07:17
 30/42 anonim ***** válasza:
Nem tanfolyammal ment ki, hanem programozómatematikus diplomával és 5 év munkatapasztalattal - és kéthetente őszintén beszélgetünk, mivel nem eladni akar nekem valamit. Ha nem lenne gyereke, már hazajött volna, mert ott még mindig csak egy bevándorló és barátai sem igazán lettek.
ma 07:42
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!