21 évesen van reális esélye annak, hogy saját lakásom legyen úgy, hogy ne adósítsam el magam 30 évre?
2 éve estem ki az iskolapadból, felsőfokút nem kezdtem el, mert a papírnak nem látom értelmét. Diplomás ismerősök keresnek még nálam is kevesebbet, pedig csak egy biciklis futár vagyok. Munka-alvás-heti egy szabadnap háromszögéből áll az életem, a hidegben orromra fagy a takony. Szüleimtől a fele házat fogom örökölni (másikat tesóm), ezen kívül más segítségre nem számíthatok.
Most a jelenlegi átlag budapesti négyzetméterárakkal számolva, ami 1 millió körül van, 2 hónapot kellene dolgoznom úgy, hogy közben nem öltözködöm, nem fogyasztok gázt, vizet és áramot, nem élek a fiatal éveimben, ja és persze nem fizetek albérletet sem, amelyet viszont muszáj, mert apámnak az a felfogása, hogy iskola után a gyerek ne lakjon otthon.
Így számolva kereken 5 évet kellene dolgoznom egy 30 m2-es garzonért, amelyben még gyereket sem tudok nevelni. Feltéve persze, ha nem változnak az ingatlanárak, ami egy ábránd, mert most is azt olvasom, hogy ez évben újra ki fognak lőni a bérleti árakkal együtt.
De reálisan nézve, és ha meghúzom magam, akkor félre tudok tenni havonta 150k körül. Így máris csak 16,6 évet kell dolgoznom a 30 m2-es ingatlanért. Szóval tényleg érdekelne, hogy mások az én koromban ezt hogy csinálják? Jelenleg 3 opciót látok:
1. Bevállalom, hogy saját lakásom soha nem lesz, és élek a mának (ez tűnik a legértelmesebb opciónak).
2. Keresek egy gazdag lányt és reménykedek, hogy talál valami vonzót a csöves fejemben.
3. Én is elmegyek nyugatra a barátaimat és családomat itt hagyva és vissza se nézek.
A te helyzetedben nincs és ha lenne is bármi esély, akkor se szabad megadni, mert nem tudsz hosszútávon elvinni egy hitelt, vagy fenntartani egy lakást.
A munkád nem ér sokat, nem sértésből mondom. Nem azért mert nem tudsz vele jól keresni. Ha szarrádolgozod magadat, akkor haza tudsz vinni normálisabb összegeket, csak épp:
Bármikor kirakhatnak, mert ezer jelölt lehet aki kevesebbért is dolgozik vagy jobban nyomja.
Bármikor elüthet egy kamion. Igen, egy ismerősömet 2x ütötte el kamion régebben Hajtás-pajtásnál. Szerencsére mind2 alkalommal sértetlenül jött ki az esetből. Ha meghalsz, akkor jól jársz, mert nincs több gondod, de ha lenyomorodsz kicsit vagy csak ha 2 hónapra kiesel, már csődöt is jelenthetsz, főleg, hogy ki is rúgnak jó eséllyel
Ezenkívül középtávon hamar leamortizálod magadat, nem lehet sokáig ezt csinálni, főleg ha kicsit elkezdesz majd öregedni. Elég ha közeledsz a 30 felé.
Nem kell a diploma? Nem gond, de valami értékesebb szakma jó lett volna, amivel jobban kereshetsz, kevesebb és kevésbé megterhelő melókkal.
Ezzel a munkával belegondolni se szabad lakásvásárlásba, csak mamahotelba, vagy max szobabérletbe.
En is azt mondom hogy vegyel fel hitelt amint lesz onerod. A hazarak folyamatosan mennek fel. Ha most kinézel egy lakást 40 millioért, elkezdesz gyujteni akkor mire osszejonne ennyi penz addigra az a lakas mar 60 millioba fog kerulni. Ha veszel fel hitelt akkor a felvett osszeget kell visszafizetned kamatostol ami kevesebb mint amennyivel az erteke fel fog menni az evek alatt.
Ha meggondolod magad hogy nem akarsz a banknak adosa lenni akkor el tudod adni a lakast es kifizeted a bankot. Viszont akkor mehetsz alberletbe ami tuti dragabb lesz.
Amennyit en fizetek a torlesztore a hazamra abbol egy szobat tudnek csak berelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!