Mire elég 2000nm telek ?
Sziasztok!
Ingatlan vásárlás előtt állok, és az lenne a kérdésem, hogy mire elég 2000 nm telek ?
Az elképzelésem:
Szeretnék kiköltözni a városból. Az lenne a vágyam, hogy tanyára megyek, viszont mivel nincs hozott tudásom, ezért szüleim tanácsára és saját belátásom alapján úgy döntöttem hogy inkább kicsibe kezdem, és ha bármi történik, tudok indulni egyik (tanya) vagy másik(kisebb kert vagy lakás) irányba. Ha úgy látom menne ez nekem és szívesen élném így az életem, akkor lépnék tovább és mennék tanyára, ha viszont rájönnék hogy nem nekem való ez az élet, akkor még lenne lehetőségem eladni a házat és visszamenni a városba. Szüleimnek van valamennyi tudása, amit át tudnak adni, jelenleg is művelik a kertet kb 500 nm-en, régen tartottak tyúkot, nyulat, malacot, de ennél több tudásuk nincs, szóval ezen túl már magam kell megtanuljam, ezért döntöttem inkább a kicsiben való kezdés mellett.
Jelenleg egy kisvárosban élek, itt a környékbeli falukba a 2000 nm-es telek a maximum, ami számomra elfogadható áron van, illetve olyan helyen hogy esetleg később eltudjam adni az ingatlant tovább állás céljából. Persze az is lehet hogy azt mondom hogy ez a 2000 nm pont elég nekem, és maradok ott abban a faluban.
Az elképzelésem, hogy szeretnék egy kertet, ahol megtermelek minden zöldséget ami kell. Esetleg egy fólia sátor. Szeretném magam termeszteni a gyógy és fűszer nővényeket is. Szeretnék néhány gyömülcs fát is. Állatok közül kezdésnek csak kistestűeket tartanék, illetve baromfikat, de félig szabad tartásba: tyúk, nyúl, disznó, kacsa, juh, kecske.
Szeretném leszögezni, hogy nem haszonszerzés céljából csinálnám mindezt, hanem azért, hogy magam és a családom számára elegendő ételt biztosítsak.
Az lenne a kérdésem, hogy 2000nm-ből mit lehet kihozni? Ezeket szeretném megvalósítani, mi az amit ekkora területen meg is lehet csinálni? Esetleg ha ez kevés erre, mekkora telket tanácsoltok !KEZDÉSNEK! ? Ha esetleg az állatoknak is szeretnék termeszteni valamiféle takarmányt, mekkora területtel számoljak ?
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
Illetve szívesen vennék gyakorlati tanácsokat is.
Te mit gondolnál újra a helyembe? Mert leíirtam hogy mit szeretnék megvalósítani, de azt nem írtad le pontosan hogy ezt hogy lehetne. Csak azt írtad hogy ezt miért nem lehet megvalósítani. Engem az érdekelne hogy ha véleményed szerint ez a terület kicsit, akkor mekkora terület kell. Azt hogy miből lesz pénzem, azt pedig kérlek hagyd meg nekem. Nem spórólni szeretnék evvel, mert mint mondtam nem az anyagi része éredekel, ha az érdekelne akkor a vállalkozásomat fejleszteném és abba ölném az időt.
"Kicsiben akarsz gondolkodni, közben mégis nagyot akarnál álmodni" ezt a mondatot nem tudom mire vélni, mert szerintem ez a módszer sokkal jobb mintha 1. meg sem próbálnám, 2. egyből fejjel mennék a falnak. De ha te tudsz jobb módszert, akkor szívesen meghallgatom.

#20: 75ha-on gazdálkodunk hárman főállás mellett. Meg van egy konyhakert, ami már le lett csökkentve a korábbi nagyságrendileg 800-1000 nm-ről kb. 200-250 nm-re, sok egyéb tényező mellett, mert nem lehet győzni, ha az ember munka mellett akar benne szöszölni.
De persze, ragozhatjuk. De akkor tisztázzunk még részleteket, hogyan is képzeled el pontosan (az "üzleti modellt", amit korábban hiányoltam:
- Hány főt akarsz etetni?
- Milyen állatfajtákban gondolkozol és mennyiben? 100%-ban ki akarod váltani az állati eredetű termékeket az étrendedben saját termeléssel? Tehát nem csak a színhúst, de tojást, tejterméket is?
- Ezt a félig szabadtartást hogyan képzeled el? Mondjuk állatfajtánként és egyedenként hány nm fedett/zárt és nyitott kifutót képzelsz el?
- A növényeknél miben gondolkozol? Kenyérgabonán kívül a friss zölséget a reggeli mellé, savanyúságot a főétel mellé és a főétel növényi részét (főttkrumpli petrezselymes krumplival egész évben, vagy rizst is stb) te akarnád tényleg megtermelni? Az egyebek pl. fözelékfélék, levesbetét zöldségek stb?
- Kizárólag kézi erőben gondolkozol vagy lesz pénzed legalább kerti kistraktor/rotációs kapa beruházásra is?
#21: Félreértettél, teljesen hidegen hagy, hogy te most napi 2 óra programozással megkeresel 2M-et tisztán havonta, vagy onlyfans fiókod van, vagy a másik véglet, 4 műszakban lapátolsz valahol, az időráfordítás a lényeg. Mármint, hogy erre a gazdaságra mennyi időt és energiát tudsz fordítani napi szinten szezonban a munka és egyebek mellett (lásd feljebb, család esetleg)
Szerintem elég részletesen leírtam, miért gondolkozol kicsiben és nagyban egyszerre véleményem szerint, de lássuk a válaszokat a részletekről és szerintem világos lesz neked is.
Először is szeretném megköszönni hogy időt szakítasz a válaszokra, illetve hogy ilyen hosszasan kifejted a véleményed!
Végigmegyek sorban a kérdéseken, megpróbálok mindre válaszolni:
-Számoljunk 5 fővel
- Az állatfajták amikben gondolkodom: tyúk, kacsa, nyúl, (esetleg liba), disznó, kecske, juh. Az utóbbiak attól függnek, mennyi hely marad a kert mellett, mert ha csak kicsi, nem szívesen tartanám őket ólban úgy hogy nincs semmi területük legelni. 100% ban ki szeretném váltani a hús vásárlást. Nyilván ez eleinte nem fog sikerülni, amíg bele nem tanulok, de addíg meg veszek boltból ami kell. A tej termékeket sem fogom tudni eleinte kiváltani. Persze tarthatnék ólba tehenet, de nem szeretnék. Arra törekednék, hogy minél több mindent ki tudjak váltani, de nyílván ugye ennek lesznek korlátai.
-Állatfajok egyedszámairól: kb 30 tyúk , 3-4 nyúl, 2 disznó, 10 kacsa, juhot és kecskét majd maglátom. A fél szabad tartás azt jelentené hogy nappal kinn vannak este benn az ólban. Négyeztméterre nehéz számot mondani, mivel nem tudom, hogy a kert mennyit vesz fel. Az a lényeg, hogy ami a kertnek nem kell, azon az állatok legelnek. Ha pl. 1000 nm elég a kertnek, akkor 1000 nm az állatoknak. Nyilván ebből lejön a ház meg az ólak meg ilyenek de kérném érteni a lényeget. Nyilván ha azt mondjátok hogy még 1800 nm kert is kevés hogy ellássam zöldséggel a családot, akkor az egész mutatvány bukott, mert akkor kicsi a 2000 nm telek. Akkor nagyobban kell gondolkodjak. De hogy a kérdésre is válaszoljak, kb 50-100 nm ól, és kb 500-700 nm szabad tér. Ahogy a kert engedi.
-Zöldségek: Gondolom ez a terület kicsi ahhoz, hogy a kenyérnek való alapanyagot is magamnak állítsam elő, rizst nyilván meg kell venni, de a törekvés az lenne hogy szép lassan mindent kiváltsak, ahogy a terület engedi. Ha pedig azt látom hogy még bírnák több területtel is, akkor tovább állni. Az állatoknak lucernát, kukoricát is kicsi lesz ez a terület megtermelni, tisztában vagyok vele hogy azt is venni kell majd.
- Kizárólag kézi erőben gondolkodom, mélymulcsos technológiával művelném a kertet, több növényt ültetnék egy sorba.
-A bevételemet úgy tervezem, hogy amennyi időt az önellátás felvesz, annyit meg adok neki, viszont mivel sajnos kell némi pénz is ehhez a fajta élethez, vállalkozásomra csak annyi időt szakítok amennyi feltétlen muszáj, hogy azt a valamennyi összeget megkeressem. Nem napi 4-6-8 órában gondolkodom, hanem pénz összegben, mi az az összeg amit meg kell keressek, hogy kifizessem azt amit nem tudok magamnak megtermelni, plusz rezsi, stb.
Van még egy nagyon fontos dolog amit nem kérdeztem meg!
Ha te ezt az utat nem tanácsolod, akkor mi az az út amit tanácsolsz? Mert ha féltesz attól, hogy (véleményed szerint) anyagi csőd felé megyek, akkor mi lenne az a módszer amivel tapasztalatod szerint el lehetne indulni, ha valaki ebben látja a kiteljesedést? Te az én helyemben hogyan kezdenél neki ennek az életvitelnek ?
Ismét szeretném megköszönni hogy ilyen sok időt szánsz a kérdésemre! Kellemes Ünnepeket!

Ettől tartottam.
Hogy ne nyúljon túl hosszúra a komment:
Az állatok terén ott kezdjük, hogy te a félig szabad tartást úgy érted, hogy legeltetni akarsz, akkor végeztünk is. A birka és kecske letarolja a zöldterületet, így ha nem is minden nap, de folyamatosan változtatni kell a legeltetés helyét, tehát az udvar erre alapból alkalmatlan. Valamiféle jóval nagyobb, szegmentált legelőre van szükség.
30 tyúk ok, 5 főnek elég tojást megtermel gyakorlatilag folyamatosan. A nyúllal az a baj, hogy 1 nyúl 5 főnek egy evés, te hát ott is szaporítanod kell, nagyobb számban, hogy az állomány folyamatosan rendelkezésre álljon (nyúl vs. szúnyog problémát ismered?). 2 disznóból kanyarban sincs meg egy évre a hússzükséglet, még akkor sem, ha a gyerekek is megeszik a tepertőtől a körömpörköltön át minden részét. Akkor viszont a tyúkok számát növeled és többet vágsz belőle évente. De visszakanyarodva az elejére, a legeltetés a szűk keresztmetszet. Másik oldalról úgy lehet gondolkozni szerintem, hogy kiváltod a legeltetést ól+kifutó kombóra és a szálastakarmányt is megveszed. Akkor néhány tíz nm/állatfajta bőven ellesznek. igaz akkor már gondolskodni kell a takarmány és alomkezelésről (innen megint csak nehéz, hogy ekkora mennyiséget kézi erővel kell megoldani, ami kihalóbna lévő műfaj, kisbálázóval csinált szalmát és szénát kell szerezned, amit be kell termelned valahogy és ennek nem kevés hely kell, minimálisan muszáj gépesíteni), a szemestakarmány már szintén az a mennyiség, ami elég melós kézzel zsákolva (mert nyilván nem koncentrátumot akarsz etetni, hanem megveszed a 3-4 fajta gabonát szemestakarmányként és te darálod, kevered stb.)
Szóval röviden, ekkora mennyiségű állattal és a hozzá tartozó kiszolgáló területekkel már ki is merítetted szinte a teljes telekméretet. Zöldségre annyi marad, ami pár szezonális növényre elég (nyilván kis túlzással, de pár tő paradicsom, paprika stb)
Amit én csinálnék, mert látom nem akarod elengedni ezt az ingatlancsere lehetőséget. Két lehetőség, én az elsőt választanám, de lehet neked a második lesz szimpatikusabb.
1. Olyan ingatlant keresnék, ami alkalmas arra, hogy a növénytermesztést el lehessen kezdeni akár számottevő mértékben. A fentiek szerint részletezett fogyasztásra szükséges mennyiség nagyobb részét meg lehetne termelni (gyümölcsről még nem is beszéltünk), mellette elfér egy nagyobb baromfiudvar. Erre igazából 1200-1500 nm messze elég.
Ez az ingatlan viszont olyan helyen legyen, ahol lehet bővülni. Nyilván az ideális az lenne, ha falu utolsó háza, és utána nem szántó, hanem valamiféle inkább legeltetésre alkalmas terület van, amit idővel meg lehet szerezni. Ez azért jó eséllyel lehetetlen kategória. Szóva olyan, ahol van a második opció szerinti terület és ha bejön tényleg az életforma, akkor át lehet csoportosítani a dolgokat egy külterületi tanyára lépésenként. Nyilván itt képbe jön egy csomó kérdés, hogyan lehet techikailag kivitelezni.
2. Egy olyan hely, ahol vannak elvétve külterületi részek, zártkertek még, szőlőhegy pl. Ahol van érhető infrasturktúra, de jóval szellősebbek az ingatlanok. Ilyenek halnak ki a lakók és a területeket művelők. Ha sikerül találnod egy jó kiindulási alapot, akkor lépésenként lehet hozzá vásárolni a kvázi értéktelen, piacképtelen területeket, amiken szépen tudsz bővülni, legeltetni akár. ugye itt felmerül a tulajdonvédelem kérdésköre, meg az is, hogy milyen besorolású terület és tudsz-e egyáltalán vásárolni, ha nem vagy őstermelő. Arról nem is beszélve, hogy a külterületi életnek is vannak nehézségei.
Igen, az ideális az lenne ha olyan helyen vennék, ahol lenne lehetőségem bővűlni ha esetleg szeretnék, és/vagy el is tudjam adni az ingatlant ha esetleg úgy alakulna.
Sokat segített a válaszod!
Szerintem az a variáció lesz, hogy maradok a 2000nm-nél kezdésnek, aztán lemondom egyenlőre a juh és kecse tartásáról. Ha jól gondolom, szavaidból azt veszem ki hogy ez a terület jobbára arra elég, hogy meglegyen a kert, (esetleg néhány gyümölcsfa) baromfinak és nyúlnak disznónak futja még kifutóra, de juh, kecse, legeltetéshez már nagyobb terület kell.
Ha szabad még kérdeznem, szerinted mekkora terület kellene ahhoz, amit megvalósítani szeretnék ? Mármint a kecskékel és juhokkal kiegészülve, plusz ha a takarmány nagyrészét vagy egészét is én állítanám elő nekik.
Fél hektár, vagy 6000nm elegendő ? 1 hektár ?

Üdvözöllek, kérdező, örülök neked a leendő "parasztizáló" életformában. Hadd világítsak rá néhány számtani adatra:
"30 tyúk , 3-4 nyúl, 2 disznó, 10 kacsa, juhot és kecskét..."
30 tyúk, az konkrétan azt jelenti, hogy májusban megveszed a 60 db előnevelt csirkét, ebből lesz kb 30 jérce, amik augusztus kötepén elkezdenek tojni, és ha jól csinálod, amit csinálsz, heti 200 tojással lepnek meg. Lesz rá piacod?
3-4 nyúl, az konkrétan azt jelenti, hogy évente 100 növendéknyulat kell megenned, vagy elboltolnod.
10 kacsa. Remélem, azt tudod, hogy a tyúkokkal egy udvarban nem tarthatod, mert minden vizet tönkrepacsálnak, ihatatlanná tesznek.
(Ja, a tyúkoknál elfelejtettem, szükségük lesz min 150-200 nm bekerített füves, gazos udvarra.
sertés...: Saját részre javaslom a csüngőhasú/lapály keveréket. Annak idején én magam inszemináltam a csüngőhasú göbét, és azért lapállyal, mert annak viszonylag keskeny a válla, könnyebb az ellés. Csupa gizgazon, némi esti moslékon 100-150 kilós koleszterinmentes húsú jószágokat neveltem. Itt azonban megint felmerül a kérdés, hogy te elletsz, mi a ménkűt kezdesz a 10 malaccal?

#25: Igen, szerintem így jó indulás. De továbbra is tartom, hogy abban ne gondolkozz, hogy egy ingatlanból kompletten átcuccolsz egy nagyobba, ha annyira bejön a dolog, mert az ismételten rengeteg pénz és munka (nem elhanyagolható nagyon, hogy olyanra formálj egy telket, valójában egy gazdaságot, ami ehhez az életformához a te igényeidnek megfelel). Legeltetés nélkül bőven jó indulásnak. Teljes éves fogyasztás semmiből nem lesz meg, de nagyobb része jó évben simán. Egyébként a zöldség tartósítás, savanyúság készítés megy? Mert azért az is rizikó lesz az alapterület után, hogy ha terem is valami, akkor azzal utána mit kezdesz.
#26 is jól beletrafált egy másik kérdésbe, a szaporulat. Nyilván nem kell folyamatosan elletni a nyulakat, ahogy a tyúkok szaporodását is lehet konkrollálni könnyen. Disznóról nem is beszélve. Szerintem élből el kell felejteni, hogy disznót elletsz. Bőven elég, ha megveszed a választási malacokat úgy időzítve, hogy a tervezett vágáskor az ideális súlyuk legyen (hogy ez mennyi, azon megint lehetne vitázni, ilyen tartásnál szerintem a 200-220 kg a gazdaságosabb, még ha tovább is kell tartani) Viszont az idejétmúlt technikákat felejtsd el, felesleges óriási szemétkupac a tyúkoknak, 30 bőven elvan 25-30 nm kifutóban is. Úgyis kell etetned, nem fog jóllakni a semmiben, akkor sem, ha az egész udvart bejárhatja, de legalább küzdhetsz vele, hogy hova kotlik meg, melyik szomszédhoz jár át, hol keresd a tojásokat stb. Disznónál szintén, húst akarsz termelni, kell neki minimum a darált búza/árpa/kukorica mix. a semmiből az sem fog megnőni
Hát igen... Ez az amit majd ki kell tapasztaljak, hogy ne is legyen túl nagy, de ne is legyen túl kicsi a szaporulat. Ugyan ez a veteményessel, ne legyen se túl nagy se túl kicsi. Viszont a kérdés itt az volt, hogy 2000 nm kezdésnek elég-e, mire elég, és a választ szerintem erre megkaptam.
A költözés dolgot pedig lehet félreérthetően fogalmaztam, de nem úgy tervezném hogy kompletten átviszek mindent állatostul kertestül, hanem az új helyen kezdeném újra immáron tapasztalattal és egy következő szintre emelve ezt az egész önellátósdit ! Feltételezhetően ha majd arra kerül a sor, látni is fogom hogy mekkora terület kell majd nekem a továbbiakban.
Nagyon hálás vagyok mindőtöknek a válaszokért ! Kellemes Ünnepeket !

Énúgy értettem, hogy most kezdenéd a 2000 nm-en és ha jól megy, de kinövöd akkor átköltöztetsz mindent egy nagyobb területre. Én erre értettem, hogy nagy és költséges művelet. Ha félreértettem, akkor nyilván ez a része tárgytalan
Sok sikert, reméljük pár év múlva eszedbe jut a kérdés és visszajössz a tapasztalatokkal!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!