Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Mire elég 2000nm telek ?

Mire elég 2000nm telek ?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Ingatlan vásárlás előtt állok, és az lenne a kérdésem, hogy mire elég 2000 nm telek ?

Az elképzelésem:

Szeretnék kiköltözni a városból. Az lenne a vágyam, hogy tanyára megyek, viszont mivel nincs hozott tudásom, ezért szüleim tanácsára és saját belátásom alapján úgy döntöttem hogy inkább kicsibe kezdem, és ha bármi történik, tudok indulni egyik (tanya) vagy másik(kisebb kert vagy lakás) irányba. Ha úgy látom menne ez nekem és szívesen élném így az életem, akkor lépnék tovább és mennék tanyára, ha viszont rájönnék hogy nem nekem való ez az élet, akkor még lenne lehetőségem eladni a házat és visszamenni a városba. Szüleimnek van valamennyi tudása, amit át tudnak adni, jelenleg is művelik a kertet kb 500 nm-en, régen tartottak tyúkot, nyulat, malacot, de ennél több tudásuk nincs, szóval ezen túl már magam kell megtanuljam, ezért döntöttem inkább a kicsiben való kezdés mellett.

Jelenleg egy kisvárosban élek, itt a környékbeli falukba a 2000 nm-es telek a maximum, ami számomra elfogadható áron van, illetve olyan helyen hogy esetleg később eltudjam adni az ingatlant tovább állás céljából. Persze az is lehet hogy azt mondom hogy ez a 2000 nm pont elég nekem, és maradok ott abban a faluban.

Az elképzelésem, hogy szeretnék egy kertet, ahol megtermelek minden zöldséget ami kell. Esetleg egy fólia sátor. Szeretném magam termeszteni a gyógy és fűszer nővényeket is. Szeretnék néhány gyömülcs fát is. Állatok közül kezdésnek csak kistestűeket tartanék, illetve baromfikat, de félig szabad tartásba: tyúk, nyúl, disznó, kacsa, juh, kecske.

Szeretném leszögezni, hogy nem haszonszerzés céljából csinálnám mindezt, hanem azért, hogy magam és a családom számára elegendő ételt biztosítsak.

Az lenne a kérdésem, hogy 2000nm-ből mit lehet kihozni? Ezeket szeretném megvalósítani, mi az amit ekkora területen meg is lehet csinálni? Esetleg ha ez kevés erre, mekkora telket tanácsoltok !KEZDÉSNEK! ? Ha esetleg az állatoknak is szeretnék termeszteni valamiféle takarmányt, mekkora területtel számoljak ?

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

dec. 23. 16:38
1 2 3
 11/30 Senior Séf ***** válasza:
100%
Ha kertészkedni is akarsz, Javaslom atyai jóbarátom. Gyulai Iván mélymulcsos módszerét. Találsz videókat a Youtube-on. De azt javaslom, mindenből csak saját és családod ellátására termelj.
dec. 24. 17:26
 12/30 A kérdező kommentje:

Nekem az a 4 darab 4nm magas ágyás elég kevésnek tűnik, ha abból akarnám az egész éves zöldséget megtermelni. Van esetleg valós tapasztalatod ebben? Elég ekkora kert hogy ne kelljen egész évben zöldséget venni? Kérlek kicsit pontosíts ha lehetséges.

Mindenképp Gyulai Iván kertészeti módszerét, módszereit követném.

dec. 24. 19:21
 13/30 anonim ***** válasza:
Külterületi telkek(tanyának valók) beépíthetősége általában 3-5%. 2000m2-nél ez pont azt jelenti,hogy max 60-100m2 bruttó! területű kisház épülhet fel rajta,semmi más ingatlan. Ha tanyán akarsz családi házat építeni akkor ettől nagyobb területre lesz szükséged.
dec. 24. 20:53
 14/30 A kérdező kommentje:
Én a telek méretet nem beépíthetőség szempontjából közelítem meg, hanem megművelhetőség szempontjából. Úgy vennék hogy már van rajta egy ház, de nem tanyát vennék hanem falun házat, ami egy 2000nm telken helyezkedik el. 100nm körüli ház elég lenne, ha erre vagy kíváncsi.
dec. 24. 21:24
 15/30 anonim ***** válasza:
69%

Ez így sok szempontból is zsákutca.

Csak röviden:

Ennyi állatfajtának pláne valamiféle "szabadtartás"-szerűen bőven nem elég önmagában a 2000 nm (istállókkal, ólakkal, takarmány, trágya stb tárolással)

Kertészkedéshez megint csak határeset. Lejön a ház, melléképületek, kocsibeálló stb. máris marad egy akkora terület (ha talajminőségben megfelelő is), amin messze nem tudod megtermelni az éves zöldségigényt munka mellett időben sem, sok esetben egyébként sem. Viszont rengeteg energiádat elviszi.

De a legnagyobb probléma a gazdasági modell, amit elképzeltél. Ez egy instant anyagi bukta, abból is a nagyobb. Megveszel egy olcsó ingatlant, aminek nincs piaca, te abba ölöd a pénzed, időd energiád, és hiába fog kis szerencsével elméletben többet érni, a gyakorlatban még kevésbé lesz piaca. Tehát kiszállni nem csak a próbálkozásra fordítottak elbukásával, de az ingatlanon veszteséget realizálva fogsz csak.

Emellett, nulláról nekiindulva masszívan veszteséges lesz a dolog. Legalább 2 igen fontos dolog miatt. Egyrészt, mert rengeteg eszközbe, anyagba, segédanyagba stb kell majd beruháznod, másfelől, tapasztalat híján és a tevékenység jellege miatt évek, mire igazán jól és hatékonyan tudsz termelni.

Persze értem a romantikáját, hogy majd anyu feji a tehenet, gyerekek szedik a tojást, apu meg vágja a disznót. De egyszerűen ez az életforma ma zsákutca. arról nem is beszélve, hogy nem tudsz hova továbblépni. Oké, hogy neked ez jelenti a kicsiben kezdést, de innen továbblépni csak több hektáros gazdaságban gondolkozva lehet (ahol már a takarmánynak legalább tördékét meg tudnád termelni), ahhoz viszont a föld ára (és megszerezhetősége körüli nehézségek) mellett igen komoly tényező, hogy gépesíteni kell, ahol viszont határ a csillagos ég. A jelenlegi körülmények között a hiányzó szaktudás már csak olyan mértékben hab a tortán, hogy nem is érdemes beszélni róla.

Szummázva; ha te valamiféle önmegvalósítást látsz a kertészkedésben és/vagy állattartásban. Akkor ne piacképtelen falusi ingatlanban gondolkozz. Keress egy olyan ingatlant, amiben valóban el tudod kezdeni valóban kicsiben, de eladható is. Pl. a korábban emlegetett magaságyásos kisvárosi/kertvárosi ingatlan, amiben így is úgy is meg tudsz maradni jó eséllyel. Aztán ha esetleg nyakadba szakad a lottó ötös és tudod önteni a pénzt számolatlanul egy ilyen életvitelbe és dolgoznod sem kell, akkor lehet venni valódi tanyát.

dec. 24. 22:28
 16/30 anonim ***** válasza:
100%
Szüleimnek 1600nm van és ezen régen tartottak állatokat és termesztettek zöldségeket is saját részre.
dec. 25. 01:13
 17/30 Senior Séf ***** válasza:

Elfelejtettem; olyan helyet válassz, ahol a környező kutakban bőven van víz. Én ezért költöztem az Alföldre, amit viccesen "selejt vidéknek" aposztrofálok, mert hogy erre se lejt, meg arra se lejt.

És még egy pont a turkesztáni szil javára; a lombja és vékony ágai remek takarmánya a nyúlnak, birkának, kecskének.

dec. 25. 16:28
 18/30 A kérdező kommentje:

17. Kisalföldön lakom, ott vásárolnék, itt kb bárhol leböksz és már van is víz.

16. És az 1600 nm elég volt nekik hogy boltba ne kelljen kenyeren meg cukron són kívűl mást vásárolni ami élelmiszer ?

15. Jól rátapintottál a lényegre, én ebben egy önmegvalósítást látok. A háznak ezen a környéken van is és lesz is piaca, mert az osztrák határ kevesebb mint fél órára van. Ezért is nem egy elnéptelenedő faluban vásárolnék, hogy ha esetleg tovább szeretnék állni, akkor el is tudjam adni az ingatlant, és ne legyen (mint ahogy fogalmaztál) egy anyagi csőd.

Tudom hogy mindenki tudja hogy kell egy tuti életet élni, de szeretném ha nem életvezetési tanácsadásokat kapnék, hanem a tényleges kérdésre választ. Tisztában vagyok vele hogy sok munkával fog járni, és avval is hogy ha nem ezt csinálnám akkor másba ölném bele ezt a sok munkát, csak az lehet nem tenne boldoggá, mégha anyagilag lényegesen kifizetődőbb lenne is. Ezt, kérem mindenkinek hagyja meg nekem, ellenben tanácsokat elfogadok, hogy ha belekezdek ebbe az életvitelbe, mikre figyeljek oda, milyen tanácsokkal tudnátok ellátni, milyen apró tapasztalati trükköket tudtok, mint például a turkesztáni szil esete. És ismétlem magam, nem szeretnék ebből a tevékenységből hasznot realizálni, csupán ami nekem és a családomnak kell. Nyilván lesz olyan mikor lesz plusz, azt el ajándékozom esetleg jelképes összegért eladom vagy cserélem, de a bevételi forrásomat nem ebből fedezném.

Köszönöm szépen a válaszokat, szívesen veszem ha kapok még !

dec. 25. 20:43
 19/30 anonim ***** válasza:
100%

#18: Én is a Kisalföldről származom és itt gazdálkodunk is.

Nem véletlenül írtam, oké, hogy el tudod adni szerinted, de attól még a piaci viszonyok úgy vannak, ahogy írom. Ezt sajnos egyszerűen bele kell kalkulálni. Az ingatlanon bukta várható, ha meggondolod magad. Akár komolyabb is.

Másik válaszolónak feltett kérdésedre a válasz. Nem, nem tudod megtermelni az éves zöldség-/gyümölcsigényét a családodnak, ha a mai viszonyok közötti változatos, egészséges étrendet akarod egész évben tartani. Nem csak a terület mérete miatt. Az meg már nonszensz, hogy csak kenyér meg cukor kell majd a boltból. Az valami annyira más szint már. És ha cska nem valami olyan munkád van, ami remote napi pár órában kiemelkedő jövedelmet hoz rugalmas időbeosztással, akkor idővel/energiával leszel a legnagyobb gondban a finanszírozás mellett.

Tényleg hátrébb kellene lépni egy lépéssel és kicsit jobban kidolgozni az "üzleti tervet" (szándékosan idézőjelben), mert kezdem azt érezni masszívan két külön biciklit hajtasz. Kicsiben akarsz gondolkozni, közben mégis nagyon nagyot akarnál álmodni. A kettő üti egymást.

Ettől függetlenül tartom, hogy ha ez a Mashlow-piramisod felső részén van valahol, akkor hajrá, de messze ne úgy gondolkozz erről, mint a bolt kiváltása, vagy éppen spórolás, hanem hobbi.

dec. 25. 21:27
 20/30 A kérdező kommentje:

#19 Megkérdezhetem hogy te mit gondolsz, mekkora terület kell ahhoz hogy a leirtak kivitelezhetőek legyenek ? Mármint hogy magamnak termesszem a növényeket és az állatoknak lehessen fél-szabad tartásban tartani ?

Ha kérhetem megosztanád velem hogy mekkora területen gazdálkodsz, hogy van viszonyítási alapod ?

dec. 26. 00:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!