Telek vásárlásnál mit kell figyelembe venni?
Szeretnék venni egy telket saját ház építésére. Kinéztem már a települést. Ez egy mostanában gyorsan fejlődő településnek mondható, egyre népszerűbb a környéken (egyébként Józsáról beszélünk Debrecennél, de nyilván nem mindenki ismeri). Mit kell figyelembe venni egy telek vásárlásánál? Sajnos annyira nem értek ezekhez a dolgokhoz, de nem akarok mellé fogni valami rossz vétellel.
Amik eddig eszembe jutottak, hogy közművek legalább az utcában vannak e, illetve milyenek a szomszédok (ha vannak), ház építés szempontjából mi a megengedett magasság az övezetben, a telek jó ha szabályos alakú a helykihasználás miatt. Tudtok esetleg még jó tanácsokat mondani, amit érdemes figyelni?
- Legyen a telken közmű, mert bekötni őket (az utcáról is) egy agyrák.
- Színes fémtolvajok ne éljenek a környéken.
- Szomszédok is fontosak, mert ha az egyik beáll a kapud elé minden nap az senkinek sem lesz jó.
Besorolás, beépíthetőség alap. Szomszéd egyszer majd lesz, de ki lehet következtetni, a szomszéd telkekre hogy tudnak majd építkezni, pl körbejárható ház, vagy oldalhatáros (nem annyira baráti, ha az ő konyhája vagy terasza a te hálódra nyílik pl) Minőség. Neked kell kipucolni az akácost építkezés előtt, vagy le van tárolva az egész, mert egy árnyékot adó fára várhatsz 8-10 évig.
Odavezető út aszfalt vagy murvás, autóút, pálya stb mennyire van messze,mennyire forgalmas utca (átmenő vagy zsák, mondjuk ez nem mindenkit érdekel) panoráma és ez hogy változhat ha kiépül az utca.
Közmű nélkülit nem vennék,fél éveket csúszhatnak a szolgáltatók.
Gondoltam, hogy megkérdezed, nem véletlenül írtam..
nem érdekes, csak írtam..majd meglátod, ha benne laksz.
6,több szintes házat, tehát több emelet és tető általában nem megengedett vidéken, ha nem egy kisváros főutcája.
Általában beépíthető tetőtér, falusias beépítés a jellemző nálunk.
Érdemes megnézni/kérdezni, milyen a talajvíz helyzet a telken. Ha pincét is szeretnél az nem lehet ha a talajvíz azonnal befolyik, az alap szigetelését is másképp kell megoldani, a telken lehet vízelvezetési probléma is, pl. megáll a víz ha esik és egy sártenger lesz a kerted.
A Helyi Építési Szabályzatot érdemes megnézni, hogy milyen szabályok vannak arra a területre - mekkora a beépíthetőség, meg van-e szabva hogy hol kell állnia a háznak (van ahol kötelező utcafrontra tenni hiába szeretnéd hogy ne lássanak be az ablakon az utcán sétálók). Érdemes rákérdezni, hogy lehet-e társasházat építeni azon a helyen, mert ha épül pár ilyen ház az utcádba az drasztikusan megnöveli ott a forgalmat, nem lesz hely a parkoló autók miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!