Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Mennyire alkudhatóak az...

Msebi06 kérdése:

Mennyire alkudhatóak az ingatlanok? Milyen irányba érdemes mennem?

Figyelt kérdés

Hitellel van nagyon maximum 30-35 millió Ft-om. A falu, ahol házat akarok venni fix.

Sajna pont olyan ez az összeg, hogy ennyiért itt túlárazott lepukkadt házak vannak, viszont 45-50 körül nagyon jó felújítottakat lehet már venni. Szóval lenne pár kérdésem, mert nagyon nem vagyok benne az ingatlanokban.

1. Mennyire alkudhatóak általában ezek a 45-50 milliós házak? Csomót hónapok óta árulnak.

2. Van 1-2 ház amiket most kezdenek építeni, még a tervrajzba is bele lehet szólni. 55 millió az egyik. Ezeknél lehet olyan lehetőség, hogy pl 35 milliót kifizetek és annyira építsék meg amennyi ebbe belefér? Szoktak ilyet? (Legjobban ez tetszene, mert olyan helyen van az ingatlan, ami nekem a legjobban megfelelne). Másik kérdés még a minőség, mert sok helyről hallani, hogy ezekből kispórolják az anyagot, vizesednek, reped a fal, stb...

3. 12 millió Ft-ért tudnék venni szintén egy nagyon jó helyen telket (bekötve rajta minden). A maradék 20-23 millióból egy kb 100nm-es házat milyen állapotra lehetne fölhúzni? Lakható lenne már? Mert akkor idővel folyamatosan tudnám még folytatni.

4. Telek és ingatlan esetében is milyen plusz költségekkel kell még számolnom?

Próbáltam minél egyszerűbben leírni, mert egyelőre csak azt szeretném kitalálni, hogy merre érdemes elindulnom. Továbbá egyéb tippeket, okosságokat szívesen veszek.

nov. 29. 17:10
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Pár százalékot engednek ha tényleg kell a pénz a tulajnak, de a házak többségét inkább csak árulgatják. Azokból egy forintot sem engednek.

Ha nem vagy benne az építőiparban, nincs erős rokonság mögötted, akkor óriási cumiba lehet belefutni egy ilyen félig kész házzal.

Vagy a kivitelező gányolja össze, mert látják, hogy nem ért hozzá a tulaj, vagy a tulaj maga, mert nem ért hozzá.

nov. 29. 19:12
 2/14 A kérdező kommentje:

Rokonok tudnak segíteni az ingatlan állapotát felmérni, meg ebben én sem vagyok teljesen elveszve.

Igazából a lenti kérdésekre értettem azt, hogy nem vagyok benne.

nov. 29. 20:17
 3/14 anonim ***** válasza:
58%

Attól függ mennyire akarja eladni. Nekünk 10%-öt sikerült. 15-rol indultunk.

Én mindenképp megprobalnam

nov. 29. 21:08
 4/14 anonim ***** válasza:
77%
A családom nemrég eladta az idős rokon lepukkant házát. 50M-ért hirdették és végül 45-ért elfogadták az ajánlatot. Volt több ajánlat is 40-45 közt, de azokat nem fogadták el. Így is viszonylag gyorsan akartak szabadulni tőle. Ennél többet nem hiszem, hogy tudsz alkudni. 40-50 milliósból nem lesz 30-35.
nov. 29. 23:03
 5/14 anonim ***** válasza:
76%

10% a "szokásos" alku.

Építtetők... hát nálunk van olyan a családban, akinek sosem készült el a háza (még vagy tizenöt megbízót vágott át, köztük önkormányzat, egyház, tehát nem egy ismeretlen vállalkozó a google-ből), bírósági ítélet sok év után született meg, azóta is eltelt még vagy 5 év, de a pénzét azóta nem kapta vissza senki, az illető szabadlábon, minden vagyona családtagok nevén. Ja és a legjobb, hogy mivel nem épült fel a ház négy éven belül, az illetéket is meg kellett fizetni a telek után, hiába hivatkoztak arra egy újabb perben újabb költségekkel, hogy önhibájukon kívül nem épült meg. Szóval így áll a magyar jog melléd, ha átvágnak.

nov. 30. 06:22
 6/14 anonim ***** válasza:
52%
Elvileg lehet alkudni, itt egy érdekes cikk a témában: [link]
nov. 30. 06:45
 7/14 anonim ***** válasza:
52%

Hááát....,ahogy romlik a forint,nem igen így látom.Sőt !

Külőnösen a nyugati határ közelében (főként Sopron,Kőszeg)nem jellemző az alkuhajlam.

Igaz,ezeken a helyeken nem könnyű egyáltalan megtalálni a jó eladó házakat,lakásokat,telkeket!

nov. 30. 08:31
 8/14 anonim ***** válasza:
52%
Falun élek, és látom a környék eladó ingatlanjait is. Most eléggé pang az ingatlanpiac, és nemcsak a tél miatt. Ha belép valami új kedvezményí meglódul egy kicsit (pl a falusi csokkal), akkor van egy kis mozgás, de egyébként lassan kelnek el a házak. Alkudj, bár azt nem hiszem,hogy a 40-45 millióra tartott házat 30-35 millióért eladják. Azt viszont el tudom képzelni,hogy a 40 millióra tartott ingatlant 35 millióért meg tudod venni. Falusi házak általában azért válnak eladóvá mert a szülők meghalnak, a gyerekek/unokák nem költöznek oda. Idősebb/fiatalabb generáció a városba költözik. Ez két olyan szempont aminél viszonylag fontos,hogy ne évekig árulják az ingatlant mert romlik az állaga és a portákat karban kell tartani. Azt látom,hogy amikor elkezdenek árulni egy házat, többen érdeklődnek, nem engednek az árból mert azt hiszi az eladó,hogy el tudja adni annyiért. Aztán megcsappan az érdeklődés és ott jöhet az alku. Több közelünkben lévő ház is így kell elt, az elképzeléstől jóval olcsóbban...
nov. 30. 16:51
 9/14 anonim ***** válasza:

1. Az eladótól függ és az ingatlantól. Ha épp most épül akkor ne számíts rá,hogy fogsz tudni alkudni belőle. Max gyengébb minőségben kéred,de összességében sokkal olcsóbban úgy sem kapod meg.

2. Ha hitelt szeretnél azt csak olyan ingatlanra kapsz aminek a végeredménye egy lakhatási engedéllyel rendelkező lakás. Ha annyit ki tudsz spórolni az építtetővel,hogy egykét szobával kevesebb legyen,vagy ne legyen garázs, nem kell kulcsrakész állapot ,elég a fűtéskész is(de akkor meg utána kell ráköltened még belső ajtókra,burkolatokra berendezésekre ). 20milliót nem hiszem,hogy össze tudnál spórolni belőle,főleg ha eleve csak fűtéskész a terv szerint. De vannak könnyűszerkezetes kisméretű lakástervek vagy vehetsz mobilházat is ennyi erővel,de az már nem ugyanaz lesz.

3. 20-23millióból nem nagyon fogsz 100m2-t felhúzni,hacsak nem magadnak csinálod minden lépését és a feljebb említett könnyűszerkezetes lakást csinálod. Viszont arra nem biztos,hogy jár hitel. Komoly tervek kellenek. 20-23millió kb csak az anyagköltséget fedi 100m2-re. Kisebbel kell próbálkozz.

4. Vagyonszerzési illetékkel a vásárlás után mindenképpen.

dec. 1. 23:50
 10/14 anonim ***** válasza:
Eb jelen helyzetben 10 % alkuval lazán próbálkoznék. Tele a net olyan cikekkel, hogy újra hasít az ingatlan piac meg jövőre is pörgés lesz. De én epìtőipari dolgozóként egyáltalán nem azt látom . Inkább van pangás. Aki épített az is igyekszik fogni az árakon, olcsóbb helyről vásárol, több kivitelezotol is kér ajánlatot, hogy minél kisebb legyen a bekedulesi költség.
dec. 2. 06:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!