Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Szolgalmi út a telek végén, a...

Szolgalmi út a telek végén, a felső ingatlan megközelítéséhez?

Figyelt kérdés

Főútról nyíló hosszúkás 3-4000nm-es telkek.A kettő között kis mellékúton megközelíthető további két ugyanilyen paraméterű ingatlan ezen telkek folytatásban.

A felső baloldali gyakorlatilag az utacska vége, ott a kapura koppan.

A felső jobb oldali telek egy szolgalmi úton közelíthető meg,innen kicsit jobbra tartva (és kicsit felfelé, mert feljebb kezdődik, mint a baloldali) Ez az alsó jobboldali ingatlan telekvége, a háza lent az úthoz közel van.

Nekem a jobb felső ingatlan kellene.

A kérdésem, hogy ez így bevállalható, hogy napi szinten más telkén jutok be?

Meg tudja szüntetni?

Ki lehet vásárolni egy ekkora részt?

nov. 5. 12:54
 1/5 A kérdező kommentje:

Rosszul írtam, a bejegyzett szolgalmi út maga az utacska, és az a bal alsó telek része.

Tehát a jobb alsó telekvégen a bejutás jobbra fel, az "csak úgy van".

nov. 5. 12:58
 2/5 anonim ***** válasza:
Beszélj a jobb alsóval, van-e megosztási szerződés. Tul. lapon mi van? Van vázrajz? Én vásárlás előtt biztos, hogy kérném, hogy legyen hivatalosan rendezve a bejárás, anélkül nem venném meg.
nov. 5. 13:30
 3/5 A kérdező kommentje:

Igen, én is azt néztem a térképen, hogy a szolgalmi út a telek végéig tart, ami a balosnak jó, mert ott telekhatára, simán jogos, hogy kerítést és kaput rakott az út végére,mert az az ő telekhatára is.

Így gyakorlatilag a jobb alsó szomszéd jóindulatán múlik, hogy be lehessen jutni felső jobbra.

Csak azért ez így nekem elég fura, hogy gyakorlatilag így nincs hivatalos bejárat a telekre, amit nem értek, hogy lehet.

Minden élhető megoldása jobb alsón múlik, kicsit el is vette a kedvem az egésztől.

nov. 5. 14:02
 4/5 anonim ***** válasza:
Ha hivatalosan be van jegyezve a szolgalmi jog, akkor nem lehet megszüntetni csak úgy. Ezt a szomszéd tulajdoni lapjára tudod megnézni. De persze nem túl kényelmes, sokszor autóval nehézkes vagy túl keskeny is hozzá, azért szoktak ezek a telkek jóval olcsóbbak lenni. Általában akkor alakul ki ilyesmi, ha megosztják a telket vagy megszűnik egy utca.
nov. 5. 15:08
 5/5 A kérdező kommentje:

Akinek a telkén fut keresztül, látom ő már együtt tud élni ezzel, kerítés út mellett, stb, ránézésre kis utcának tűnik. Rendes autóút, vagyis kitaposott, széles, kényelmes, az az egy rendben van.

De az a baj, hogy ugyan be van jegyezve, hogy az ingatlant illeti az X HRSZ-t terhelő útszolgalmi jog, csak hogy a térképen is látszik, hogy lényegében el sem ér addig. Út bal alsó telek, ez meg a jobb felső. Gondolom a bejegyzés óta változott a telekhatár vagy nem tudom, érthetetlen.

De amúgy is lehet mindegy, mert úgy tudom, szolgalmi úttal rendelhető telek nem is biztos kap építési engedélyt. Ami ott áll házikó, az rendben van, de hozzá kéne építeni.

Utca sose volt ott, telekmegosztás nem tudom mikor lehetett, mert mindegyiken áll lakóház, és elég régiek, 50-60as években épültek már akkor így volt.

Belterület az egész, egyébként.

nov. 5. 16:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!