Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Az ingatlanközvetítők kétszínűek?

Az ingatlanközvetítők kétszínűek?

Figyelt kérdés
Például, ha eladni akarok, inkább azt mondja, hogy drágábban is el tudom adni, de ha vevő vagyok, akkor meg úgy beszél, mintha nagyon jó és olcsó vétel lenne? Vagy fordítva?

nov. 24. 23:30
 1/8 anonim ***** válasza:
83%

Ez miért kétszínűség? Az mást jelent...

Neki az az érdeke, hogy minél magasabb áron adjon el ingatlanokat, hisz általában százalékban kapja a jutalékot. Túl magasra sem érdemes beáraznia azért, mert esetleg még érdeklődő sem lesz. Viszont a vevőnek meg nyilván nem fogja azt mondani, hogy milyen drága az adott ingatlan, meg hogy nem éri meg, hisz nem hülye (semmilyen eladó nem fogja lebeszélni a vevőt az áruról, amit épp el akar adni, ezt remélem érted 🙂).

U.i.: olyan is van, hogy mondjuk egy eladó 40 milliót /a számok csak kitalációk/ akar kapni az ingatlanért, az ingatlanos meg kér 2% jutalékot, ha annyiért eladja. Viszont úgy állapodnak meg, hogy ha 45 millióért talál vevőt, akkor a különbözetből jóval magasabb jutalékot kap, mondjuk +félmilliót az alapon felül, ezzel is arra ösztönözve az ingatlanost, hogy a vevőről minél többet legomboljon.

nov. 25. 00:13
 2/8 anonim ***** válasza:
72%

1.-nél a pont. Ő az ügyfele és a saját érdekeit képviseli. Hogy az a lakás, neked megér-e annyit, arról te döntesz.

De ha ez neked átverés, feléd, akkor rossz hírem van: MINDENKI átver! A kajabolt, az étterem, a benzinkút, a közművek,...

nov. 25. 02:02
 3/8 anonim ***** válasza:
81%
Ezzel az erővel tényleg mindenki átver, hiszen a saját áruját és munkáját mindenki feldicséri.
nov. 25. 07:21
 4/8 anonim ***** válasza:
78%

Nem a kétszínű a legmegfelelőbb szó, de értem mire gondolsz. Ingatlankeresésben vagyok, vásárolni szeretnék. Ennyi túlárazott sz.rt, már bocsánat, néha csak nézem és nem hiszem el, amit látok.

Kb. a hirdetések 80-85%-a ingatlanossal fut, sz.r fotók. Sötétek, semmitmondók, 12 különböző szögből a konyhabútor, alma a fűben, naplemente a hátsó udvarban, a madarak csicseregnek, rengeteg lehetőséget rejt magában egy tökéletes helyen, agyondicséri a házat, csak éppen nincs alaprajz, nincs megadva, hogy mikor épült, miből épült, födém milyen, gépészet miből áll össze, ha volt felújítás az mikor történt és mit érintett.

Simán kiírja felújítottnak, ha 15-20 éve ablakot cseréltek és letettek egy tekerecses pvc-t a régi metlakira. Borzalom.

Ha meg akarod nézni ködösítenek, a címet aznap reggel is alig lehet kiszedni belőlük. Volt olyan, aki csak az adott városban akarta megmondani. Mondtam, hogy az nekem 120 km, el sem indulok, ha nem adja meg a címet. Ha ajánlatot akarsz tenni nem közvetíti az eladó felé, csak kerékkötő a folyamatban. Vevőként nagyon gáz amit művelnek. Eladóként szintén. Kiírod, hogy nem akarsz szerződni ingatlanossal, de azért csak bepróbálkozik, mert hátha...

nov. 25. 08:05
 5/8 SZTANN ***** válasza:
81%

PIAC.

A közvetítő az eladónak a megbízottja, ő fizeti, az ő érdeke is eladni jó áron.

Durván hazudni nem fog, mert SZAKMAI ETIKA ebben a foglalkozásban is van, és ha nagyon átver valakit, akkor számon fogják kérni. (De az eladó kis titkait sem fogja a vevőnek besúgni, mert nem hülye, és nem érdeke a vevőt lekenyerezni ...)

Ez nem hazugság, nem átverés, ez a piac normális - szabályozott! - működése.

Aki nem képes ezt elfogadni, az próbálkozzon közvetlenül az eladóval üzletelni! (Létezik ilyen, de sokkal csekélyebb a választék, macerásabb a lebonyolítás, sőt, sokkal több a buktató és az átverés lehetősége).

nov. 25. 08:11
 6/8 anonim ***** válasza:
68%
Ingatlanos akkor jár jól ha hamar eladja, nem ha magas áron! Most gondolj bele, kap 4% jutalékot, ami egy 30 milliós ingatlannál 1,2MFt. Nem rossz. Ehhez képest ha elkezdi azt hogy menjen el drágábban, akkor az milliónként csak 40ezer Ft, ami nem valami sok. Ennyi pénzért - összevetve a millió+ -os jutalékkal - szerinted le fog hajolni, hogy ezért a kis plusszért cserébe hónapokig hirdesse? Neki az a jó minél többet ad el egység idő alatt, mert annyiszor kap milliókat.
nov. 25. 10:45
 7/8 anonim válasza:

Szerintem az, amit a kérdésedben megfogalmaztál, az igenis kétszínűségre vall, mert arra hajlik amelyikben neki érdeke van. Az ingatlanközvetítő nem a „barátod”, nem akar neked jót, ha vevő vagy, sőt megpróbál a bizalmadba férkőzni, mintha neked is jót akarna, persze csak a saját részesedése számít neki. Idén vettünk lakást Bp. 11. kerületben. Nekünk rossz tapasztalatunk van, fiatalok vagyunk, tapasztalatlanok, a párommal ketten döntöttünk, és az ingatlanos ezt ki is használta. Hosszú leszek, előre is elnézést, de hátha valakinek jó tanácsként szolgál, hogy mire figyeljen. Az ingatlanos:

1.Meggyőzött, hogy ritka az ilyen elrendezésű lakás a piacon, nappali + 3 félszoba (fél évig keresgéltünk, akkor valóban ritkának számított).

2.Van egy ügyvéd barátja, aki 350 ezer ft helyett 250 ezerért írja majd nekünk az adásvételi-szerződést (nem tudom mennyire volt reális ár Bp-en).

3.Felújítottként hirdette a lakást (csak a radiátor és az ablak új, de azok is 10+ évesek).

4.1 nm-rel nagyobbnak hirdette a lakást (Bp-en milliós nm árról beszélünk. Le volt nekik kérve a tulajdoni lap!!! de érdekes módon „rosszul emlékeztek” az alapterületre, és persze nem ajánlották fel utólag, hogy akkor amennyivel kisebb, annyival olcsóbb lesz a lakás). Ugyanez az ingatlanos ugyanilyen lakást később szintén 1 nm-rel nagyobbnak hirdetett meg, pedig a tulajdonos saját hirdetésében először kisebbként szerepelt, szóval szándékos volt, nem véletlenül nézték be a mi esetünkben sem az alapterületet.

5.Plusz azzal is érvelt az ingatlanos, hogy egy beépített szekrény ki lett véve, és ezért szerinte igenis nagyobb 1 nm-rel a lakás (ennyire hülyének vett minket).

6.Óriási betűkkel hirdette, hogy saját tároló tartozik a lakáshoz (persze nem volt saját, de ezt is megmagyarázták az eladóval együtt).

7.A lakást nagyfényesnek mondta ősszel-télen is (a 3 félszobát fenyők árnyékolják be!!! amik először fel sem tűntek a lombhullató fák mögött, és minket akkor hívtak a lakást megtekinteni, amelyik órákban a szobák a legvilágosabbak voltak nyáron).

8.Állították, hogy 1 emeleti lakásként nincs meleg nyáron, nem volt szükségük klímára (amikor kiköltöztek, akkor láttuk, hogy minden szobában tartottak ventilátort, de klímára azt nem rakattak).

9.Amikor már elhordták a saját bútoraikat, akkor láttuk, hogy milyen állapotban is van valójában a fal, a parketta, és hogy minden mocskos! A fal koszos volt, és sérült, a parketta több helyen hullámos volt, de szőnyeg takarta, a konyhabútorba belerohadva ételmaradék, bogarak, a fürdőszobaszekrényt kinyitva megcsapott a víztől rohadt fának a szaga, a kapcsolók, konnektorok ragadtak a kosztól, az „új” radiátorokon 10+ év mocska összegyűlve, a járólapok mozognak a lábunk alatt. Az, hogy az eladó takarítatlanul adta át a lakást, külön fejezetet érdemelne (női tulajdonos, a fia lakott a lakásban).

10.Szerintem a fotók, amik a hirdetésben szerepeltek, korábban készülhettek (vagy a kosz le volt retusálva a fotókon).

11.Az átadás napján már meg sem jelent az ingatlanos, pedig úgy volt hogy ott lesz. Szerintem ehhez már ő sem akarta az arcát adni.

12.Ráadás: az ingatlanos nem is a saját nevét használja a legnevesebb ingatlan weboldalon, és egyébként csak ezen a környéken hirdet lakásokat.

Röviddel azután, hogy megvettük a lakást, 2 ugyanilyen lakást is meghirdettek pár utcával arrébb, ráadásul azok valóban felújított állapotúak voltak!!! Ilyen nincs, gondoltam, ez a mi szerencsénk. A másik kérdés ami bennem maradt az, hogy vajon a bérbeadás napján takarítatlanul is kötelesek voltunk átvenni a lakást? Ha nem vettük volna át az eladótól amíg ki nem takarítja, 15 ezer ft/nap késedelmi díjat kellett volna fizetnie.

dec. 12. 20:52
 8/8 anonim válasza:
Előző vagyok, és javítom az utolsó előtti mondatomat: az átadás napján*, nem pedig a bérbeadás napján.
dec. 12. 20:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!