Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Sikerült már ingatlanosnál...

Sikerült már ingatlanosnál megkerülni, hogy "letétbe" pénzt és írásbeli ajánlatot adjatok?

Figyelt kérdés

Nem vagyok hajlandó nekik pénzt adni, sem írásbeli ajánlatot, de attól tartok, hogy akkor nem adja át az üzenetet az eladónak, hogy szerződnék rendes adásvételire.

Hogyan tudtátok elérni az ingatlanosnál, hogy mégis szóljon az eladónak? Vagy csak erősködnek egy sort, hátha pénzt tud kiszedni a vevőből?

nov. 21. 02:48
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
100%

Most látom, hogy addig szerkesztettem a mondatot míg félreérthető lett.

Szóval az ingatlanos mutatta meg a lakást. Felé semmiféle papír/kötlezettség nem volt. Másodszor mentem megnézni, mondtam, hog yakkor megvenném. Telefonált egyet, a tulaj pár perc múlva megérkezett, és vele egyeztünk meg, vele papíroztunk. Semmit nem írtam alá az ingatlanos felé és nem adtam neki pénzt. Amikor az ügyvéd előtt kifizettük az önerőt, akkor tranzakció után az eladó ottmaradt és abból rendezte az ingatlanos díját

nov. 22. 08:25
 12/32 anonim ***** válasza:
100%

Duna House-nál van ez a biztosítékos-gyakorlat.

Lehet kisebb irodák nem alkalmaznak ilyesmit.

nov. 22. 08:53
 13/32 A kérdező kommentje:
Köszönöm a pontosítást! :-))
nov. 22. 09:27
 14/32 anonim ***** válasza:
Bocs, hogy offolok, de ez a gyakorlatban úgy működik, hogy az ajánlattételkor, mikor még egyáltalán nem biztos, hogy az eladónak megfelel az ér a vevő előre fizet? Mert ez elég szívás, ha pl. 18%-os állampapapírból kell kivenni a pénzt, amíg még nagy rá az esély, hogy meg se tudtok egyezni?
nov. 22. 21:26
 15/32 A kérdező kommentje:

14: igen és ez szerintem rohadt nagy probléma. Az ingatlanosok mindenféle címen kérnek pénzt ""letétbe"", hogy az ajánlatod komolynak tűnjön, de ezt jogilag nem teheti meg. Ha meg az eladó mégsem fogadja el az ajánlatot vagy elfogadja, de adásvételire mégsem kerül sor (nem írja alá), akkor az ingatlanos jóindulatán múlik, hogy te visszakapod-e a pénzed.

A szerencse, hogy nem minden ingatlanos csinálja ezt és én nem vagyok hajlandó nekik fizetni, csak eladónak.

nov. 23. 07:38
 16/32 anonim ***** válasza:
52%

Mi az, hogy az ingatlanos jóindulatán múlik? :) Ne vicceljünk már...

Az 1% a vételi szándéknyilatkozat.

A lényege: jön a vevőjelölt, tesz egy ajánlatot szóban. Te elfogadot, szintén szóban. Megbeszélitek, hogy a vevő akkor hozza az ügyvédet. Az ügyvéd 2 hét múlva ér rá (ez teljesen reális). Addig a 2 hétig senkit nem köt semmi... Te, mint eladó, ha kapsz jobb ajánlatot, elfogadhatod azt, a vevő (aki nagyon a Te lakásodat szeretné) nem keres másik ingatlant, szervezi az ügyvédet, majd kiderül, hogy álmai lakását inkább másnak adták el.

Másik eset: A vevő nézelődik abban a 2 hétben. Te nem hirdeted, mert hiszel neki. Sőt, épphogy kifizetted a 25k-t az ismert ingatlanos oldalon a havi hirdetésre 2 napja, de leveszed a hirdetést, mert megvan a vevőd... :) Majd a vevőt 1.5 hét múlva közli, hogy így jártál, talált jobbat.

A vételi ennek az időszaknak az átfedésére szolgál. NEM az ingatlanosé, hanem a vételár része amennyiben az adásvétel létrejön. Ha a vevő visszalép, bukja az 1%-ot, ha az eladó lép vissza, akkor a vevő visszakapja az 1%-ot, az eladó is fizet 1%-ot a vevőnek. Tehát mindenkit köt 1%

NEM az ingatlanosé, SŐT, az ingatlanosnak ezzel plusz munkája van, plusz felelőssége van, plusz pénz nélkül. Ez egy szolgáltatás, ha úgy tetszik. Egyrészt a fentiek okán, másrészt pedig az ingatlanos hitelessége okán. Gondolj bele, mennyire szeretnéd azt az ingatlanost, aki hozna Neked egy vevőt, boldog lennél, leszerveznétek az adásvételt, majd a vevő mindenféle kötöttség nélkül az adásvétel napján mondjuk nem jelenne meg..... :) BIZOTS VAGYOK BENNE, hogy az ingatlanost okolnád, hogy mennyire megbízhatatlan vevőket hoz ide neked... TUTI! :) Így meg legalább "bánatpénz" gyanánt (ez a másik neve) a Tied az 1%

dec. 5. 11:00
 17/32 anonim ***** válasza:
30%

"Mert ez elég szívás, ha pl. 18%-os állampapapírból kell kivenni a pénzt, amíg még nagy rá az esély, hogy meg se tudtok egyezni"

1%-ról van szó. Ez egy 50M-s panelnél 500e ft. Ha annyi nincs elérhető számlán akkor az tényleg okozhat problémát. De ennyi talán van, és tudod nélkülözni 2-3 napig, mert a vételi elfogadásának / visszautasításának kb. ennyi a határideje.

Egy 150M-s ingatlannál ez az 1% már 1.5M, de aki 150M-s ingatlanokat nézeget, talán van ennyi 3 napig nélkülözhető pénze nem?

Meg amúgy is... ha elromlik a bojler, rögtön felbontod a 18%-os állampapírt? :D

dec. 5. 11:41
 18/32 A kérdező kommentje:
Az ingatlanos NEM kezelhet pénzt és nem vehet semmit LETÉTBE, mert nem ügyvéd. És nem köti semmi, hogy visszaadja, a fecni, amit aláirat kb. semmit nem ér. Ne dőljetek be.
dec. 5. 12:15
 19/32 anonim ***** válasza:
52%

Ezt hallottam én is már, ez igaz. Viszont ha ez annyira törvénytelen lenne akkor miért csinálja az összes nagy franchise és sok kis iroda is, teljesen köztudottan, nem titkolva mindenféle szankció nélkül? Ez fura azért...

Lehet ,hogy annyira mégsem törvénytelen, vagy van egy kiskapu ami miatt ez legális. Ezt nem tudom, de a lényege az amit fentebb is írtam.

dec. 5. 12:39
 20/32 anonim ***** válasza:
52%

"És nem köti semmi, hogy visszaadja, a fecni, amit aláirat kb. semmit nem ér"

Tegyük fel nem köti semmi (de köti amúgy). Mi értelme lenne 500k-t nem visszaadni csak azért, mert olyan kedve van az ingatlanosnak? Másnap bezárhatná az egész irodát.... Mi értelme lenne?

Nem kell mindenben összeesküvés elméletet látni/gyártani. Bár ez az ország ebben igen élen járó.

dec. 5. 12:42
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!