Régen tényleg mindenki fillérekért hozzá jutott ingatlanhoz, ha igen miért?
Most lehet mondani, hogy kisebbek voltak az igények meg többet spóroltak, de ugyan már, ez csak egy része a dolognak.
Anno a nagyszüleim kaptak egy telket egy kis szoba-konyhás házzal, meg ne kérdezd, melyikük szüleitől, mert nem tudom, de volt nekik, erre építettek fel 10 év alatt kalákában egy nagyobb házat. Igen, addig a kicsiben laktak, de nagyon alacsony volt a hitelkamat, egyzserű 8 általánossal végzett munkából is ki lehetett fizetni és lehetett építkezni családilag.
Utána az én szüleim és testvéreik is építkeztek a 90-es évek elején. Kezdjük ott, hogy akkoriban sokaknak volt még tsz-ből megmaradt telkeik, az én azüleim pl. nászajándékba azt kapták az egyik nagynénitől, de a többieknek is került ajándékba telek a családtól. A lagzit a szülők fizették ki, így a nászajándékból kezdtek szintén családilag építkezni, és igen, addig ott éltek a nagyszüleimnél egy szobában, míg fel nem épült a ház, a testvérem is oda született.
Na most, én meg a velem egykorú generáció, azaz testvéreim és unokatestvéreim nem kaptunk semmit, se telket, se a lagzit nem fizették és még csak azt sem engedték, hogy bármelyikünknek odaköltözzön a párja, hogy tudjunk spórolni, mehettünk albérletbe.
Szóval nemcsak a fiatalok másak, a körülmények is.
Lehet sok minden más volt, de a nagyszülők kiöregedésével/elhalálozásával megszűnt a kerti munka és az állattartás, az emberek nagy többségénél. A 60-70-es években születettek szinte mindegyike felhagyott már a plusz otthoni munkával. Ezek gyerekei a jelenlegi ~30-40 éves korosztály. Az átlag magyar mindig is a plusz munkából tudott megtakarítást képezni.
Mert míg a most 50-60 éves generáció többsége végig dolgozta a gyerekkorát és fiatal felnőtt korát, addig ezek gyerekei már nem.
Ha pedig nincs plusz bevétel nehéz támogatni a gyereket az átlag magyar bérekből. Nem a KSH átlagra gondolok, hanem a valósra.
Lehet városokban osztogattak tanácsi lakást, de vidéken ez abszolút nem volt jellemző. Vidéken orvos és iskola igazgatón kívül más nem igen kapott !
Az én nagyszüleim, a szüleim, és én is vettem a telkemet. A szülői támogátás összesen az otthonlakás lehetősége volt.
Jelenleg 5,5-6,5% THM-re adnak lakáshitelt, rendszerváltás óta a csok fénykorát leszámítva (2018-22) nem volt ilyen olcsó a lakáshitel!
"Mert míg a most 50-60 éves generáció többsége végig dolgozta a gyerekkorát és fiatal felnőtt korát, addig ezek gyerekei már nem."
Sztem egy generációt benézel, a mostani 50-60 évesek már egyáltalán nem dolgozták végig a gyerek- és fiatal korukat.
Egyébként meg hagyjuk már ezt a háztájit, már az én most 80+-os nagyszüleimnek is parlagon volt a 2000 nm-es telek, termesztettek pár dolgot, egy kis paprika, paradicsom, uborka, borsó, de nem ennyit evett a család.
Konyhakertem nekem is van, de amit azon megspórolok havonta, abból soha az életben nem jutnék ingatlanhoz ilyen árak mellett, elenyésző.
35, 2000 nanométer telek nem sok. Egy borsó sem fér el rajta.
Egyébként a te 80+ os nagyszületid majdnem az a generáció, mint az én 80 közeli szüleim, akiket szándékosan lebutítottak etéren.
Nagyanyámnak el kellett adni a szölöt, amikor meghaltak a szülei, mert egyedül nem bírt vele, segítségre nem számithatott tölük.
Maradt kb 2000 négyzetméter telek. Ezt megfelezték, egyedül 70 évesn müvelte az egyik felét, apám a másikat, de mindig azon nyavalygott, hogy milyen felesleges, mert hát Bp.-en a csarnokban fillérekért lehet kapni mindent. Aztán abba ia hagyta.
Mi lett mára? Sokan így gondolták, és most drága, és rohadtul megéri megint, ha az embernek van ideje, és nem holland ízetlen szart akar enni.
36, mondom, nekem van konyhakertem, sok mindent meg is termelek, de ha most kellene megvennünk a házunkat, aminek a jelenlegi ára kb. 80 millió forint, akkor annak a havi 250 ezres törlesztője mellett nem osztana-szorozna semmit, hogy termelek-e itthon, mert akkor sem tudnánk kifizetni ennyit törlesztőre, ha az összes zöldséget-gyümölcsöt a kertből szedném be.
Szóval ezért mondom, hogy hagyjuk már, r3gen sem abból lett háza senkinek, hogy maga ültette a krumplit és paradicsomot.
2000 m2-t ha csak veteményesként használtak az elegendő volt a 2 generációnak, de mi 6500 m2-t műveltünk, külön álló 4 telken. A háznál volt a veteményes, a többi pedig a falu szélein lévő parcellázott szántóföldek voltak.
Manapság 2-3 magaságyás, vagy pár 100 m2 veteményes az csak hobbi!
Én sem gazdálkodok kamasz korom óta, van 2 kutyám meg parkosított udvarom 400 m2 fűvel.
Oké, de örülök, hogy ilyen árak mellett telt akkora házra, amin van hely 100 nm veteményesre, tudod én nem kaptam semmit, mint anno a nagyszüleim meg szüleim, ezért nekem kellett megdolgozni és az is sok év volt, pesig akkor az árak se voltak elszállva.
Hozzám vágtak volna 2000 nm-es telket, mint anyámékhoz, nekem is lehetne a fele veteményes, de az egész telkem nincs feleakkora.
Ja, és ismétlem: ha megspórolnám azt a havi 50 ezret, amit zöldségre költök akkor, mikor semmi nem terem épp, attól még ugyanúgy nem tudnék maradél havi 200 ezret csak törlesztőre költeni egy házhoz.
Ha kijebb mennék, annyira, ahol már 20 millióért veszek egy házat, akkor azt a havi 200 ezeet meg költhetnénk tankolásra meg autószervízre a napi munkába ingázás miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!