Régen tényleg mindenki fillérekért hozzá jutott ingatlanhoz, ha igen miért?
17. Nem azért írtam, mert valahol most olvastam. Nem a szüleim elbeszéléséből tájékozódok (az is lehet, hogy nem is lakáshiteles csekket láttál), hanem emlékszem, hogy a rendszerváltozás után rengeteget cikkeztek erről (akkor még nem volt internet), mert a megemelkedett törlesztők nagyon-nagyon sok embernek okoztak gondot. Itt is egy cikk ugyanerről, nem kell elhinni ami benne van, higgy amit akarsz. [link]
"A rendszerváltozás előtt felvett kölcsönök kamata előbb 5, majd 10-szeres mértékben emelkedett, miközben az adósok egy része a munkahelyét is elvesztette. Az állam sem kívánta tovább finanszírozni a szerződésekben rögzített irreálisan alacsony és a piaci kamatok közötti különbséget, így az 1991-es költségvetési törvény áldását adta a kamatemelésre.
Az OTP 1991 elején két lehetőséget ajánlott fel az adósoknak: vagy megfizetik a továbbiakban 32 százalékos piaci kamatot, ám cserébe elengedik a még fennálló tartozás felét, vagy 15 százalékos kamattal ketyeg tovább az eredetileg 3 százalékos kamatozású hitel."
"Nem a szüleim elbeszéléséből tájékozódok (az is lehet, hogy nem is lakáshiteles csekket láttál), hanem emlékszem, hogy a rendszerváltozás után rengeteget cikkeztek erről (akkor még nem volt internet), mert a megemelkedett törlesztők nagyon-nagyon sok embernek okoztak gondot."
Még mindig nem érted, és még mindig meg akarod magyarázni, hogy nem azt láttam amit láttam, meg nem tudom mit beszélek.
Nem, nem az elbeszélésböl tájékozódok, hanem benne voltam fiatal felnöttként kb. 98 és 2002 közt.
És nem kell megmagyarázni, hogy lehet meg blablabla.
Ha meg is emelkedtek, nekünk nem okoztak gondot. Annyit elismerek, az a kemény pár száz forintos törlesztö lehet, hogy már a megemelkedett volt. Az is lehet, hogy nem kimondottal "lakás" célú hitelröl beszélünk, de tudom, hogy az építkezés miatt kellett felvenni, és tudom, hogy az unszolásomra (mert nekem mindig az volt az elvem, hogy ha van pénzem, le akarom zárni a tartozásokat), hogy miért nem fizetik ki egyben, az volt a válasz, hogy mi francnak. Nekik kénylmesebb 60x800-at fizetni, mint egyben 48 ezret, annak ellenére, hogy akkoriban a kezdö karbantartói fizetésem ennek többszöröse volt.
A legtöbb rokonom , ismerősöm kapott valami szülői segítséget vagy örökölt és úgy jutott házhoz. Régebben a kamatok is kedvezőbbek voltak. A nagyszüleim építettek házat de nem úgy hogy generálkivitelező meg ilyenek hanem volt egy kőműves és a mamáék voltak a segédmunkások. Sok anyagot bontásból szereztek, pl a kapu idősebb mint a ház. Hitelt is vettek fel mert nem sok pénzük volt. Annyi segítségük volt hogy a telek már megvolt és előtte is volt hol lakniuk, így albérletre soha nem kellett kiadni pénzt. Az emberek igényei is kissebbek voltak.
Falun nem volt földgáz, sokaknak nem volt központifűtés csak kályhák amiket használtan vettek, nem volt klíma, a kádárkockákban például nappali sem volt, nem volt háztartási helyiség, a nagyszüleimnél melegvíz sem volt a mosogatónál, csak a fürdőszobában, nem volt garázs. Nem voltak leszigetelve a házak, olcso agyagcserepek voltak a tetőn, nem volt elektromos kapu és sok háznál még beton sem volt a kapu előtt, nemhogy térkő. Az alapon nem volt szigetelés és ezmiatt vizesedtek is a falak.
Egy házat olcsóbban ki lehetne hozni ha régi megoldásokat használnának de lehet nem is engedélyeznek már sokakat közülük.
"Az OTP 1991 elején két lehetőséget ajánlott fel az adósoknak: vagy megfizetik a továbbiakban 32 százalékos piaci kamatot, ám cserébe elengedik a még fennálló tartozás felét, vagy 15 százalékos kamattal ketyeg tovább az eredetileg 3 százalékos kamatozású hitel.""
Erre én is emlékszem. A szüleim is akkor fizették ki a kölcsönt a kevés tartalékból és nagyszüleimtől kölcsönkért pénzből.
21: Én úgy emlékszem, hogy ez szövetkezeti lakásoknál 2000 körül jött el, addig nem emelkedett a törlesztő. De hát sag schon, akinek igen, az is előre tudta, és befizette egyszerre (előtörlesztés).
Attól még amikor indult, az első 10-15 évben ez a fizetés 35%-a is lehetett, és anyukám úgy fizette, hogy egyedül nevelt engem közalkalmazottként. Ami még enélkül is szűkös megélhetés volna.
És hát ugye minimum 70% volt akkor már az egyszülős család.
A 90-es évek eleje már az előtörlesztések kora (ugye akkor már az infláció és az állandó törlesztők miatt 2-3-4 havi részletet is tudsz ugyanazzal az erőfeszítéssel fizetni) és az, hogy az emberek, akikkel lakást akarsz cserélni, nem értik a bérlakás és az öröklakás közti különbséget. XD
19+
Még egy apróság ami most beugrott, az étkezések.
Szintén általános jellemzője volt az ismeretségi körömben, hogy csak vasárnap ettünk rántott húst! A hét többi napján főzelék, tészta, paprikás krumpli, savanyú tojás, spenót, sóska meg hasonlók. Minden családi háznál volt veteményes, és mikor jött valaminek a szezonja akkor hetekig azt ettük pl borsó leves, borsó főzelék.
Ezzel párhuzamosan sok családnál volt állat tartás is (de kb ugyan annyinál nem), így nekünk mindig volt otthon kolbász, sonka, szalonna. De, így is csak heti egyszer ettünk húst ebédre! Tudom rengeteg osztálytársamnak a szendvicsébe csak vaj, vaj+ parizer, kenőmájas, nagy ritkán zalai volt. Nekem meg a könyökömön jött ki a vajas kolbászos kechupos szedvics, és kenőmájasra és zalaisra cserélgettem.
Aztán szintén jellemző volt, hogy nagy szülők, szülők, unoka egy házban éltek, nem albérletben, és így gyűjtöttek. Rengeteg olyan család volt, ahol 1 szobába voltak a szülők a 1-2-3 gyerekkel, a másikba meg a nagy szülők. 14 voltam mikor elkészült a házunk.
A munka, és lesz a legdurvább:
Nagyszüleim, szüleim, ledolgozták a 8-8 órát. Apám maszekba fűtést szerelt, papám maszekba asztalos volt, Sokszor este 9-10-ig ment a gyalú, kőrfűrész, hegesztőgép (akkoriban hegesztett csövekből készült a fűtés, és előre dolgoztak) mamám és anyu pedig a kerteket gondozták.
Mikor fel kellett ásni, akkor az egész család napokik ásott, hétvégén reggeltől estélig, az állatokat napi 2x etetni (tehát munka előtt, 3 kor keltek, hogy a 4:40 busszal menjenek dolgozni), hétvégén ganézni.
8-10 csirke levágásakor vagy disznóöléskor az egész család dolgozott szombat reggeltől amíg ki volt takarítva a ház. Mellette a háztartás.
Nem ismerték mi az a pihenés! Azért, hogy jó életünk legyen ennyit kellett dolgozni. Mamám 75 évesen, haláláig még kapálta a kertet, és tartotta a tyúkjait!
Szóval, ha a mostani társadalom is ennyit dolgozna, akkor nekik is hamar lenne pénze házra. Bár a jelenlegi kamaszoknak oda tolnád a 40 évvel ezelőtti heti menüt, hát szerint sztrájkba indulnának a szüleik ellen. Hát még akkor mikor azt mondanák, uborka szezon van: tanulás után szedjél le 10 ládával, vagy paradicsom szezon van: tanulás után jössz segíteni. Addig voltunk ott amíg nem végeztünk, mert össze torlódtak volna a feladatok.
28: Uh, vagy 30 éve nem ettem rántott húst.
Fagyasztva vettem idén nyáron 2x fél kiló rántott májat.:)
De nincs ember nálunk, aki nekiállna ekkora pepecsnek otthon, aztán meg takarítani.
Sose értettem, ezt a nagy munkát mért veszik az emberek a nyakukba, hogy rántsanak.
Te mikor rántottál utoljára húst?
Min 15 éve nem csináltam rántott húst. Ha ilyet eszek az másnál történik, vagy a céges menü esetén.
Abban az időszakban amiről írtam ez egy "elit" ételnek számított, manapság már "lenézett" kaja.
A tömör lényeg annak 2 hosszú írásnak: alacsony igények párosultak rengeteg munkával és spórolással. --> épültek a házak hitellel kiegészítve.
A kisalföld és M1 híradó hozta a híreket. Ami talán még fontos, ha nem tudsz valaminek a létezésérő akkor az nem hiányzik neked. Az internet szerintem felért egy újabb "ipari forradalommal".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!