CSOK Plusszal vett házba mikor kell beköltözni?
"mégis én vagyok a proli, mert nem hitelből és támogatásból húzok be mindent."
Nem proli vagy, csak rossz pénzügyi döntéseket hozol. Ez persze szíved joga, csak ne csesztesd azt, aki jobban csinálta, mint te.
Melyik rossz pénzügyi döntés? :)
Hogy nem kötöm magam röghöz? Hogy elvihetem a gyerekeimet bármikor egy jobb országba, ha a karrierutam arra visz? Hogy nem vállalok be nem létező gyereket előre? Nemtudom melyik, de légyszi segíts, tudod, a jó pap holtáig tanul, mindenre nyitott vagyok. :)
"Melyik rossz pénzügyi döntés? :)"
Akkor sorolom:
Eleve aki az elmúlt 10 évben megtehette, hogy hitelt vegyen fel ingatlanra, de valamiféle téves elvből nem tette, az objektíven, mérhetően, számszerűen rossz döntést hozott, mert a kamatok alacsonyan voltak, az ingatlanárak pedig szárnyaltak, tehát szinte biztosan nagyobb mértékben drágult az ingatlan, mint amennyi kamatot fizetsz a banknak. Forintban, 10-15 évre, fix kamatozással, biztosításokkal pedig szinte rizikó mentes az egész. Ha idő előtt ki akarsz szállni, akkor eladod a házat és kész.
Aztán a babaváró már egy gyerekkel megéri, mivel akkor is jár a kedvező kamat, nem köt röghöz, és a terhesség alatt is fel lehet venni. Ez kihagyni totális hülyeség. Ha meg netán mégis lesz második gyerek, akkor plusz 3 millió ingyen pénz.
Aztán a CSOK-ot alá lehet írni egy gyerekre is, és régen lehetett meglévő gyerekre is. Így a támogatás mértéke nem túl magas, viszont a vagyonosodási illetéket elengedik, ami ismét több millió Ft lehet. És ha csak egy gyerekre vetted fel, akkor egy esetleges külföldre költözéskor viszonylag könnyen vissza lehet fizetni. Összességében ismét nagyon alacsony a rizikó így.
"plusz abszolút nem cseszegettem senkit"
Hosszú elemzésben spekuláltál a szomszédod életéről ítélkező hangnemben, erre értettem.
Vettünk fel lakáshitelt, az ingatlanokat így vásároltuk (én legalábbis, a férjem nem), 3%-os kamatszinten, önerőből újítunk/bővítünk. Jelenjeg a fix törlesztőrészletem vetekszik a telefonszámlámmal, és ez abszolút tudatos volt, ehhez nem kellett semmi CSOK, csak értelmes munkabér, meg jó időzítés.
Hagyj már a hülyeséggel, még a hitelközvetítő is pumpolni akarta ránk a csokot és a babavárót, az ingatlanosról ne is beszéljünk. Az ügyvéd meg teljesen odavolt, hogy már jó rég nem látott ilyen rövid adásvételi szerződést.
Örülök hogy te nyugtatod magad hogy megérte felvenned mindent amit értél, én viszont ezerszer jobban alszom jelenleg, ki tudjuk adni albérletbe az ingatlanjainkat, mivel meglepő, de nem kettőben élünk egyszerre, ezt már a csok ezt meg sem engedné, én meg szeretnék azt csinálni vele amit akarok.
A babaváró meg igenis röghöz köt, mivel magyar állandó lakcímre van szükség a gyereknek is, meg legalább az egyik szülőnek szintén. Innentől még oviba se tudnám iratni máshol.
Az számomra abszolút nem kérdés, hogy meglévő gyerekekkel igenis érdemes kihasználni és élni ezzel a lehetőséggel, de előre beigérni egy fél focicsapatot akkor is irdatlan csak felelőtlenség, ha a fejed tetejére állsz.
A babaváróval mi magunk is kacérkodtunk, lépj be légyszives a FB legnagyobb babaváró csoportjába, olvasgass kicsit, én gyorsan lejöttem az életről.
Hidd magadról, hogy financiálisan te vagy a legnagyobb szakértő, de igazából kicsit se értsd magad félre attól még, hogy felcsipegettél mindent amit lehet, és mész neki annak, aki máshogy gondolkodik. A szabad levegő csodákra képes, ajánlom neked is.
Másrészről közutálat tárgya sem szerettem volna lenni, mert jelenleg itt tartunk, az orbán-kormány elintézte, hogy lassan a kisgyerekes családokat leköpik, mert ingyenélő purdéval azonosítják őket, holott azért ez sem igaz.
Haragszom erre a tetű bandára, mert tönkretették a gyerekvállalás szépségét, egyre biztosabb vagyok abban, hogy a mi gyerekünk nem itt fog születni.
"Hosszú elemzésben spekuláltál a szomszédod életéről ítélkező hangnemben, erre értettem."
tényeket írtam le. Néhány szülőnek nem való gyerek, pláne nem 3. Náluk ez szépen kiderült amikor az utcán autók mellett vánszorognak csordában, és egy se képes megfogni a kicsinek a kezét, meg nem szólnak egymáshoz, és folyamatosan ordibálnak, sajnos telekhatárra épült a házunk, így amikor a mellékhelységen időzök nyitott ablaknál, akkor akaratlanul is hallom az életük nehézségeit.
Család az család, válni meg tilos, mert akkor tényleg mehet mindneki amerre lát. Helyette van ez, hogy boldogtalanul éldegélnek emberek/gyerekek, de legalább menő a kecó (orbánkocka)
"Vettünk fel lakáshitelt"
Akkor csak megtévesztett, amikor azt írtad, hogy "nem hitelből és támogatásból húzok be mindent". :)
"Örülök hogy te nyugtatod magad hogy megérte felvenned mindent amit értél" "Hidd magadról, hogy financiálisan te vagy a legnagyobb szakértő, de igazából kicsit se értsd magad félre attól még, hogy felcsipegettél mindent amit lehet, és mész neki annak, aki máshogy gondolkodik."
Felelős szülőként többek közt ez a dolgom: mindent megtenni, hogy a családom anyagi biztonságát biztosítsam. A pénzügyi tudatosság nem ér ott véget, hogy ne vegyünk hitelből tévét, igenis büszke vagyok rá, hogy minden lehetőséget kihasználok a vagyonépítésre. Nem születtem gazdag családba, nem tehetem meg, hogy húzzam az orrom a pénzre csak azért, mert az orbán kormány adja.
"én viszont ezerszer jobban alszom jelenleg, ki tudjuk adni albérletbe az ingatlanjainkat"
A CSOK-ot oda kell felvenni, ahova költözni fogsz, a befektetési lakásba meg lehet rakni a babavárót, meg a második/harmadik gyerek után járó jelzálog elengedést. Pont ez a jó a babaváróban, hogy pl. kiválthatod vele a jelzáloghiteled, ami így minimum alacsonyabb kamattal megy tovább ÉS nem lesz az ingatlanon jelzálog, vagyis szabadon kiadhatod, ez tettük mi is. Csak tájékozódni kell és döntéseket hozni.
"A babaváró meg igenis röghöz köt, mivel magyar állandó lakcímre van szükség a gyereknek is"
Ha küföldre mész megtartod a magyar lakcímet is, ennyi. Ha kell, akkor nagymamához bejelentve, a holland hatóság nem fog vele foglalkozni.
Egyébként meg ha szinte minden problémád a kiköltözés lehetőségének megtartása körül forog, akkor erre az a megoldás, hogy legyél felnőtt és hozd meg a döntést, hogy mész vagy maradsz. Nem élheted az egész életed úgy, hogy fogalmad sincs mit akarsz hosszútávon, és a gyerekek miatt is érdemes még a születésük előtt kimenni, ha ki akarsz, elég nagy trauma nekik külföldre költözni kisgyerekként.
"Másrészről közutálat tárgya sem szerettem volna lenni, mert jelenleg itt tartunk, az orbán-kormány elintézte, hogy lassan a kisgyerekes családokat leköpik"
Te, meg a többi válaszoló ezen a kérdésen ítélkeztek, gyűlölködtök, te nevezted "csokinak" a szomszédodat, spekuláltál a magánéletéről, nem orbán. Magadon kérd számon, hogy miért veszel ebben részt.
"tényeket írtam le"
"anyuka becsavarodva" "csak valahogy.. Az ember nem ilyennek képzel egy boldog 3gyerekes családot"
Érdekes elképzeléseid vannak a "tények" jelentéséről. :) Persze lehet, hogy sokat veszekednek, de mi közöd neked hozzá? Ahogy beszélsz róluk, amennyit foglalkozol velük... hát, az ember nem ilyennek képzel el egy saját életével elégedett embert.
Ha te azzal biztosítod be a családod anyagi helyzetét, hogy a nejedből masinát csinálsz, és lekötöd az egész pereputtyot a kövi 30 évre, az a szíved joga.
Én azt gondolom, hogy 3 gyereket csak az engedhet meg magának, aki támogatások nélkül elő tud rántani annyi pénzt, amennyiért a lakhatását szó nélkül megoldja, egy gyerek 10 éves kora körül elkezd hatványozottan drágulni, nagyon sokan fognak szembesülni a kamasz csórósággal.
Jelenleg még meg sem született a gyerekünk, még úton sincs - tudod, mi azt preferáljuk, hogy először legyen HOVA, meg MIBE, és utába jöhetnek, nem pedig fordítva. - nekem az erről való gondoskodás jelenti a jó családapát, de te nyilván ezt máshogy látod.
Ahogy írtam, vélhetően már nem is itt fog születni, tehát nem 5 évesen fogom cibálni.
Nem tarthatod meg a magyar lakcímed, nézz utána légyszíves alaposabban, ha már másokat kioktatsz. Megteheted, de ideiglenes címmel nem fognak veled szóbaállni a külföldi közintézmények.
Egyébként bármennyit fogsz nekem számolni, jómagam is a számok embere vagyok. Vannak termékek a pénzügyi piacon amik nagyon megérik, és abban is igazad van, hogy a babaváró már egyetlen gyereknél is remek döntés, amennyiben a pár nem tervez elválni, vagy külföldre költözni.
Az összes többi egy csapda, ami vagy bejön, vagy nem. Egyetlen házasság sem azért köttetik, hogy majd egyszer szétmenjenek, mégis a házasságok fele válás. Aki ezt reális fejjel és tiszta gondolkodással nem tudja megemészteni, csak a pénz láttán homokbadugja a fejét, hogy mi mások leszünk tutira, az nem komplett.
Visszatérünk a 80-as évekbe, amikor apu iszik, anyu sír, de a család együtt van, marcika te meg takarodjál a szobádba, ahova való vagy.
30 év sok idő, még pár szélsőségesen aszályos nyár, pár hasonlóan remek választás, és nagyon sokan fogják eltolni a bringát. Végül senki nem marad, aki a borult csokosok seggét kihúzza a szarból, hála istennek.
Kedves 58-as! Ne irogass vissza ennek a trollnak. Minden valasza a teljes temaban 0%-os. Ennek ellenere, azt hiszi, o latja es gondolna jol a dolgokat.
Ez csak egy szimpla troll, ne etessuk tovabb.
Ennyi szabadideje van 5 gyerek mellett, gondolom hogyan "nevelheti" oket.....
"azt gondolom, hogy 3 gyereket csak az engedhet meg magának, aki támogatások nélkül elő tud rántani annyi pénzt (...) tudod, mi azt preferáljuk, hogy először legyen HOVA, meg MIBE, és utába jöhetnek, nem pedig fordítva."
Ezek mind csak egy mesterséges limitációk, amiket téves elvek mentén erőltettek magatokra. A gyereknek kb. 3 éves koráig totálisan mindegy, hogy mekkora lakásban lakik, ha volt hol lakni csak saját magatokat szívatjátok, ha emiatt nem használtok ki lehetőségeket.
"Egyetlen házasság sem azért köttetik, hogy majd egyszer szétmenjenek, mégis a házasságok fele válás."
Felelős, felnőtt ember legyen képes tervezni a saját jövőjét, és ne azzal számoljon, hogy válás lesz a házasságából. Nem a CSOK felvétele az a pont, ahonnan kezdve ez hatványozottan igaz, és ahonnan nem élhet a pillanatnak, és felelősséget kell vállalnia a kapcsolatáért, hanem a gyerekvállalás.
"Végül senki nem marad, aki a borult csokosok seggét kihúzza a szarból, hála istennek."
Egy kis gyűlölködést a végére még csak beszúrtál. :) Nem értem miért zavar, hogy az orbán-kormány gyűlöletet kelt a társadalomban, ha te ilyen szívesen veszel ebben részt?
"Minden valasza a teljes temaban 0%-os"
Továbbra is 2-3 gyökér pontoz le, és a tények meg amúgy sem népszerűségi versenytől függnek. Nem troll vagyok, őszintén fontosnak gondolom, hogy kilássatok abból a picike kis véleménybuborékból, amiben éltek, mert nagyon durván eltorzult a valóságképetek. Egy pillanatra se kövesd el azt a hibát, hogy a gyakoris válaszok százalékpontjából próbálasz arra következtetni, hogy amit írnak az igaz vagy sem. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!