Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Utcára rakhatom a haszonélvezőt?

Utcára rakhatom a haszonélvezőt?

Figyelt kérdés
Csak annyit kell tennem, hogy kifizetem neki a haszonélvezet értékét? És akkor távoznia kell, hiába akar nagyon maradni? Nem özvegy, de holtig tartó haszonélvezete van a tízmilliós lakásra, tehát ha fizetek 3 milliót, akkor viszlát kereshet másik lakhatást. Igaz?

2024. márc. 4. 12:47
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
93%

#20 Az eleje óta ezt próbáljuk neked többen elmagyarázni, hogy a haszonélvezetet meg LEHET váltani.

De nem akkor ha azt a tulajdonos akarja, hanem ha a haszonélvező akarja.

Te pattoghatsz amennyit akarsz ha a haszonélvező nem akarja a haszonélvezet megváltását.

Arról írnak hogy meg lehet váltani és nem arról, hogy a tulajdonos közölheti a haszonélvezővel, hogy másnap kifizeti majd utcára teheti, ahogy azt te elképzeled. Ilyen nincsen!

A haszonélvezeti jog pont arról szól hogy az illető élete végéig ott lakhasson. Már hogy lehetne ezt 3 millió forinttal megváltani?

2024. márc. 4. 23:02
 22/34 anonim válasza:
100%

Hú, de sötét vagy kérődző!

Vidákovics nem kelt semmiféle látszatot, pláne nem hamisan, csak szegényesen tájékoztat. Az ő dolga. A tied meg az, hogy beszopd, félreértsd azt, amit írt.

A haszonélvezeti jog minden esetben csak és kizárólag haszonélvező beleegyezésével váltható meg.

Az özvegyi jog esetében CSAK az özvegynek szabad kezdeményeznie a megváltást, már ha érted, ostoba veréb.

2024. márc. 4. 23:03
 23/34 A kérdező kommentje:

Az özvegyi jog esetén van az, amit ti írtok, jóságos törpök. Én a gonosz hókuszpók viszont nem ezt a kivételes esetet firtatom, hanem a sima haszonélvezetet. Szó nincs arról, hogy ott ne lehetne kikényszeríteni a megváltást ilyenkor. Szó nincs arról, hogy ott szükség lenne a haszonélvező egyértelmű szándékára, vagy hogy az ő döntése hogy elfogadja-e vagy sem. A haszonélvezet megváltható, az értékét az illetéktörvény írja le. Van olyan speciális eset, pl. az özvegyi jog által keletkeztetett haszonélvezet, ami csak akkor váltható meg, ha azt a jogosult (vagyis az özvegy) kifejezetten kéri. A megváltás tehát nem lehet minden esetben megoldás arra, hogy az ingatlanon ne legyen ilyen teher. De ez egy speciális eset, alapból a megváltás igenis megoldás arra, hogy ne törpösködjon ott semmiféle haszonélvezkedő. Én legalábbis nem vagyok analfabéta, és szerintem egyszerűen ezt sugallja a 40 év rutinnal dolgozó ügyvédi csapat a weboldalán. Szóval szerintem vagy ők félrevezetőek a cikkben, vagy ti nektek túl magas a dolog. Igazatok lehet abban, hogy a jogszabályok alapján a haszonélvező akarata kell a megváltáshoz. De ez esetben valótlanságot sugall a cikk, hiszen aszerint speciális esetben van szükség erre, pl. özvegyi jog esetén. Szóval jogilag TALÁN igazatok van, de hogy a DR. VIDÁKOVICS BÉLA ZSOLT ÜGYVÉD és a Vidákovics & Partners ügyvédei együttesen több mint 40 év tapasztalattal mit írnak, az ott van az oldalukon, el lehet olvasni. Én így látom ezt az egészet, innen fentről. Hahaha.

[link]

"A haszonélvezeti jog nem képezheti adásvétel tárgyát, ugyanakkor megváltható, méghozzá a fent ismertetett módon, az értékből és a jogosult korából, kalkulált összeggel.

Fontos azonban leszögezni, hogy vannak olyan speciális esetek, ilyen például az özvegyi jog által keletkeztetett haszonélvezet, ami csak akkor váltható meg, ha azt a jogosult (vagyis az özvegy) kifejezetten kéri. A megváltás tehát nem lehet minden esetben megoldás arra, hogy az ingatlanon ne legyen ilyen teher."

2024. márc. 4. 23:40
 24/34 anonim ***** válasza:
87%
Eleve bírom az ilyen kérdőzőket, akik egyik percben még kérdeznek, majd a következő percben már egy komplett jogrenddel érvelnek hogy miért van nekik igazuk abban, amit kérdeznek... :D:D:D Röhej.
2024. márc. 4. 23:41
 25/34 A kérdező kommentje:
"Kiflit tessék, kifliiit! A sima értéke 50 Ft, az értékét megváltva vihető, a sajtos viszont csak az én beleegyezésemmel!" Tehát a sima kifliért odadobok 50 Ft-ot aztán szabadon vihetem. Nem?
2024. márc. 4. 23:43
 26/34 anonim ***** válasza:
92%
Szerintetek szellemileg sérült a gyerek?
2024. márc. 4. 23:45
 27/34 anonim ***** válasza:
88%

Idézlek kérődző, kiemelve a lényeget:

"A haszonélvezeti jog nem eladható, de mivel lehetőség van megváltására, ezért az 1990. Évi XCIII. Törvény 72. Paragrafusa rendelkezik arról, hogy a megváltásnál hogyan számítható ki a L.E.M.O.N.D.Á.S.É.R.T. járó összeg."

Kiemelem: L.E.M.O.N.D.Á.S.É.R.T.

Ehhez hozzátenném, a haszonélvezeti jog nem átruházható, azaz a megváltással csak megszünteted azt, átruházni másra nem lehet.

2024. márc. 4. 23:49
 28/34 anonim ***** válasza:
81%

#23 Akkor javaslom olvasd át a jelenleg érvényes polgári törvénykönyv ide vágó fejezetét, mert semmi nincs benne ami a haszonélvezetről azt mondaná amit te ki akarsz hallani belőle.

"XXX. Fejezet

A haszonélvezet

5:154. § [A haszonélvezet megszűnése]

(1) A haszonélvezet megszűnik a határozott időtartam lejártával, a jogosult halálával vagy jogutód nélküli megszűnésével, továbbá ha a haszonélvező szerzi meg a dolog tulajdonjogát.

(2) A haszonélvezetnek jogügylettel való megszüntetéséhez a haszonélvező lemondó nyilatkozata; ingatlanon, illetve ingatlan-nyilvántartásba vagy más közhiteles nyilvántartásba bejegyzett jogon fennálló haszonélvezet esetén a haszonélvezeti jognak a nyilvántartásból való törlése is szükséges.

(3) A lemondó nyilatkozatot dolog haszonélvezete esetén a tulajdonoshoz, jog haszonélvezete esetén a haszonélvezet tárgyát képező jog jogosultjához vagy a jog megalapítójához kell intézni.

(4) Ingatlanon, illetve ingatlan-nyilvántartásba vagy más közhiteles nyilvántartásba bejegyzett jogon fennálló haszonélvezet esetén a lemondó nyilatkozatot írásban kell megtenni."

Kiemelten ott van a (2)-ben, hogy LEMONDÓ nyilatkozatot kell írni a haszonélvezet megszűnéséhez. TE nem kötelezheted a másikat arra hogy lemondjon egy jogáról, azt csak saját akaratából teheti meg. Ha lenne mód arra, hogy más, akár a bíróság kötelezze a haszonélvezet megváltására, akkor nem lenne kötelező a lemondó nyilatkozat, akkor ott lenne mellette hogy a bíróság rendelkezése esetén .... vagy a tulajdonos által kifizetett megváltás igazolása is elegendő. De nincs ott, mert nem lehetséges.

Az özvegyi jog esetén kizárólag az özvegy kezdeményezheti a megváltást, míg ha más módon lett haszonélvező, akkor a megváltást kezdeményezheti a tulajdonos is. Pl. nekiadja a fiának a házát de kiköti rajta a haszonélvezetet magának, akkor a fia is kezdeményezheti, hogy megváltja ezt a haszonélvezetet, mert el akarná adni a házat és a szülőnek jobb lenne egy idősek otthonába mennie mert ápolásra szorul. De ha nem fogadja el az ajánlatot akkor nem kötelezheti senki a haszonélvezetéről való lemondására.

"7:59. § [A házastárs megváltási igénye]

(1) A házastárs – a jövőre nézve – bármikor igényelheti a haszonélvezeti jog megváltását. A haszonélvezeti jog megváltásának a házastárs és a leszármazó méltányos érdekeinek figyelembevételével kell történnie.

(2) A megváltásra kerülő vagyonból a házastársat – természetben vagy pénzben – egy gyermekrész illeti meg."

[link]

2024. márc. 4. 23:53
 29/34 A kérdező kommentje:

A magyar jog kicsit komplexebb, mint a Ptk., van pár más jogforrás is... Pl. olyat is hallottam, hogy az özvegyi haszonélvezet megszűnik új házasság esetén, nem kell hozzá lemondás. Mégsincs az idézetedben. Ilyen alapon simán lehet, hogy a vitatott cikk alapja is más jogforrás. De szerintem az 8 általanossal beláható, hogy a cikk azt sugallja a haszonélvezet megváltása kapcsán, hogy speciális esetben kell hozzá beleegyezés, amúgy meg az illetéktörvény alapján fizethető. A két állítás egy kontextusban többletjelentéssel bír, hiába nincs ott explicit, hogy a haszonélvezet a haszonélvező beleegyezése nélkül elvehető pár millióért... Persze, özvegyi esetben kell a "L.E.M.O.N.D.Á.S.", de az egy speciális eset.

Kiemelem az előző idézet lényegét:

Az özvegyi jog a haszonélvezet egy speciális esete, hiszen jogszabály keletkezteti és több ponton is eltér a haszonélvezeti jog alapeseteitől. Mivel ennek a törvénynek a célja, hogy a magára maradó házastárs élete végéig élvezhesse a közös élet gyümölcsét (lásd: házastársi közös vagyon), vagyis lakhassa közös otthonukat, használhassa tárgyaikat, ezért (!!!) I.T.T. (!!!) a megváltás nem kényszeríthető ki.

Vagyis hiába szeretnék az örökösök, hogy (!!!) A.Z. Ö.Z.V.E.G.Y. (!!!) költözzön ki az ingatlanból és ajánlják fel a törvényben meghatározott összeget, kizárólag az özvegyen maradt fél döntése, hogy ezt elfogadja-e vagy sem. Az özvegyi jog minden esetben holtigtartó haszonélvezetet biztosít.

2024. márc. 5. 00:45
 30/34 A kérdező kommentje:
De én nem özvegyről beszélek. Tehát erre - a hagyományos haszonélvezetre - nem vonatkozik az, hogy "a megváltás nem kényszeríthető ki", a szöveg alapján, értelmezésem szerint. Ellenszenves szemét vagyok, oké. De ugyanaz a nyelvtan, ugyanazok a törvények vonatkoznak ránk. És a cikk azt sugallja szerintem, hogy a haszonélvezet megváltható. Törvényben meghatározott értéken. Özvegyi esetén csak kérésre.
2024. márc. 5. 00:50
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!