Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Emiatt nem hitelezhető a...

Emiatt nem hitelezhető a házam? Teljesen elkeseredtem.

Figyelt kérdés

Örököltem egy ingatlant, értékbecslő 35 millióra becsülte. Egy felújított 3 szobás, jó állapotú házról van szó. Lekértük a térképmásolatot a földhivatal oldaláról, kiderült hogy a kazánház, garázs nincs feltüntetve rajta, csak maga a ház van. A kazánházban van a vegyestüzelésű illetve a gázkazán is. Most többen is azt mondták, hogy így nem hitelezhető a ház.

Kerestem egy földmérőt, hogy feltüntessük ezt, mint kiderült ez nem így működik, kell hozzá építési engedély is.Na hát az sincs, 1980-ban lett hozzáépítve a kazán, teljesen egyben van a házzal, utánanéztek, nincs hozzá engedély. Tehát most a földmérő mellett kellene egy építész, millió papír, stb. Kb egy 800 ezres mutatványra saccolták, és hónapok. Hát nekem ehhez most sem kedvem, sem időm. Főleg beleölni 800 ezret úgy, hogy még nincs konkrét vevő se, így nincs kedvem ebbe most belefektetni csak úgy. De többnyire hiteles -csokos érdeklődők voltak eddig csak. Valakinek tapasztalat? Tényleg emiatt kb várhatok készpénzes vevőre?

2023. nov. 28. 18:21
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
96%

Kérdező,

ÖRÖKÖLTÉL - vagyis kaptál ingyen - egy értékes ingatlant.

Most ahhoz, hogy sokkal többért el tudd adni, neked bele kellene fektetned némi pénzt, időt meg munkát.

MAJD megcsinálod és akkor MAJD el fogod adni.

Keress rá bérlőt, az majd addig fedezi a ház költségeit és bevételed is lesz belőle! Közben indítsd el az eljárást, a bérleti díjat meg tedd félre és abból fizesd ki a költségeket!

Most komolyan azon kell sírni, hogy nem tudsz két hónap alatt 35 milliót csinálni az örökségedből eladással, hanem el kell telnie még időnek hozzá?

De eladhatod így is, csak akkor sokkal kevesebbet fogsz érte kapni. Viszont nem kell pénzt költened rá, nem kerül idődbe - de akkor sem a te munkádból van ez a ház, akkor is kaptad örökségképpen.

Amúgy mikor örökölted? letelt már az 5 év hogy ne kelljen utána adót fizetned ha eladod?

2023. nov. 28. 23:51
 12/34 A kérdező kommentje:

Nyilván nem vagytok tisztában a helyzettel, mert nem tartozik ide, nem az volt a kérdés hogy most ezt indítsam e el vagy sem....

De kifizettem 700 ezer ft-ot a temetésre, illetve a saját házamban is felújítás alatt vagyok, 4 milliót most fizettem ki múlt hónapban a kivitelezőnek ahogy kész lettek. Közben augusztusban megszűnt a munkahelyem, 1 hete kezdtem dolgozni újra, 180 ezres munkanélküli segélyt kaptam eddig, van 2 gyerekünk, a feleségem dolgozik, de itt a fűtés szezon, itt a karácsony, tudom elképesztő de jelenleg nincs 800 ezer forintom összesen, nem hogy erre..

😶😅Nyilván ha kicsapnám mellényzsebből akkor nem biztos hogy agyalnék ezen...

2023. nov. 28. 23:59
 13/34 A kérdező kommentje:

Eleve nem annyiért van hirdetve, senki se mondta, hogy annyit akarok kapni.....35 millióra becsülték, 31-ért van hirdetve.

2023. nov. 29. 00:02
 14/34 A kérdező kommentje:
Hivatalosan most halt meg apám aki haszonélvező volt idén márciusban, de a ház már 2017 februárja óta nevemen van, akkor halt meg édesanyám akié vol a ház.
2023. nov. 29. 00:05
 15/34 A kérdező kommentje:

Vagyis nem haszonélvező volt, hanem özvegyi joga volt...de mindegy is.

Tele volt még a ház jelzáloggal papíron, vissza voltak már a hitelek fizetve rég de nem volt levetetve, 2 hónap utánajárás volt ehhez is beszerezni a törlési engedélyt a bankoktól, rajta volt a 25 éve halott nagymama haszonélvezeti joga, ahhoz ki kellett csikarnom egy halotti bizonyítványt róla is, hogy a tulajdoni lapot tisztázzam a földhivatalban.

Temetés intézése utan 3 hónap szenvedés volt az áramot a nevemre venni, elbalfa*oskodták, a gáz szemétszállítás vodafone simán ment minden, a vizes céggel fél éves küzdés eredménye volt hogy átírták, a Telekommal is több hetes hercehurca volt, kommunális adó ment simán, 4 különböző biztosítónál intézkedni,rendőrségre járkálás, hagyatéki leltár, hagyatéki tárgyalás, utána bankokat járni folyószámlák miatt, nyugdíjfolyosító, aztán az autók átiratása eladása megint egy külön hónap volt kb

Kipakolnom a házat 2 hét volt...

Úgy hogy mellette mint írtam van egy saját házam amit újítottunk, 2 gyerekem, és munkát kellett keresnem, interjúkra jártam..

Azt hittem már vegre vege ennek es mar nem kell foglalkozni semmivel, egyszerűen nem gondoltam, hogy azt a házat se lehet csak úgy eladni 🙍🙍🙍🙍 Teljesen kiborultam mostmár rajta ha hihetetlen ha nem.

2023. nov. 29. 00:18
 16/34 anonim ***** válasza:
100%

#14 Adót nem kell utána fizetned, ez jó hír. De ettől még ez tiszta bevétel akkor is ha kevesebbért tudod eladni.

Indítsd el az eljárást és közben hirdesd meg úgy, hogy ez a problémája és ennyivel kevesebbet ér! Ha találsz embert aki kissé áron alul így is megveszi, akkor majd ő kifizeti a költségét a földmérőnek meg ami még szükséges és végigcsinálja az ügyet.

Ha nem találsz vevőt így akkor legalább már megy az ügy és hamarabb rendben lesz a ház, el tudod adni rendesen.

De megteheted, hogy konkrétan felkeresel bankokat, hogy TE vennél fel hitelt a házra így ahogy most van. Akkor majd kiderül, hogy mit kérnek. Még az is lehet, hogy így is lehet rá hitelt felvenni, csak nem minden banknál, vagy úgy lehet a hitelt felvenni, mintha ezek a részei nem léteznének a háznak. Tudd meg több banktól, hogy mik a hitelezésnek a feltételei náluk - konkrétan a te házadra - és akkor a lehetséges vevőknek pontos infót tudsz adni, pl. hogy menjenek hitelért a Kismókus bankhoz, ott adnak, a többiben nem, vagy hogy így, a ház ilyen állapotában csak X összegig vehetnek fel hitelt stb.

Addig meg szerezz bérlőt a házba! Legalább pénzedbe ne kerüljön amíg el nem tudod adni, fizesse a számlákat valaki és vigyázzon rá. ha meg sikerül olyan bérlőt találnod bele erre a pár hónapra aki fizet bérleti díjat is, az meg bevétel lehetne számodra.

Ne csak az adott településen keress bérlőt hanem a közeli nagyobb helyeken is! Ha elég jó ajánlatot adsz akkor találsz embert.

2023. nov. 29. 00:24
 17/34 A kérdező kommentje:

Köszi, ez jó ötlet, a bankos.

Már gondoltam arra is hogy egy ingatlanokkal jártas jogászhoz megyek esetleg még el, de ez a bankos mégjobb ötlet.

2023. nov. 29. 00:38
 18/34 anonim ***** válasza:
83%
#10 A válaszokat olvasva merült fel bennem, hogy honnan gondolod például hogy akárkinek van 1 millió forintja mondjuk manapság hirtelen? Tudom, hogy nem mindenki szegény, de azért 1 millió forint nem kevés, honnan tudod hogy ki tudja fizetni? A válaszait olvasva ki is derült, hogy most nem ahogy nézem.
2023. nov. 29. 08:45
 19/34 anonim ***** válasza:
100%

Ha akarnak, találnak olyan bankot, ahol meghitelezik, annyi kikötés szokott lenni, hogy a vázrajzon nem szereplő ingatlanrészeket értékbecslésnél nem veszik figyelembe.

Tavaly vásároltunk egy ingatlant, ahol az előszoba beépítés és a garázs nem szerepel a vázrajzon. Több mint 10 éves kreálmány, tudtuk, így vettük meg és adott rá a bank hitelt, levonva a nem feltüntetett területeket. (Igaz, csak az ingatlan vételárának heted részét igényeltük hitelként.)

Építésszel meg kell rajzoltatni és fennmaradási engedélyt kell rá kérni. Ha megadják, akkor földmérővel felméretni és megcsináltatni vele a változási vázrajzot. Pest megyében erre az egész eljárásra kb. 400 ezres ajánlatot kaptam, ez szerintem vállalható.

Akkor van "baj", ha valamelyik épület nem felel meg az aktuális előírásoknak, így nem kap fennmaradási engedélyt. Mivel 10+ éves, visszabontatni nem fogják, de sosem fogod tudni szerepeltetni a térképmásolaton, ami nekem fura, dehát ha így van, hát így van.

Csokot is engedtek felvenni (egy gyerekes használt), senki nem kötött bele semmibe. Itt ugyanakkor nem is olyan régen olvastam egy kérdést, ahol ugyanez volt a gond. Megadták a csok-ot, de azzal a kikötéssel, hogy határidőre rendezni kell a papírokat (2, vagy 3 évet kaptak rá).

Szóval nem kell betojni, sokkal általánosabb probléma ez családi házaknál, mint sokan gondolnák és sokkal nagyobb problémák is akadnak bőven a tiédnél. Pl. 100 nm-es ház, de abból 40 engedély nélkül lett 5 éve hozzáépítve. Na ilyet nem vesz meg az ember papír rendezés nélkül. Mi 2 ilyenbe is belefutottunk, amikor a házunkat kerestük. Az hogy a 40 éves melléképületek nincsenek feltüntetve, hát istenem...

Szerintem az a fontos, hogy tiszta lapokkal játszál, már akár a hirdetésbe írd bele, hogy ez a helyzet és ha jön komoly érdeklődő, akkor légy együttműködő és nyitott az egyezkedésben/probléma megoldásban. Ha nem kismiska, nem fogja érdekelni, hidd el.

Nem olyan vevőt kell keresned, aki "kimaxolja" magát. Vagyis a minimális önerőhöz veszi fel a max hitelt és még csok-kal is megtoldja, mert a probléma miatt nem fog annyi hitelt kapni, amennyit szeretne (alá becsülik valamelyest az ingatlant). Ennyi a titok.

2023. nov. 29. 08:50
 20/34 anonim ***** válasza:
82%

Jah, melléképületet nem tudom tényleg ki az aki feltűntet a térképen.

Nekem az is fura volt, hogy a kocsibeállóm rajta van a térképen.

Mindenesetre ha valami engedély és bejelentés nélkül építhető, akkor azt valszeg érdemes felvinni a térképre, bár nem tudom mennyi az ára. Ugyebár oda nincs terv meg semmi, hisz nem építésszel csináltatod, hanem magadnak.

2023. nov. 29. 09:03
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!