Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Emiatt nem hitelezhető a...

Emiatt nem hitelezhető a házam? Teljesen elkeseredtem.

Figyelt kérdés

Örököltem egy ingatlant, értékbecslő 35 millióra becsülte. Egy felújított 3 szobás, jó állapotú házról van szó. Lekértük a térképmásolatot a földhivatal oldaláról, kiderült hogy a kazánház, garázs nincs feltüntetve rajta, csak maga a ház van. A kazánházban van a vegyestüzelésű illetve a gázkazán is. Most többen is azt mondták, hogy így nem hitelezhető a ház.

Kerestem egy földmérőt, hogy feltüntessük ezt, mint kiderült ez nem így működik, kell hozzá építési engedély is.Na hát az sincs, 1980-ban lett hozzáépítve a kazán, teljesen egyben van a házzal, utánanéztek, nincs hozzá engedély. Tehát most a földmérő mellett kellene egy építész, millió papír, stb. Kb egy 800 ezres mutatványra saccolták, és hónapok. Hát nekem ehhez most sem kedvem, sem időm. Főleg beleölni 800 ezret úgy, hogy még nincs konkrét vevő se, így nincs kedvem ebbe most belefektetni csak úgy. De többnyire hiteles -csokos érdeklődők voltak eddig csak. Valakinek tapasztalat? Tényleg emiatt kb várhatok készpénzes vevőre?

2023. nov. 28. 18:21
1 2 3 4
 1/34 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos ez egy eléggé klasszikus cumi. Rengetegen belefutnak ebbe, hogy túlépítették a telket vagy ennek-annak elfelejtődött a bejelentése.

A tiéd még enyhe eset. Itt a faluban pár éve lángra kapott egy viszonylag új ház teteje a helytelenül szerelt kémény miatt:

A kéményest elérték ugyan, de mindent letagadott. Megtehette, hiszem számlát nem kértek tőle, az ő neve sehol sem szerepelt.

Biztosítás meg nem volt, mert a ház bejegyzése kerti tároló (a valóságban 100m2 full családi ház)

Zsebből fizették milliós tetőjavítás, meg az elázott szobák rendbetételét.

2023. nov. 28. 18:34
 2/34 anonim ***** válasza:
100%
Az a baj, hogy a KP-s vevőnek is első dolga lesz kikérni a térképmásolatot és látni fogja, hogy a ház jogilag rendezetlen. 35 milla helyett mond majd 25-öt.
2023. nov. 28. 18:36
 3/34 anonim ***** válasza:
100%
Nem értem,akkor a gáztervező hogy tudta a gáztervet elkésziteni a gázkazánhoz ? A Föld Hívatalnál kérjed a segítségüket.Elmondják mit lehet tenni.Az a bíztos .
2023. nov. 28. 18:43
 4/34 A kérdező kommentje:
Hát nem tudom, én is ezen agyalok.
2023. nov. 28. 18:48
 5/34 A kérdező kommentje:

Önkormányzat nem talált építési engedélyt.

Levéltárba irányítottak, de ott se hiszem, hogy meglesz, meg olyanokat kérnek, hogy semmit se tudok megadni...Építés évét se tudom megmondani pontosan, én 82-es vagyok, gyerek voltam mikor már megvolt az a rész is, 79-ben épült maga a ház. Tehát valahogy 80-83 körül épülhetett. Se építettő kivitelező neve, se semmit. Így merre induljak? Kb semerre

Azt mondták még ötletnek, hogy ha van konkrét vevő akkor előszerződést kötni kb 4 hónapos határidővel, amiben kérünk foglalót, és abból elintézni ezt az egészet akkor és utána lehet hitelezni. Vagy marad a kp-s vevő.

2023. nov. 28. 19:02
 6/34 anonim ***** válasza:
73%
Biztos, hogy nem adnék több 10 millió forintot ki olyan házra ami körül még ilyen herce hurca lenne vásárlás után. Persze ez én vagyok
2023. nov. 28. 19:10
 7/34 anonim ***** válasza:
88%

Én úgy tudom, hogy hitrelezhető, csak épp azokat az épület részeket nem veszik figyelembe, mintha nem is lennének. Ez is persze bankfüggő lehet.

Én pl a fundamentás vásárlásunk után évekkel tudtam meg, hogy a tetőtér beépítés nincs elvileg engedélyezve. A 30 éves tervet sikerült megszerezni az előző tulajtól, amin a tetőtér át volt húzva, hogy nem épül be.

Ettől függetlenül hitelezve volt a ház. CSOK meg hasonló dolgok esetén mindenképp okozhat gondot, ahogy olvasgattam.

A 10 évnél régebben épült részekre lehet kérni fennmaradási engedélyt, bünti nélkül, ha úgymond volt lehetőség rá annó, hogy engedéllyel megépüljön. Pl ha nem léped túl a 30%-os beépíthetőséget (ha ott épp annyi).

Egyébként kismillió helyen van/volt engedély nélkül felhúzott épületrész amire tojik mindenki, hidd el, senki nem kér semmire engedélyt.

Csak én vagyok annyira balfax, hogy azon pörgök, hogy ami garázst építek, az a térképre rákerülhessen majd. (engedélyt meg bejelentést se szeretnék, elvileg jogszabály szerint mehet)

Egyébként körbenézel, és szerintem a házak 90%-nál nincs a térépen se a garázs. se a kocsibeálló, sufni, stb.

2023. nov. 28. 19:41
 8/34 anonim ***** válasza:
62%
Az állam mindenből pénzt akar csinálni. Csak a politikusok "lopását" hagyja (gyakorlatilag) büntetlenül.
2023. nov. 28. 19:51
 9/34 anonim ***** válasza:
97%

Ezen mit kell elkeseredni?

Te fordított esetben megvennéd?

A keszpenzes se fog annyit adni hidd el.

Voltam hasonló helyzetben.

Kb mindenki okoskodott hogy nem kell papir, meg hát amugyis kit érdekel. Sokan nem ertik hogy 2023 van, nem 1923.

Én elmondtam a vevonek hogy mi a helyzet, nem arultam zsakbamacskat.

Az elso tervező durva osszeget mondott, a masodik 5x olcsobban elintezte, valami más eljarassal. A hazat meg tiszta naprakész papirral adtam el.

2023. nov. 28. 19:55
 10/34 anonim ***** válasza:
100%

Pedig jobban jársz, ha elkezded intézni, mert így is pang a vásárlási kedv, te pedig egy közel egy éves papírmunkát akarsz razuditani a vevőkre.

Ezzel valószínűleg sok jelöltet elüldözöl.

Nem igazán értelek, mert 1 millió befektetéssel keresel 34 milliót!

2023. nov. 28. 22:15
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!