Mást nem frusztrál, hogy nem tud ingatlant vásárolni még hitelre sem? :-(
#20: persze nagytőkés :))
Én esszel vettem fel hitelt, korabban is 9% kamaton, most meg majdem 10%-on.
Szerinted egy most 200e törlesztő mennyire lesz nevetséges összeg 5, főleg 10 év múlva? Elárulom.. nagyon.
40 éve anyámék 1000Ft törlesztővel vettek lakást :)
Nem frusztrál.
Kiszámoltam hogyan jön ki a matek és vettem lakást.
140 volt albi havidíja, tulaj megemelte 160 ra.
Belementem lakáshitelbe és inkább fizetek 180 ezret.
Ez most magasabb de fix, 20 évre 180 marad miközben jövőre albi tulaj tuti nem 160 at fog kérni hanem 180-200 at.
Az meg a másik, hogy infláció többszöröse a hitel kamatának ezért 2-3 év múlva kevésbé fog "fájni" a 180 as törlesztő.
Úgymond nekem dolgozik az infláció.
"Inkább vegyen kisebbet és felújítandót akár vidéken"
Vidék nem reális megoldás, ha az ember a városban dolgozik. Napi több órát(!)kell majd ingáznia busszal, ha kocsival megy, akkor azt meg kell venni, tankolni, fenntartani és gyűjteni a következő kocsira, amire megint elmegy majd havi 100 ezer.
Az azért remélem megvan, hogy nem egy "nagytőkés" válaszoló mondja azt, hogy nem lehetetlen. A kamatkörnyezet nem olyan kedvező? Hát ja. Mihez képest? Mert talán 5 év volt, amikor az volt, se előtte, se utána. A deviza eset teljesen más szitu volt, ahogy az infláció fogalma sem egyenlő az ingatlanárak növekedésével, sőt... az csak egy plusz. Ellenben az ingatlan TARTJA a piaci értékét, míg a cihában tartott pénz nem. Az ingatlanod (ha az rendszeresen karbantartos, felújítod) 20 év múlva is értéket fog képviselni, a pénzed nem. Példa: A szüleim 400 ezer forintért vettek lakást 35 éve kb. egy kisvárosban. Ma 18 millió körül megy teljesen ugyanaz. A 400 ezer ft meg látjuk mennyit ér. Vettek fel rá 200 ezer ft hitelt? Ez mai viszonylatban mennyire nevetséges?
De hogy közelebbi példával éljek, mi 7 éve vettünk lakást 16 millióért, amiből 12 hitel volt. A törlesztőnk akkor egy bérleti díjnyi összeg volt kb. Ez a lakás ma 40 milliót ér, míg a beugró 4 milliónk amellett, hogy elszaladtak az ingatlanárak, inflálódott annyit, hogy ma már nem megy vele kb. semmire az ember a piacon. Ellenben a törlesztő részlet ma már kevesebb, mint fele egy bérleti díjnak. (Illetve lenne, ha fizetnénk még.) Ez egy ilyen biznisz.
És hogy csak ne lehessen azt mondani, hogy persze, nekünk könnyű, mert akkor tudtunk vásárolni. Akkor a kezdő mérnök fizetésem nettó 150 ezer ft volt Budapesten (50-70 plusz rezsi volt egy albi lepattantabb helyeken). Ma egy kezdő mérnök fizu 300 körül van, az enyém azóta sokszorozódott, amihez képest egy 70 ezres törlesztő nevetséges már és csak 7 év telt el, nem 20.
#25 Ott hibádzik a számítás, hogy az a lakás amelyik ma 40 milliót ér, 7 év múlva nem fog (40/16)*40=100 milliót érni. Hasonlóan, a mostani fizetésed pl. nettó 750, 7év múlva ez nem fog (750/150)*750=3,75 millióra nőni.
Az az alapprobléma, hogy egy-két kiszemelt időpillanathoz társítanak értékeket, mintha azok statikus jellemzők lennének, holott a valóságban a folyamatok dinamikaiak.
26: Amit látok építőiparban az alapján az első pár mondatoddal egyet értek.
Sztem max az újépítésűek ha tartják az árukat, máshol erős csökkenés van jelenleg azok alapján amit én látok.
Nem vicc, nem troll válasz, utána lehet nézni;
A világon lakosságarányosan Magyarországon van a legtöbb alkoholista, ha szerinted mást nem zavar, akkor remélem ebből leszűröd, hogy sok ember "alkoholba fojtja a bánatát".
2010 után már 1x kilőttek az ingatlanárak, majd 2018-2023-között összesen 200-300%-kal nőttek a nm-árak.
Régen sokkal könnyebb volt lakást venni. Arról nem is beszélve, mikor Budapesten jöttek a nagy gyárak, meg családsegítés, ilyenek mentek, hogy lakástámogatás címen a 3 gyerekes családok munka fejében kapták a 2+1-es panelokat, amiket most 50 millióért árulnak Kelenföldön.
Anno nem volt ilyen lakáshitel kamat sem, mint most. És kérem, most ne reagáljanak a habzó szájú, bepalizott svájci hitelesek.
Annyit kiragadtam a kérdésedből, hogy neked tetsző lakást szeretnél vásárolni. Itt viszont magamból kiindulva tudok annyit tanácsolni, hogy adj le az igényeidből. Én anno ragaszkodtam Budapesten ahhoz, hogy budai oldal és legalább 2 szobás lakás, végül elengedtem, mert kellett volna hozzá legalább 20 millió hitel. Végül a lakás vételárának 15%-át hitelből megoldva vettem Pesti oldalon 1,5 szobásat, a többi meg ment önerőből.
Nem szorongok a törlesztő miatt sem és annyira nem is izgat, hogy most 15 nm-rel nagyobb-e a lakás (Bp-n bizony 15 nm az 13-15 millió Ft :-) ).
29!
Nézd csak meg a 14# választ ott a link a hitelkamatokról!
Nekem a nagyszüleim, szüleim, és jelenleg is mindig mindenki azt mondja régen minden jobb volt!
Ez azért van, mert az ember alapvetően hosszútávon csak a jó dolgokra akar emlékezni, és még azokat is megszépíti. Ez amolyan általános pszichológiai jellemvonás tankönyvi példája.
pl1: nagyszüleimtől elvették földjeiket, szőlőiket, lovaikat és cserébe kaptak a tsz ben fillérses fizetés., pedig önfenntartók voltak.
pl2: szüleim órákat álltak sorba 1 kg narancsért/banánért a boltokban a 80as években. Titokban vágták a disznókat mert be kellett szolgáltatni egy részét
pl3: komolyan jobb egy 5 éves skoda 120, mint egy 5 éves Octavia 3 ??? Tényleg jó volt éveket várni egy új kocsira? Kértél egy új kék ladat 3 év múlva mondták piros skoda 120 van, jó lesz --> és már mentek is fizetni.
pl4: 80-90-es években sem volt könnyebb ingatlanhoz jutni, és ugyan ez a szitú 2000-2014 között is. Majd jött a csok 2015től. Azt valamiért egyik síró sem nézi, hogy az adott korszakban mit kellett megtennie azért hogy legyen egy háza/lakása.
pl5: szüleim főállásban dolgoztak. apám ez mellet kamasz koromig szó szerint éjjel-nappal maszekolt, anyámnak ápolnia kellet az anyját mert mozgás sérült volt. Ezek mellett még a kerteket művelték és disznókat, tyúkokat tartottak a 87-2001-ig. Ekkor meglett a ház 11 % kamattal, és utána vissza vettek, ekkor mér 14 éves voltam. Ugye milyen könnyű dolguk volt??? Szerintem örültek volna a jelenlegi kamatnak...
pl6: én, 4 évig főállás mellett 2 másod állásom volt felváltva, havi 250-260 órát dolgoztam. A cégnél az összes túlórát elvállaltam és még ezen felül is mindig kertem, a 400 órás keretet minden évben elhasználtam. 6 évig nem voltam nyaralni, nem vettem magamnak drága dolgokat stb. 2021-ben elindult az építkezés és nekem milyen könnyű dolgom van...és jöttek az irigyek beszólogatni. Szüleimtől telket kaptam támogatásként, egyedül állóként építkeztem, azaz csok és babaváró nélkül. 25 milliós hitelem van, és nem nyafogok miatta!
Szóval tenni kell azért, hogy legyen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!