Mást nem frusztrál, hogy nem tud ingatlant vásárolni még hitelre sem? :-(
A fizetésed nagy részét nem viheti el, mert szigorúan szabályozva van, hogy a fizu 40-50%-a terhelhető a gyakorlatban.
Amúgy addig kell nyújtózkodni amíg a takaró ér. Én is 20nm-rel nagyobbat és a központhoz kozelebbit akartam, meg kerteset, de nem tellett rá. Majd később eladjuk és veszünk jobbat.
A szürke vonal a lényeg, az a lakás hitel kamat.
Jól látható hogy 2008-14 között 8 % felett van, és 2008 előtt még magasabb is volt. A kilencvenes évek közepén 20% fellett is volt...
Jelenleg 7,85% kamatra adnak 20 éves végig fix hitelt!
A 2015-ben érkező támogatások ezt elfelejtették sok emberrel, A szüleim 2001-ben örültek volna a 7,85% kamatnak!
Az ember első ingatlanja általában nem az álom ingatlan, amiben az életét le fogja élni. Lépésről lépésre érdemes haladni. A hitel összeged pedig az idővel inflálódik, akár ki is válthatod kedvezőbb konstrukcióra ha lesz, a fizetésed is nő jobb esetben, így 5-7-10 év múlva közel sem úgy tekintesz rá, mint valami emberiség elleni vétekre. Simán lehet, hogy végtörleszted is sokkal előbb, mint gondoltad.
Mellesleg: Nekünk még 4 millió piaci hitelünk van, elég magas kamatokkal (9% körüli). A törlesztője éppen annyi, hogy azt 100%-ban elszámoltatjuk egészségpénztáron keresztül, a tőkét, amiből már kifizethettük volna már pedig állampapírban kamatoztatjuk egyelőre. Ilyen formán egyáltalán nem éri meg végtörleszteni jelenleg. 5 évvel ezelőtt még én sem gondoltam, hogy így állunk majd.
Én sejtem a problémát. És ez a "nekem tetsző".
Az ember mindig jóval többre vágyik, és ez így van rendben. De ha előre akarsz jutni az életben, akkor kompromisszumokat kell kötnöd.
És szerintem a nagy kompromisszum inkább legyen a lakás állapota. Nem baj ha teljesen felújítandó, ha beköltözhető, és jó helyen van, jó az elosztása, akkor abba kell beleugrani. Majd ha kicsit összeszeded magad anyagilag, lehet felújítani.
Most mennek le a hitelkamatok, a rekordifláció sem fog holnapra eltűnni. Én biztos nem várnék. El fog veszni a félretett pénzed.
#17 Már hogy a fenébe ne lenne uzsorakamat?! Közel a duplája, de legalább a másfélszerese fizetendő vissza, és évtizedekre történő elköteleződéssel, eladósodással, kiszolgáltatottsággal jár.
Csak a banknak jó biznisz, nem annak aki megigényli a hitelt.
A mai bizonytalan világban nagy felelőtlenség a hosszútávú és nagyösszegű hitelfelvétel.
Inkább vegyen kisebbet és felújítandót akár vidéken de önerőből, mintsemhogy kitudja meddig eladósítsa magát.
Evvel lehet nem egyet érteni, ugyanakkor 5-10 év múlva majd meg lehet nézni mennyien belefullnak a hitel utvesztőibe, beleértve a CSOK és hasonló, támogatási címszó alatt futó hiteleket is. Annak idején ugyanez volt a devizahitelekkel meg a lizingekkel, ész nélkül vette fel a sok eszement azt amit rájuk sóztak a bankreklámok... Aztán belefulltak!
#18: a hitel lényege, hogy ésszel kell felvenni.
Nyilvan aki CHF alapon kepes volt a bevétele 75%-ára eladosodni, azon nem lehet segíteni.
De egy albérleti díjnyi törlesztőt nyugodtan leeht vállalni FIX kamatra.
És ugyan soknak tűnik, amennyit vissza kell fizetni, az már akkor baromira nem ér annyit.
És amikor tudsz előtörlesztesz, így sokkal kevesebb a bukó a végére.
17/19-es te valami bankigazgató, nagytőkés vagy, hogy a magas lóról odaveted ezeket az okosságokat. Irreálisan magasak a kamatárak és igenis az uzsorakamat kategóriáról beszélünk. Az albérletben lakás pedig nem valós, hanem csak kényszer alternatíva. De megnyugodtam, hogy akkor én vagyok egyedül, aki szerint az átlagembereket árazzák ki folyamatosan az ingatlanpiacról, ami frusztrál. 🤣 Mások mind sokkal szebbek és okosabbak, nyilván azért osztják ilyen nagyképűen az észt.
Albérlet díjnyi törlesztőt nem tudok szerezni, mert annál jóval több lenne a törlesztőm. És nem, nem inflálódik feltétlenül el, mert nem lehet tudni, hogy ugyanilyen meredekséggel emelkednek majd-e az ingatlanárak.
"És amikor tudsz, majd előtörlesztes" - ha nyerek a lottón, pl.?
Ne is válaszolj, eleve nem a kérdésre válaszoltál, írtad volna azt, hogy pl. Igen, csak téged frusztrál, én szürcsölöm a koktélt a yachtomban.
Elképesztő, hogy ennyi emberrel elhitetik, hogy ezek a változáskk az ingatlanpiacon normális dolgok...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!