Nem érzitek azt, hogy elérhetetlen egy nagyvárosi, újabb építésű kertes ház, vagy egy budapesti nagyobb újépítésű lakás?
Középiskola után külföldön dolgoztam 4 évet vendéglátóhelyen, elég jól kerestem vele, legalábbis azt gondoltam, a magyar bérekhez és a szüleimhez viszonyítva.
Havi 600 ezer ft-ot tudtam rendszeresen félretenni, így 4 év után, tudtam annyi pénzt hazahozni, amiből vettem 3 évvel ezelőtt egy pécsi lakást.
Akkor ez 15 millió ft volt, 3 év után majdnem a duplája lett, így jelenleg az összvagyonom kb 30-35 millió ft, autóval, kis megtakarítással.
Jelenleg 26 éves vagyok, és az orvosi egyetemre járok. Azért választottam ezt a szakmát, mert szerettem nagyon a biológiát, kémiát, és a covid alatt láttam, hogy rengeteg vállalkozás tönkrement, és egy pillanat alatt tud rombadőlni annak az élete, akinek kevés tartaléka volt, és a munkahelye vagy a bevétele megszűnt vagy minimálisra csökkent.
Azt gondoltam, hogy orvosként biztosan lesz munkám, és relatív jól megfizetik, talán még itthon is, ha ügyeleteket vállal az ember, vagy ha szakorvos lesz.
A barátnőm már szakorvos, tudom, hogy mennyit keres most és keresett az elmúlt 5 éve alatt, viszont ígyis kilátástalannak látjuk a helyzetet.
Gyerekkori álmom volt egy Dunára néző budai ingatlan, valahol a 2-3. Kerület domboldalaiban, de 500-800 millió jelenleg egy szebb.
Erről már rég nem is merek ábrándozni.
Majd megnéztük a budapesti 3 szobás újabb építésű lakásokat, és 100 millió alatt szinte nincsen, csak a nagyon szélső kerületekben, de ott olyan is a környék, sok a kisebbségi, és az este folyamatosan zajos, randalíroznak, szemetelnek, stb.
Emiatt úgy gondolkozunk egyre jobban, hogy inkább elmenni az agglomerációba, a budai kerületek mögé, és nézünk egy újszerű kertesházat. Madárhegy, Budaörs, Törökbálint környéke, esetleg Százhalombatta, stb.
Próbálnánk olyan helyet találni, ahol szépen van rendbe tartva a város, van lehetősége a gyereknek akár gyalog vagy tömegközlekedve elmenni az iskolába, boltba, stb.
Ezeken a helyeken egy mutatósabb, szép ház 150, de inkább 200 millió. Ha egy elitebb részt nézünk, akkor akár még több.
Ha ettől is lejjebb adunk, és egy átlag családi házat szeretnénk venni, átlag környéken, akkor is közel 100 millióban kell gondolkozni.
Namost, idővel a párommal mindketten orvosok leszünk, kettőnk fizetése 2-2,5 millió ft között fog mozogni, amiből legjobb esetben is 1,5 milliót lehet félretenni rendszeresen.
Ebben az esetben egy 100 milliós ingatlanra 6-7 évet kell spórolni, egy 200 milliósra 14 évet.
Arról nem is beszélve, hogy gyereket nem 35-40 évesen terveznénk, és az idő csak megy, és rohamosan drágul minden.
Hiába gyűlik a pénz, ha elviszi az inflàció, befektetni viszont egy élet munkàjàt nem igazán merjük.
Diverzifikàltan tartunk mindent, állampapír, valutàk, részvények, de elég ha csak az egyik bedől és -10/20% a teljes vagyonból akár.
Előre is elnézést, amiért hosszan fogalmaztam, se nagyzolás, sem pedig lenézés nincs a leírtakban, egyszerűen tényekről írtam és az elkepzelésünkről.
Bele sem merek gondolni, hogyan tudnak és fognak boldogulni azok, akik átlag alatt keresnek és nincsen saját ingatlanuk.
Mi egyre jobban azt érezzük, hogy nem érdemes saját ingatlant venni, max ha újra visszajönnek a 3-5%-os lakáshitelek, de a havi fix 500.000-900.000ft-os törlesztő is elképesztően hangzik, egy értelmesebb háznál.
Talán itthon is az lesz, mint külföldön, hogy az emberek inkább bérelnek majd?
Az elviszi ugyan a fizetés 10-15-20%-át, de a többit lehet autóra, szórakozásra költeni, és nem stresszel senki azon, hogy nyugdíjig sikerül-e egy szép ingatlant megvenni? És ha munkahely vagy bármilyen változás van az életben, szinte azonnal lehet menni?
Ti hogyan vélekedtek erről? Mi gondolkodunk rosszul, vagy nagyobb a pánik, mint ami valójában van?
Te mit gondolsz, mikor lesz saját ingatlanod, és hogyan tervezed elérni?
20: A Rózsadomb egy teljesen elérhető, polgári rész, társasházakkal. Ott áll meg a villamos. 4 éve még 13-14 M körül néztünk ott egy kis kertes házat, ami egy társasház kertjében volt.
Társasházi lakások is voltak 18 M-ig.
A villák nem ott vannak.
Szép takaros környék, olyasmi, mint Eger vagy Pécs.:))
Ez a kérdés ugye vicc? :D
Nem is olvastam teljesen végig, de komolyan azon nyihegsz, hogy nem tudsz a Budapest legdrágább részén egy Duna parti házat venni? Meg nem tudsz a legjobb algós részeken házat venni 26 évesen? Ne idegesíts már. Két diplomával, a nettó átlagkereset kétszeresével, 10 évnyi spórolással 30 évesen ott vagyok, hogy egy másfél szobás, normális panelhez is tizenmillióim hiányoznak és szerintem - önerővel - jobban állok így is, mint a korosztályom 90%-a.
#21: Mint írtam, státuszszimbólum...
Valamikor régen úgy működött a dolog, hogy a tanultabbak tehát orvosok, ügyvédek, mérnökök, stb. élhettek átlagnál jobb körülmények között.
Ma, és már elég régóta ez a metodika nem teljesül. Alapszinten az számít, hogy a szülők mit tudnak adni és ki milyen vagyont örököl. Csak ez számít 70-80%-ban! 20-30%-ot tudsz javítani azzal ha piacképes pályát választasz. Persze tág fogalom hogy "piacképes" sokat tudnék mesélni, de most hagyjuk.
Szóval nagyot változott a világ, és ez valójában egy nagy rendszer, amit átlátni nehézkes egyben, az egyén pedig csak saját magára vetítve tapasztalj/látja azt a hiányt, amely az elképzelt ideális esethez képest jelenik meg.
28: Ezeket én is így látom.
"Persze tág fogalom hogy "piacképes" sokat tudnék mesélni, de most hagyjuk."
Bizony.
Linkelek pár cikket ami szerint már esnek az árak, jobban is mint ahogy tippeltem volna. És nem csak reál értéken a 25 % infla miatt, hanem már nominálisan is, forintban. Aztán persze én csak azt mondom amit a cikkekben olvastam, nem vagyok szakértő.
- Idén már csökkenni kezdtek a fővárosi panellakások árai
2023 első félévében azonban elkezdődött az árak korrekciója, 12 fővárosi lakótelepből 8 esetében csökkentek az átlagos négyzetméterárak a Duna House adatai szerint. A legnagyobb áresést 2022 óta a Bécsi úti paneleknél mérték, itt 22 százalékkal csökkentek az árak – persze nem függetlenül attól, hogy 2021-ről 2022-re épp ott volt a legnagyobb drágulás. A Vizafogón és a Fehérvári úti lakásoknál is 14-15 százalékkal ment lejjebb az átlagos árszint.A legdrágább lakótelep Gazdagrét, ahol hiába estek 4 százalékkal az árak, még így is 865 ezer forint egy átlagos panellakás egy négyzetmétere.
Link: [link]
De van más friss cikk is.
- Itt az áttörés: zuhannak a lakásárak ezekben a fővárosi kerületekben
Link : [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!