A gyerektelenség elsősorban nagyvárosi jelenség?
Régebb úgy gondoltam, hogy ez főleg kultúrafüggő és vannak népcsoportok, ahol jellemzőbb, pl németekről elég régóta ismert, hogy kevés gyereket vállalnak, de most úgy látom, hogy elsőrban a lakóhely és az életmód befolyásolja.
Van egy rokonom, Bécsben él, középkorú nő, jogászként dolgozik és azt mondta a munkatársai és a baráti körében rajta kívül senkinek nincs gyereke. Ez nagyon meglepett, mert gondoltam vannak sokan, akiknek nincs, de hogy senkinek, erre azért nem számítottam. Van más rokonom is, aki meg Burgendlandban él falun és ott azt mondta nagyjából mindenkinek van és a háromgyerekes család sem annyira ritka. Szóval inkább az van, hogy a vidéki környezetben ott is általában vannak gyerekek, nagyvárosban pedig kevésbé. Persze ez nem reprezentatív, de mégis lehet igazságtartalma.
Nálunk is ez van, hogy Budapesten sokkal gyakoribb, hogy valakinek ne legyen gyereke, mint vidéken, kisebb településeken, de valahol érthető is, mert a városban sokkal több a kulturális, szórakozási lehetőség, amikről le kellene mondani, vidéken meg ha háza, kertje van az embernek, ott jobban elfér a gyerek, mert segíthet is később rendben tartani.
Adott családtól függ... Engem itt Budapesten többnyire gyerekes családok vesznek körül.
A szó minden értelmében...
Kisvárosban élek, néhány kolléganőm, akik velem együtt a 30-50 közötti korosztályba tartoznak, nekünk 5-ünknek nincs gyereke, és van 2 férfi kollégám ebben a korosztályban, akiknek úgyszintén nincs.
Van egy 34 éves férfi kollégám neki van 2 gyereke, és vannak az 50 fölötti kolléganőim (8-an), akiknek meg van gyerekük.
Nem nagyvárosi jelenségről van itt szó.
Az én tapasztalataim megerősítik a kérdezőt.
Minél kisebb a település, annál inkább jallemző, hogy 40 éves korra megvan a gyerek (vagy ha nincs, kezelésekre járnak). Megyeszékhelyen az ismerőseim úgy 30%-a gyermektelen 40 éves kora körül, és sokuk eleve nem is akar.
Talán nem csak a településméret irányadó, hanem az is, hogy melyik országrészt nézed.
Nálunk a 2 öreg szomszédnéninek összesen 4 gyereke van, de 0 unokájuk, kb 5000 fős településen élek.
Amúgy el tudom képzelni, hogy kicsi falun nagy a társadalmi nyomás és nincs túl sok ember, aki a pártodat fogná a sok konzervatívval szemben, ha nem akarsz gyereket, így addig-addig csesztetnek, míg lesz, de ez elég szomorú.
Szerintem ilyen 30 000 fős településen meg nagyobbakon viszont nem játszik ez annyira, max a saját családod presszionál, de őket is jó esetben ott tudod hagyni és, ha már teljesen külön élsz tőlük, még kevesebb joguk van beleszólni az életetekbe.
ÉN is megerősítem a kérdezőt, az egojukkal vannak elfoglalva a budapestiek.
Volt,aki ki is fejtette ő szeretne gyereket, de akkor nélkülöznie kellene a pedikűröst, a manikűröst az új ruhákat stb, magyarán nem éri meg neki a gyerek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!