Tényleg kell foglalót fizetni?
#8 Általában bukod a foglalót.
Azt szokták csinálni, hogy vannak bankok, amik adnak ki 2-3 hónapra előre papírt, hogy te mennyire vagy hitelképes. És akkor talán könnyebb ezt a papírt lobogtatva azt mondani az ügyvédnél, hogy ha a lakásra nem adják meg az x millió hitelt, akkor vis major és visszajár a pénzed.
Törvényileg nem kötelező a foglaló, csak szokás, és igen, a szokásos mérték 10%. Egyes ingatlanosok állítják, hogy kötelező, és kp, merthogy jellemzően a jutalékuk az első pénzmozgásnál jár, ezért odajön az ügyvédhez szerződéskötéskor, és vár az előszobában, amíg a felek aláírnak, majd elkéri az eladótól, ami neki jár. Sok ingatlanos fél, hogy különben futhatna a pénze után.
A foglalót elveszti a vevő, ha az ő hibájából hiusul meg az ügylet (ellenkező esetben duplán jár vissza). A hitel elutasítása alapesetben a vevő hibája, de a felek másképp is megállapodhatnak (bár ebbe nemigen megy bele egy eladó sem). Az előzetes hitelbírálat erre jó megoldás.
Ezen kívül szoktak az ingatlanosok valamiféle letétet kérni az ajánlat mellé, ez inkább 1-2% szokott lenni. Ilyet sosem fizetnék, ennek a sorsa teljesen zavaros. tartok tőle, hogy ezt az ingatlanos nyúlná le meghiusulás esetén. Ha nem vagy hajlandó ilyet fizetni, az ingatlanos attól át fogja adni az ajánlatodat az eladónak, nem akar lemaradni az ügyletről.
egyébként én vettem már foglaló nélkül, van eladó, aki belemegy (nekem se lenne vele semmi gondom eladóként). Ez jellemzően akkor praktikus, ha pl 100% hitelből akarod fizetni az ingatlant, a bank pedig általában nem finansziroz olyan vételárrészt, ami már ki van fizetve.
Viszont a szerződést be kell tartani akkor is, ha nincs kikötve foglaló, és szerződésszegéssel okozott kárt ekkor is meg kell téríteni. Ez is vonatkozik arra az esetre, amikor a hitel miatt kell visszalépned.
Sajat ugyveded legyen.
Az ingatlaniroda ajanlati biztositekot szokott kerni 1%-ot.
Mar ez szsmit az adasvetelinek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!