Mi lesz ezzel a sok fiatallal? Hogy lesz saját lakásuk, egzisztenciájuk?A lakáshitelek az egekben! Aki nem gazdag családba születik, mi lesz vele?
Az olló egyre nyílik, a tehetősek és a szegények között. Hogy lesz saját lakásuk? Mindenki albérletbe megy talán? Vagy marad a MAMAHOTEL?
Elképesztő ez!
Albiban laktunk 5 evig, szerencsere mindkettonknek normalisan fizeto allasa van, 5 ev alatt igy felre tudtunk tenni 15 millio forintot, erre vettuk fel elozo felevben a babavarot, 1 gyerekre a 600 ezres csokot mert varandos lettem es melle meg 15 milla piaci hitelt. 38-ert vettunk igy egy bekasmegyeri 1+2 felszobas lakast, a maradek 2 millat pedig elraktuk vesztartaleknak. 🤷 Ferjem 32 eves, en pedig 28. A torlesztonk pedig nem tobb havi 170 ezer forintnal. Babavaro 3 eves szuneteltetesevel pedig 130 ezer alatt jovunk ki.
Kettonk netto bevetele bonuszokkal egyutt netto 1,2 millio forint, en konyvelokent dolgoztam a ferjem pedig teszelokent dolgozik egy IT cegnel.
A titok nyitja, hogy nem egybol akartunk kacsalabon forgo hazat, piackepes szakmank van, mindkettonknek felsofoku angollal, nem a legfancybb alberletben laktunk es a fizetesunk felet igyekeztunk minden honapban felretenni, ugy, hogy meg mellette azert magunkra is jusson penz.
120# Igen, annyi vagyok. Már a harmadik munkahelyemet fogyasztottam és levelezőn tanultam, amikor megismertem a férjemet, aki szintén szobát bérelt, dolgozott és tanult mellette éppen. Az évek alatt mindketten kerestük a jobb lehetőségeket, mivel mindketten nulla támogatással indultunk, ma a kislányunkkal a saját családi házunkban élünk Budapest agglomerációjában minimális hitellel, amiért nagyon keményen megdolgoztunk, olykor két állásban, spóroltunk akkor is, amikor már viszonylag jól kerestünk, mert ez volt a cél.
Én ezért mondom azt, hogyha valakinek (pl. nekem, a férjemnek és sok barátunknak is) megy, akkor miért ne menne bárki másnak is? Nem kell belesüppedni az önsajnálatba és nyalogatni a sebeidet, hogy nincs kiút, hanem a kezedbe kell venni a saját életed és minimum lehajolni azért az 50-60 ezer forintért, de az sem baj, ha képzed magad és más munkahelyet keresel. Mihez értesz? Mit csinálnál szívesen? Hiány van a jó szakikból... hegesztőkből, cnc-sekből, lakatosokból, darukezelőből, sofőrből és még sorolhatnám, amikkel garantáltan sokkal jobban keresnél viszonylag gyorsan, mint most. Egy sötétbőrű, írástudatlan vasszerelő is többet keres nálad ma Budapesten egy-egy kivitelezésnél. Igaz szürkén. És igaz, egy hét múlva nincs belőle semmi. Meg az is igaz, hogy meg is kell dolgoznia érte... Budapesten élsz. Ha kinyitod a szemed, találsz jobban fizető állást!
Gratulálok nektek ahhoz, hogy ezt el tudtátok érni. Viszont a te példád olyan szempontból nem releváns az ország egészére nézve, hogy mindketten jóval átlag fölött kerestek.
Azért remélem érzed, hogy nem életszerű azt mondani egy fiatalnak, hogy ha saját lakást akar akkor keresse meg a mindnekori medián bér legalább dupláját, és találjon olyan párt magának aki szintén ennyit keres. Ez nem a "titok nyitja", ahogy te fogalmaztál. Nem kereshet mindenki átlag fölött.
125.
Ez mind dontes kerdese. Nyilvan itt nem a keresett alapjan ertelmezendo parvalasztasra gondolok, hanem hogy jo esetben erettsegit kovetoen fel tudod merni, hogy milyen szakmanak van piackepes vonzata es abban tanulsz tovabb. Nekem celom volt jol fizeto munkat valasztani, igy annak idejen, mikor erettsegiztem, nem egy forumot vegig nyalaztam es tettem fel egy csomo kerdest, hogy ki mivel tud jo penzt keresni. Az, hogy eljutottunk idaig, az mindenki elott nyitva all, akinek van affinitasa az adott terulethez. Nyilvan egyszerubb ma Magyarorszagon ervenyesulni ha realosabb tudasod van,es gazdasagi, vagy mernok szakon vegzel, nem pedig bolcseszkent.
Ha pedig nem vegzel egyetemet akkor egy jo szakmaval sokkal elorebb vagy, mint egy atlag mernok vegzettsegu.
"jo esetben erettsegit kovetoen fel tudod merni, hogy milyen szakmanak van piackepes vonzata es abban tanulsz tovabb"
Ez nyilván így van, csakhogy a reál vonalhoz kell affinitás is. Én közgázon végeztem, és vért izzadtam, mire összeszedtem a kettes gazdasági matekból és statisztikàból, de ez a jobbik eset, mert az évfolyam fele már az első félévben kihullott a gazdmatekon. Nem is tudtam volna elvégezni pl. egy pénzügyi vagy mérnök szakot, hiába tudom, hogy az nyerőbb, de láttam, mit matekoznak, nem ment volna. Programozás dettó, volt okj-n programozásom, már ott meghaltam, hogy írjam ki Java-ban, hogy Hello World, ami a kezdőfeladat.
125#. Egyetértünk! A megszólaló leányzó a régi rendszert juttatja eszembe az 1800-as éveket és az 1900-as éveket a második világháborúig bezárólag!
Miszerint, válassz gazdag partnert magadnak, így boldogulsz! Úr-cseléd életforma,...stb. Az országház előtti teret visszaállítani a 1945 év előttire. OV.
Lázár: "Annyit érsz, amid van!".
Megjegyzés: Jómagam inkább a bölcsész szakra mennék! :)
Ezt nem ertem mibol szurtetek le, hogy en a ferjem miatt jutottam el oda ahol most tartok. Leven, hogy mindkettonknek kozel azonos a netto fizetese, nyilvan en mostolyan szempontbol kevesebbet teszek bele a kozosbe, hogy a GYED-nek van egy hatara, fuggetlenul attol, hogy mennyit kerestem elotte es mennyit adoztam.
A mi esetunkben mindkettonknek piackepes szakmaja van, ha nem lennenk egyutt akkor nagy valoszinuseggel kulon-kulon is mar a sajat garzonunk hitelet fizetnenk.
"Jómagam inkább a bölcsész szakra mennék!"
Megteheted, de akkor ne csodálkozz, ha anyagilag nehezebb lesz... Valamit valamiért. Aki képes elvégezni a bölcsészkart, az képes lenne mondjuk valami szakmát kitanulni is - amivel jobban kereshetne, és mellette hobbi jelleggel bölcsészkedhetne, ha az érdekli.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!