90es években az óvónő anyám és tanár apám a kezdő fizetésükből építettek fel egy családi házat. Mikor lesz újra ilyen?
30:
Azért hibás az érvelésed, mert jó helyen még egy lepukkadt állapotú Kádár kocka is drága, amit falig szét kell verned és ugyanúgy nulláról megcsinálnod belül, mint régen.
Másrészt társasházaknál fel szokták tüntetni a szerkezetkész állapotot, az is méregdrága. Meg a rossz állapotú panellakások is, jó akkor nem 50 millió, csak 40...
30as válaszomnak az lett volna a lényege, hogy a környezetem sokan úgy álltak neki építkezni, hogy nem volt pénzük befejezni. Ez manapság egyáltalán nem jellemző, pedig a kiskapukat kihaznalva most is lehet hasonló állapotba költözni. Használatbavételi meg majd egyszer lesz. Van olyan ismerősöm aki 8-9 éve nem kapta meg, mert nincs leszigezelve a háza, de nem is érdekli.
Akiknek pedig nem volt még erre sem pénze, az valamelyik szülői házban laktak gyerekestől akár évtizedeken át.
Nekem mire fűtéskészről be lett bútorozva ~15 millió ment rá a belsejére.
30-as, nincs igazad, ma nem lehet úgy építkezni, hogy nincs kész a ház, mert nem kapsz használatbavételit és mivel folyamatosan változnak az előírások, már nem tudod 8-10 évre elszalasztani a dolgot.
Pl. 5 évvel ezelőtt elfogadott szigetelési vastagság ma már nem is elegendő, hiába szerepel az a te terveden. Tudom, mert én is 2-3 éve építkeztem, mindig minden változik, nagyon sok dolognak kell megfelelni, pláne ha van csok vagy hitel és építési napló kell.
Ezeket az igényeket meg hagyjuk már, a Kádár-kockák már 50 évesek, be lehet költözni persze felújítás nélkül, de azok már olyan állapotban vannak, hogy össze sem hasonlíthatóak azzal, hogy valaki felépített egy új házat mondjuk 1990-ben és jaj, nem lett kész a fürdő azonnal.
Egyébként, még mindig ott tartunk, hogy ma átlagos 23-24 évesek még félig kész házat se tudnak felépíteni, olyan költsége van. Meg felújítandót sem tudnak venni, csak valahol Mucsajröcsögén, még akkor sem, ha 18-19 éves koruk óta dolgoznak. Mondjuk, ma ha 18 évesen nem tanulsz tovább, akkor alapból nem is sok mindent kezdhetsz majd az életedben...
"Mondjuk, ma ha 18 évesen nem tanulsz tovább, akkor alapból nem is sok mindent kezdhetsz majd az életedben..."
Attól még, hogy valakinek szakmunkás végzettsége lesz nem biztos, hogy kevesebbet keres mint egy diplomás szakember.
E.v. Pl: autószerelő, villanyszerelő, asztalos, kárpitos, fűtés szerelő, gázszerelő, klímás, fodrász, kozmetikus... és még lehetne sorolni.
Aztán ott vannak a jól kereső gyári munkások, nagyon eltérő beosztásokkal, műszakvezető, cnc gépkezelő, logisztikus stb.
Persze a sori dolgozók keresnek a legkevesebbet, de ismeretségi körömből kiindulva ez gyakran több mint egy diplomás fizetés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!