Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » 90es években az óvónő anyám...

90es években az óvónő anyám és tanár apám a kezdő fizetésükből építettek fel egy családi házat. Mikor lesz újra ilyen?

Figyelt kérdés
125 m2es családi ház, egy kis hitelt kellett felvenni és egy év alatt felhúzták. Egy ilyet felépíteni 125 millió lenne, plusz telek 20-30 millió, illeték, tervezés, kerítés, stb. Egy jól kereső házaspár sosem lenne képes így családi házat megépíteni. A csoknak sincs semmi értelme már.
2023. ápr. 28. 12:32
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
88%
Amúgy nem tudom, hogy jön ide ez s mérnöközés, nem lehet mindenki mérnök. Nálunk is mindenki átlagember volt, eladó, hentes, ilyesmi, mégis mindenki építkezett huszonévesen, pedig nem a szülők finanszírozták.
2023. ápr. 28. 20:33
 12/36 anonim ***** válasza:
63%

""Én mérnök lettem, "

Én is mérnök vagyok, 35 éves, nettó 800-at keresek és esélyem sincs egy 150 milliós családi házra,"

Ezek szerint te többet keresel nálam, igaz csak 40-50000-el, de akkor valamit nem jól csinálsz! Nem 150 milliós házzal kell kezdeni...

"Sokan már ott elakadnak, hogy lemondjanak valamiről"

te esetedben kisebb ház például.

Igaz nekem csak egy ~60 milliós házra futotta 2022-ben, Öcsém 30ért vett a szomszéd utcában felújításra való kockát kpra! A felújítás meg hitelből megy jelenleg is.

Ráadásul te kifejezetten abba a kategóriába tartozol aki meg engedhet magának egy építkezést. Gyűjtés, spórolás, kompromisszumok, lemondások 4-6 éven keresztül, és neked is lehetne! De ezt sajnos észre sem veszed, mert félted az élet színvonaladat. A fizetésed felét félre kéne tudnod rakni.

2023. ápr. 28. 20:46
 13/36 anonim ***** válasza:
60%

"Igaz nekem csak egy ~60 milliós házra futotta 2022-ben"

Jaj, mese babbal, mérnökként nem megy a matek?

60 millió 10 évre elosztva is azt jelenti, hogy havonta 500 ezret kell félreraknod, ha még most sem keresel meg 800 ezret, akkor persze, albérlet, kaja, rezsi, ruha, egyéb kiadás mellett hogy tettél volna félre ennyit akár 5 vagy akár 10 éve, mikor a fizud sem lehetett akkoriban havonta 50/ ezer? De te abból azért 500 ezret félretettél, nyilván :D

2023. ápr. 28. 20:59
 14/36 anonim ***** válasza:
86%

"Jaj, mese babbal, mérnökként nem megy a matek?

60 millió 10 évre elosztva is azt jelenti, hogy havonta 500 ezret kell félreraknod"

Kihagytad a legegyszerűbb logikai gondolatmenetet....ehhez nem kell diploma.

ÖNERŐ+LAKÁSHITEL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(az emberek többsége így vesz házat/lakást)

2023. ápr. 28. 21:47
 15/36 anonim ***** válasza:
100%
14 Jaj, ilyet itt ne mereszelj leirni, hogy LAKASHITEL, rogton megjelenik 3-4 habzoszaju bankellenes, aki szerint az a lakas nem a tied, soha nem is lesz mert elobb elviszi a bank, orokre rabszolga leszel, soha tobbe nem tudsz elkoltozni es tarsai🤣
2023. ápr. 28. 21:55
 16/36 mindentudó99 ***** válasza:
87%
Kérdező szerinted ki veszi be hogy a szüleid villát építettek a tanári és óvónői fizetésből a 90 -es években?
2023. ápr. 28. 21:57
 17/36 anonim ***** válasza:
31%

Szerintem sokan nem értik, amit kérdező ír. Nem az a lényeg, hogy most akkor ő hány milliós lakást vagy házat venne.

Hanem az, hogy akkor egy tökátlagos fiatal pár meg tudott venni olyat, ami neki mérnökként, itthon jónak számító diplomával elérhetetlen cél. Hitellel is az, egyébként a hitel nem változtat a lényegen, ugyanúgy meg kell termelned ugyanazt a fizetéseddel, csak utólag teszed, ha nincs rá pénzed, hitellel sem lesz, azzal csak előre hozod a vásárlást.

Én is ezt látom, mint kérdező, de már panellakásoknál is, ami huszonéves gyári munkás házaspárnak anno elérhető votl, az most harmincas mérnököknek sem.

2023. ápr. 29. 15:59
 18/36 anonim ***** válasza:
0%

Szerintem meg mindegy melyik évben nézzük a dolgot, ha valaki vissza nézegeti a csok kezdetén a hasonló kérdéseket hasonló válaszok keletkeztek. Pedig akkoriban 3-4% volt a thm, de ekkor már megindult az áremelkedés.

Ez előtt pedig a 2008-as válság, devizahitelek bedőlése miatt problémáztak, csak akkor éppen az volt a gond, hiába zuhant be az ingatlan piac, kp-ra nem tudtak venni semmit, hiteltől meg féltek. Ezen időszak előtt pedig szintén a magas thm volt a gond... tehát ez egy örökös körfolyamat, csak az aktuális paramétereket kell figyelembe venni az adott korszakokban.

Akiknek pedig ezen időszakban lett háza vagy lakása, és nem örökölték vagy örökségből szponzoráltak egy részét, nagyon valószínű, hogy éveken keresztül gyűjtötték az önerőt.

Sok gyári munkás párt ismerek, akiknek az utóbbi néhány évben sikerült csok nélkül is, úgy hogy 2-en nem keresnek most sem annyit, mint a kérdező egymaga.

Kérdező te mennyi megtakarítással rendelkezel?

2023. ápr. 29. 16:17
 19/36 anonim ***** válasza:
68%

Ismerős. Apukám állami cégnél rendszergazda, anyukám sima érettségis irodai adminisztrátor volt és a 90-es években tudtak venni egy 3 szobás szép tégla építésű lakást 30 éves korukra. Ma ugyanez elképzelhetetlen.

És nem kell szélsőséges baromságokat írni, akkor sem dobálták senki után ingyen a lakásokat, de igen, könnyebb volt saját ingatlant szerezni, mint most.

2023. ápr. 30. 06:13
 20/36 anonim ***** válasza:
75%

"90-es években tudtak venni egy 3 szobás szép tégla építésű lakást 30 éves korukra."

Tehát anyukád valószínűleg középiskola után 18-19-éveses dolgozni kezdett, apukád pedig vagy szakközepet vagy főiskolát végtett, de legrosszabb esetben is 23-24 éves már dolgozott.

Azaz valószínűleg évekig gyűjöttek, mielőtt megvették volna.

2023. ápr. 30. 07:55
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!