Budapesten, vagy vidéken élnél a helyemben?
Jelenleg Budapesten élek 2 tini gyerekemmel, külső kerületben. A belvárostól a hideg kiráz, aki ott él, az tudja mire gondolok, szóval mondjuk évente kétszer ha megfordulok a Blaha környékén. Munkám miatt egy órát tömegközlekedek és a gyerekek is olyan fél órákat.
A szüleim Zalaegerszegen élnek, nagyon jó a kapcsolatunk. Elgondolkodtam rajta, hogy visszaköltözök oda a gyerekekkel, de félek, hogy meg fogom bánni. A fő motivációm a költözésre az ingatlanárak. Ott 24-26 millióért tudok venni egy szép kis lakást hármunknak (ez egy elérhető összeg, nagy része megvan) itt Pesten a külső kerületben ugyanez 40 millió és akkor az kívül romos, büdös, graffitis, stb. Meg hát ugye az emberek...itt Pesten nem igazán veszik figyelembe a szomszédot, ez a tapasztalatom, míg Zegen sose volt ilyen gondom 22 év alatt se nekem, se a családomnak.
Csak azon gondolkodom, hogy a gyerekeim pont most lépnek abba az életkorba amikor ki tudják használni a főváros adta lehetőségeket én meg megfosztom őket ezektől.
Közszférában dolgozom, tehát munkám lenne és a fizetésem se lenne sokkal kevesebb.
Tehát érdekel a véleményetek, tapasztalataitok a kérdésben. Maradjak tovább Pesten (albérletben) vagy költözzek Zegre saját lakásba?
Budapesten nincs semmid, tehát gond nélkül mehetsz bárhová és ha valahol mégsem jön be az élet, akkor gond nélkül lehetsz megint albérlő Budapesten!
Az soha nem hátrány, ha van valahol megyeszékhelyen ingatlanod, ha máshol laksz, akkor kiadhatod te is és legfeljebb ingyen lesz a te albid a másik városban.
A gyerekeidről meg:
A középiskola után ha továbbtanulnak, úgyis szétszóródnak az országban, kollégiumban fognak lakni nagy valószínűséggel. A szórakozást meg majd megtalálják a baráti körükkel bárhol, mert ahol egyetemek vannak, ott vannak pubok, pizzériák, kávézók, ahogy billiárd, diszkó, de akár gokart is és még millióféle egyéb is.
Emlékszem, hogy én budapestiként a barátaimmal egy bokszos sörözőben éreztem a legjobban magam, ahol világmegváltó beszélgetéseket folytattunk egy sör vagy kávé, üdítő mellett. Ez a hely lehetett volna akár Piripócsalsón a falu szélén is, annyira egyszerű és családias volt, de főleg annyira megfizethető.
Nem kell ezt túlgondolnod, írasd be a gyerekeket középiskolába Zalaegerszegen, aztán majd a jövő eldönti a további sorsukat!
Inkább ne járjanak a tini gyerekeim a budapesti éjszakába bulizni... Ez részemről nem is szerepelne a palettán. A színház, múzeum, ilyesmi oké, jogos, de oda sem jár az ember hetente, néha ki lehet ruccanni akárhonnan, nem olyan nagy ez az ország.
A munkalehetőségeken kívül igazából nem tudom mi olyan pluszt tudna adni nap mint nap Budapest, amit mondjuk egy Zalaegerszeg méretű városban nem kap meg az ember.
10-es, talan felreertheto voltam. En irtam a szorakozast, de elsosorban szinhazra es muzeumra gondoltam, ahogy irtam, illetve gyerekeprogramokra. En is dolgozom, ott a haztartas, de van egy ferjem aki pontosan annyit tesz bele, mint en. Masok nem jarnak a gyerekekkel erre-arra? Illetve a parjukkal neha kulon felnott programokra? Hat oke.
Nem ertem a lepontozast, de koszike mindenkitol :)
És ezért most mindenkit BOSSZÚBÓL lepontozol, holott pont te írod, hogy félreérthető voltál.
Mókás, de ez a te kicsinyességedre és unintelligenciádra utal és sokkal szomorúbb a te megítélésed szempontjából, mint a te lepontozásod, aminek ekkora feneket kerítettél!
(11-es válaszoló voltam, hogy ne legyenek kétségeid a pontozásnál, amire tojok egyébként!)
Én nem pontoztalak le, sőt mindenkinek köszönöm, aki ír, ezért kértem véleményeket, hogy nagyobb távlatból lássam a kérdést!
Gyerekprogramokra már nem járunk, mindkettő 12 múlt, ez már a "hagyjbékèn" korszak :D Régen volt, hogy elmentünk egy-egy Gryllus koncertre, cirkuszba, állatkertbe, bábszínházba, ezek már nincsenek. Mozi Zegen is van, színház is (a Heves színház remélem még üzemel, régen sokat jártunk oda) van egy hatalmas aquapark, oda innen Pestről is gyakran járunk, Keszthely, Hévíz 40 perc kocsival. (Kevesebb, mint most a belváros) Én az erdő mellett nőttem fel, sokat bandáztunk tiniként az Aranyoslapi forrásnál, az Azáleás Völgyben, az egy nagyon szép része a városnak, a TV torony, szóval kirándulni is lehet. Koncertek ritkán vannak, az igaz, hozzáteszem ha kinézünk egy koncertet itt Pesten, feljövünk aznap, visszajövünk másnap, megaludni tudunk hol, a gyerekek apjánál pl, szóval ilyesmire itt Pesten is 2 szabadnapot kell kérnem, a koncert napját meg a másnapot. Azért évente egy-két koncertnél többre nem tervezek menni. Eddig kettő felnőtt koncerten voltam itt Pesten az elmúlt 15 évben. A babás koncertek már lekerültek a palettáról.
Múzeumok hát igen, csak a Falumúzeum van Zegen, azt már láttuk kétszer. Most ez degradálóan hangzik rám nézve, de amúgy nem vagyunk egy múzeumba járó család, ez az igazság.
Én budapesti külkerületben nőttem fel, jelenleg gyakorlatilag a Blahán lakom (nem is szeretem mondjuk a környéket), és nem tudnám elképzelni magam vidéki városban, kevés lenne a lehetőség (bár én sem használom ki annyira, mint lehetne).
Viszont esetetekben nem látom hülyeségnek a Zalaegerszegre költözést. Részedről egyértelmű a döntés, az egyetlen ellenérv szerintem a tinikorú gyerekeid véleménye lehet. Természetesen sokfajta osztályközösség van, én a külkerületben jártam gimibe is, mi is ottani kocsmákba jártunk leginkább beszélgetni és csocsózni, barátnőkkel jártunk be gyakrabban teázni, parkokba, sétálgatni, de őszintén ezt bármelyik város városközpontjában lehet. Később koncertekre jártunk többet, arra mondjuk itt több lehetőség volt. Szerintem ez az a kor, amikor már érdemes lehet figyelembe venni a véleményüket, hogy ők mennyire nyitottak erre, előtte nézz utána a suliknak, hogy hova jelentkezhetnének, gondold végig mi maradhatna meg a régi életükből (hétvégente biztos jönnének az apjukhoz amúgy is). Azzal, hogy középiskola után mi lesz, kevésbé kell foglalkoznod szerintem, ha megtehetitek, a legjobb így is úgy is az lenne nekik, ha önállósodnának, koliba mennének. A felsőoktatásban azért nem összehasonlítható a két hely szerintem, viszont ahogy Győrbe vagy Szombathelyre sem ingáznának, úgy Budapestre is visszajöhetnek.
Őszintén, ha elköltöztök Zalaegerszegre, és a gyerekeid nem szeretik majd, akkor is csak 4-5 év az életükből (mire elválik, hogy tényleg nem szeretik már, vagy csak a kezdet volt nehéz, csak 2-3), a felnőtt életüket ugyanúgy felépíthetik Budapesten.
Ha az apjuk Budapesten él, akkor pláne nem értem. Nyitva előttük a lehetőség, hogy bármikor feljöjjenek programozni.
Budapesten kívül is van élet, csak a tősgyökeres fővárosiak nem érzik ezt mindig így. Ha valaki vidéki, az azt jelenti, hogy sosem megy szórakozni, gyerek programozni, stb.? Na ne már...
#10 "De ugyanakkor belegondolok, hogy elmegy bulizni Pesten, amikor fényes nappal is életveszély a belváros "
Majd megszokod!
Én is pánikoltam kicsit amikor a lányom kezdett el a középiskolában bulizgatni és éjjel kellett hazajönnie a belvárosból (agglomerációban élünk) - de ez akkor sem volt más amikor a fiam a közeli hasonló településen volt bulizni középiskolásként. Akkor is ugyanígy lennél vele ha elköltöznétek még egy kis faluban is.
Nem szeretem Budapestet - pedig ott születtem. Nem akarnék soha ott élni, de az jó, hogy elérhető közelségben van. Én éltem sok évet vidéki nagyvárosban az ország más részén, jó volt, és nem is akartam volna elköltözni, de a munkalehetőség máshol adódott, költöztünk a családdal. Már az furcsa volt, hogy egy kisebb városba jöttünk, de nekem szintén anyaként a munka és gyerekek mellett elég volt. A gyerekeimnek azonban már kevés.
Van akinek bejön az elköltözés és van akinek meg nem. Sok pozitívum is lenne belőle - de sok negatívum is, csak ti tudjátok együtt megbeszélni, hogy a mérleg nálatok melyik oldalra billen.
Vidékikènt ìrom: azert a pár videki várost leszamitva ahol van meló pl: Győr, Netán Sopron ahonnét lehet ingázni és még talán majd Debrecen is jó lehet ha a BMW meg hasonlok beindulnak, a munkalehetőségek szama sajnos elég korlátozott
.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!