Budapesten, vagy vidéken élnél a helyemben?
Jelenleg Budapesten élek 2 tini gyerekemmel, külső kerületben. A belvárostól a hideg kiráz, aki ott él, az tudja mire gondolok, szóval mondjuk évente kétszer ha megfordulok a Blaha környékén. Munkám miatt egy órát tömegközlekedek és a gyerekek is olyan fél órákat.
A szüleim Zalaegerszegen élnek, nagyon jó a kapcsolatunk. Elgondolkodtam rajta, hogy visszaköltözök oda a gyerekekkel, de félek, hogy meg fogom bánni. A fő motivációm a költözésre az ingatlanárak. Ott 24-26 millióért tudok venni egy szép kis lakást hármunknak (ez egy elérhető összeg, nagy része megvan) itt Pesten a külső kerületben ugyanez 40 millió és akkor az kívül romos, büdös, graffitis, stb. Meg hát ugye az emberek...itt Pesten nem igazán veszik figyelembe a szomszédot, ez a tapasztalatom, míg Zegen sose volt ilyen gondom 22 év alatt se nekem, se a családomnak.
Csak azon gondolkodom, hogy a gyerekeim pont most lépnek abba az életkorba amikor ki tudják használni a főváros adta lehetőségeket én meg megfosztom őket ezektől.
Közszférában dolgozom, tehát munkám lenne és a fizetésem se lenne sokkal kevesebb.
Tehát érdekel a véleményetek, tapasztalataitok a kérdésben. Maradjak tovább Pesten (albérletben) vagy költözzek Zegre saját lakásba?
A leírtak alapján egyértelműen Zalaegerszeg.
Pest-külsőnél tulajdonképpen minden vidéki város jobb, ezt bp-i lakosként mondom.
Bár 2 tininél már mérlegelni kell a továbbtanulás lehetőségeit, azt nem ismerem Budapest-Zalaegerszeg viszonylatban, azt te tudod.
Ami ellene szól:
-Gyerekeknek iskolaváltás, új barátokat kell szerezni, stb.
-Ha a gyerekek tovább szeretnének tanulni, akkor kollégiumban / albérletben kell lakniuk, nem otthon.
De lehet azután is költözni, hogy végeztek a sulival.
Zalaegerszegen egész jó sulik vannak, a lányom szeptemberben kezdi a 8. osztályt, gondoltam neki már néznék zegi középiskolát, ha így döntök, mert középiskolában úgyis új emberek veszik körül bárhol van. Felsőoktatás tekintetében kicsit nehezebb ügy, de Szombathely és Győr közel van, meg hát az még 4 év.
Ugye az is bennem van, hogy a szüleim se lesznek fiatalabbak, ha ápolni, segíteni kell őket, 240 km-ről nem tudom megtenni, de ha helyben vagyok, akkor igen.
Budapestrol koltoztunk pont Zalagerszegre 2 eve, a gyerekek miatt. Friss levego, vegre kertes haz ugye, stb stb. Tehat ez volt a motivacio.
Ferjem nott itt fel egyebkent, en budai aggloban.
Hat, iden koltozunk vissza, remenyeim szerint. Utalok itt elni, egyszeruen azt erzem, hogy nekem ez a varos tul kicsi, keves a lehetoseg, program, szorakozas. Munkalehetoseg 0 kb. Azert elunk csak meg, mert a ferjem programozo, home office-ban van es jol keres. Az en fizumat inkabb hagyjuk is…
Gyerekeknek se olyan az ovi vagy a suli, mint kepzeltuk.
En speciel imadok szinhazba es muzeumba jarni, hat itt ugye kritikan aluli, ami van.
Azt gondoltam, hogy jo otlet lesz itt elni, legalabb kozel vannak anyosek, kozel van az erdo, termeszet, de nem igazan olyan ez az egesz, mint ahogy kepzeltem. Szerencsere a ferjem is egyetert ebben, neki se fekszik az itteni elet.
Szerintem tinikent ezt szo szerint pokol lenne megelni pest utan. Meg nekem is az, pedig felnott vagyok es azert nem vagyom mar a porgesre, bulikra, mint fiatalkent 0-24-ben, de igy is nehez.
Nem mondod komolyan, hogy miközben egy pesti külkerületi albérletben élsz 2 kamasszal és naponta ingáztok annyit, mint egy vidéki lakos a munkahelyére és ráadásul utálod is Pestet, semmit ki nem használva annak az előnyeiből, még felmerülhet ez a kérdés részedről!
Nyilván Zalaegerszeg!
Ott is vannak középiskolák,
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
Kölcsey Ferenc Gimnázium
Zrínyi Miklós Gimnázium
Ady Endre Művészeti Általános Iskola és Gimnázium
Zalaegerszegi Szakképzési Centrum (ZSZC)
ZSZC Báthory István Technikum
ZSZC Csány László Technikum
ZSZC Deák Ferenc Technikum
ZSZC Ganz Ábrahám Technikum
ZSZC Munkácsy Mihály Technikum
ZSZC Széchenyi István Technikum
Felsőoktatási intézmények:
Pannon Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg
Egészségügyi Főiskola: Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Zalaegerszegi Képzési Központ
Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás-fejlesztési Karának Zalaegerszegi Kihelyezett Tanszéke
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Zalaegerszegi Kihelyezett Képzés
Gábor Dénes Műszaki Informatikai Főiskola (távoktatási helyszín)
A helyedben már ész nélkül csomagolnék és mennék a szülőkhöz, míg megfelelő lakást találok és nem értéktelenedik el annyira a pénzem, hogy semmire nem lesz jó!
Más az elképzelés és más a valóság.
Mielőtt nagyot lépsz ki kellene próbálni milyen ott élni hosszabb ideig.
Nyár elején vidd le a gyerekeket a szüleidhez és töltsebnek ott több időt, majd te is menj le legalább 2 hétre. Megéri bérelni egy kicsi lakást is akár erre az időre.
Ha akkor is elégnek érzed te és a gyerekek is a várost ha már nem újdonság csak ismétlődés, akkor érdemes költözni, különben jön a megbánás, egymás hibáztatása, csalódás, veszekedés.
Személyiségfüggő. Én is utálom Budapestet, elhiszem hogy másnak van, számomra nincs élhető része. Az álmom volt tiniként, hogy Budapesten éljek, aztán 3 év után hányni tudtam volna minden áldott nap. Iszonyatosan nyomasztott, szóval nem volt kérdés, hogy nem a városban képzelem el az életem.
Ilyen formán részemről az sem lenne kérdés a helyedben, hogy mit választanék. Fel kell rá készülni lélekben, hogyha mentek, akkor a gyerekek kolisok lesznek esetleg egyetemistaként, na bumm. Életem legjobb évei voltak, akkora kínzás ez. :D
Neked Budapest:
- külkerületi albérlet, ami MINIMUM(!) 100ezer + rezsi
- a belvárostól/belső kerületektől a hideg ráz, holott ez Budapest lényege, amiért a többség ide törekszik
- ingázol napi 2x1 órát a munkahelyedre, a gyerekeid az iskolába
- a bp-i emberek mentalitásától idegenkedsz, ... stb.
Ellenben Zalaegerszegen
- ott élnek a szüleid, kölcsönösen tudnátok segíteni egymást
- majdnem felébe kerülnek az ingatlanok, saját lakásban élhetnél
- munkahelyed ott is lenne
- megszűnne az ingázás
- nyilván az emberek is mások
- közel van Ausztria, Győr, Szombathely, a Balaton (akár munka, akár iskola)
- Zala megye gyönyörű, Zalaegerszeg nem egy poros, keleti határ menti zsákfalu, hanem egy fejlett város, ahol minden van.
- És idézve a Wikipédiából:
"Egyike Magyarország legvirágosabb, legzöldebb városainak, 2008-ban elnyerte a Virágos Magyarországért Szervező Bizottságának legmagasabb díját, az Arany Rózsa-díjat."
Mi kell még? ...akár a gyerekeid szempontját nézve is.
...akkor mi a fene tud lenni még a kérdés, ami a maradás mellett döntene?
De jókat írtatok!
Csak az tart vissza, amit az egyik válaszoló is írt, hogy Bp-en minden szórakozási lehetőség adott, Zegen pedig minimális. Én ugyan nem használok ki semmilyen szórakozási lehetőséget, mert dolgozom és házimunka, és annyira távol lakom a belvárostól, hogy nem tudok "leugrani az Akváriumba" például. Csodálkozom is azon, hogy létezik olyan anyuka, aki el tud járni szórakozni, nekem a munka és a háztartás az összes időmet kitölti, barátaim sincsenek itt emiatt. Szóval na, én nem élek ezekkel, de pl a lányom nagyon társasági ember, ő biztos eljárna ide-oda. Tiniként én is Pestre vágytam Zalaegerszegről, ezért is költöztem a fővárosba amint volt lehetőségem ugye. De ugyanakkor belegondolok, hogy elmegy bulizni Pesten, amikor fényes nappal is életveszély a belváros :(( Zalaegerszeg meg az egyik legbiztonságosabb város, mégis kevésbé félteném, ha ott megy bulizni, a taxi meg kétezerért bárhonnan hazavinné. Éjszakai busz ide se jön ki ahol most lakunk...
Szóval ebben is van pro és kontra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!