Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Vettünk egy házat, melyhez a...

Vettünk egy házat, melyhez a szomszédnak bejegyzett szolgalmi út joga van.Előző tulaj, akitől a házat vettük, kerítést rakott oda,de úgy hogy 4 méter széles lett az út, tehát bőven befér mindenféle autó. Megteheti ezt?Többi megjegyzésben.

Figyelt kérdés
Úgy tudom alapból 2,5 méter elegendő lenne biztosítani,de a szomszéd pert indított hogy neki 4,5 méter kell. A beton út mely merőleges erre és mindenki ezen közlekedik 3,8 méter, akkor ő mi jogon akarhat 4,5 métert szolgalmi útnak? Egyáltalán nyerhet a bíróságon?

#szolgalmi jog #Szolgalmi út szélessége #Mekkora lehet a szolgalmi út
2023. jan. 28. 08:20
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Kérdező: nem a tulajdoni lapot kell megnézni a földhivatalban (azt is, az is fontos), hanem a térképszelvényt, hátha rajta van a szolgalmi út is, amin látható, hogy milyen széles az valójában.
2023. febr. 1. 01:04
 12/17 A kérdező kommentje:
Térképszelvényen nincs rajta. 10-est nem értem. Ha nincs megadva a méter a szolgalmira, hogy járhatna neki szélesebb út mint a beton út? Amúgy a saját kapuja amin be tud menni sincs 4 méternél több,mert azt nem írtam korábban,de földmérő által is le van írva,hogy rèzsű van 4 méter után, tehát semmilyen jármű nem férne el 4 méter után, hiszen lefordulna az útról.
2023. febr. 1. 07:05
 13/17 anonim ***** válasza:

Azért járhat nagyobb mert a szolgalmi jog lehet előbb volt mint az út. A betonutat meg csak odarakta valahova.

Földhivatalban pontosan meg kell lenni a szolgai jog rajznak, ami alapján bejegyezték a tulajdoni lapra a jogot.

2023. febr. 1. 07:31
 14/17 anonim ***** válasza:
A helyedben nem foglalkoznék vele, ha önhatalmúlag változtatni akar a jelenlegi kerítéshez képest, menj be a jegyzőhöz birtokvédelmet kérni. Az ő dolga bizonyítani hogy nagyobb terület jár neki.
2023. febr. 1. 07:34
 15/17 anonim ***** válasza:

Azért érdekes, hogy szélesebb utat akar, mint amekkora a kapu szélessége...

Ti is megtaláltátok az "ideális" szomszédot. :(

Most ezzel kötekszik, később meg majd kitalál valami újat... Ha megnyeri a mostani ügyet, akkor azért, mert nyert, ha meg elveszíti, akkor meg bosszúból.

Ilyen jellemű a 4.ik szomszéd tőlem, szerencse, hogy nem mellettem lakik, így én kimaradok a jóból...

2023. febr. 1. 09:47
 16/17 anonim ***** válasza:
13-as: ezt írtam én is, a földhivatali térképen rajta kell lennie a szolgalmi útnak (mert máskülönben hogyan is jegyezték volna azt be), és az alapján megállapítható, milyen széles.
2023. febr. 1. 22:58
 17/17 anonim ***** válasza:

A térképmásolat nem tartalmaz méreteket, csak nagyjából méretet arányos. De, nem derül ki abból, hogy 3 vagy 4 méter széles!

A záradékolt változási vázrajz tartalmazza a méreteket. Ezt a földmérő készíti, földhivatal záradékolja, tehát utóbbinál biztosan meg van.

A tulajdoni lapon pedig szerepel a szolgalmi mekkora m2-re vonatkozik.

A m2-t osztod az út hosszával, és meg van a széllesség.

Online, ha minden igaz 2 ingyenes tulajdoni lap lekérdezés van, de fizetősen is 1000 ft.

2023. febr. 2. 08:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!