Már láttok ingatlanár esést? Egyre több forumon mondják, de még mindig 100 MFt egy 100 m2-es ház. Bp-re gondolok, nem Borsodra..
Mi után fizessen adót? Normál helyzetben kifizette a vagyonszerzési illetéket, ami 40 milliós ingatlannál önmagában sem kevés és normál esetben a kiadásbóp származó bevételei után is adózik ugye. Az más kérdés, hogy kicsiny hazánkban ezt szeretik elkummantani és a kutya nem megy utána. Jobb helyeken az ember a kommunális adót is kicsnegeti minden évben a nem életvitelszerűen élt ingatlanai után. Hány adót fizessen még csak azért, mert megtehette, hogy több lakást vegyen és tartson fenn? :D Miért másokon való élősködés a lakáskiadás? Win-win helyzet jobb esetben.
Mellesleg megjegyzem, szerintem a legjobb főbérlő/tulaj, aki szimpla üzleti alapon kezeli a kiadó lakásaikat. Ahol érzelmi kötődés, meg nagymama bútora, meg nem tom mi van, az már régen rossz. Az ilyeneknek nem lenne szabad ingatlan kiadással foglalkozni.
Szerintem elég lenne, ha csak átláthatóbbá tennék ezt az egész bérlői piacot. Ne lehessen kiskapuzni, fekete jövedelemre szert tenni, nem bejelentkezni, stb.
Minta lehetne szerintem Svájc. Itt az emberek 70-80%-a albérletben él (a nyugdíjasok is), a többi meg háztulajdonos. Ha valakinek van egy kis pénze mert pl kifizette a házán a hitelét (ami nem jellemző amúgy, mert lehet életed végéig csak kamatokat fizetni, tőkét nem kötelező) akkor súlyos vagyonadót kell fizetnie onnantól minden évben. A vagyonadó mértéke egy bizonyos összeg felett nagyon bedurvul (pl 1 millió franknál már szép summa), de az alapja az összes vagyonból levonva az összes hitel. Tehát úgy lehet sok ingatlanra kevés adót fizetni hogy mindig egy része hitel, tehát ösztönzik a vagyonosokat hogy fektessenek be, forgassák a pénzt, működtessék a gazdaságot és persze a bankszektort. Tehát ha valaki kifizeti a lakását, ösztönözve van arra hogy vegyen vagy építtessen hitelre egy másikat és adja ki.
Másik oldalról viszont az állam a bérlők oldalán áll, keményen szabályozza hogy mennyit lehet elkérni egy albérletért, milyen esetekben lehet emelni (pl nagy felújítás után), és a bérlőknek amúgy sokkal több joguk van a lakáshoz mint a tulajoknak. (pl ha ki akarja tenni, találnia kell számára egy másik hasonló adottságú albit, költözést fizetni, és ha csak drágábbat talál akkor a difit fizetni. Utcára senkit nem lehet kitenni, ha nem fizet akkor se, de cserébe van egy jól működő, hatékony állami behajtórendszer)
Szerintem ez egy viszonylag jól átgondolt és működő rendszer.
Ami nálunk soha nem lesz, csak halálos albérlet árak, és bérlők tömegei.
Bicegő, beteg ország, orvosok, megtakarítások, nyugdíjak, jövőkép nélkül.
"Már láttok ingatlanár esést? Egyre több forumon mondják"
Sohase higgyetek a SZEMETEKNEK!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!