Ingatlan kiköltözés? Birtokba adás?
Kérem csak olyan irjon akinek van tapasztalata/tudása!
El szeretnénk adni a lakásunkat és az árából kertes házat venni. Az új ház árát a lakás árából tudjuk kifizetni, ezt próbáltuk elmagyarázni a Vevőnek de ő a teljes összeg átutalása után 5 napot akar adni a kiköltözésre... Én eddig úgy tudtam ha laknak az ingatlanban akkor 30nap a kiköltözés. 5 nap alatt lehetetlen bármit is elintézni...
A teljes vételár kifizetése után hány napot szoktak adni a kiköltözésre?
Mik a tapasztalatok?
Nálunk volt egy foglaló, egy "fő" vételárrész és a végén egy jelképes összeg (pármillió) átadása a kulcsátadáskor. A foglaló volt 10%, a fő rész 85%, az utolsó 5%.
A foglaló arra, hogy biztosan lássák megveszem, a fő rész, hogy ők is abból kifizessék az újonnan vett lakásukat, az utolsó pedig a kulcsátadáskor, amikor átadták a lakást úgy, ahogy azt megbeszéltük. Viszont a 2. és 3. rész között eltelt kb. 3-4 hét. Én nem értem mi ez a cigánykodás, hogy már egyből költözzön ki, amikor kifizettem a pénz nagy részét. Én is úgy kalkuláltam, hogy nyilván pár hét alatt ők is megkötik a maguk üzletét, kifizetik (részben) az én pénzemből a saját eladójukat és kiköltöznek. Ez nyilván nem 2 nap, főleg ha még ők is várnak valakire. Fel sem merült bennem, hogy egyből mennének. Én vevőként nem b*z*ltam, mint itt pár (vagy egy?) korábbi válaszoló, hogy "Költözzenek ki az én tulajdonomból.", meg ilyenek, főleg hogy nekem nem került semmibe normálisnak lenni.
Utolsó hozzászóló! Köszönöm! Csak szerettem volna látni hogy ez nem egyedi eset és valamilyen szinten én is harcoljak az igazamért!
(A szerződés készen van és ezek már benne vannak, most egyezkedünk ezekről a részlet kérdésekről, ezért tudom hogy a harmadik utalás a bank, tehát még nem írtuk alá csak most fogjuk, de ezt már annyiszor leírtam, mint írtam ez a sokadik bank ami hitelt ad nekik, még nem volt biztos hogy egyáltalán kapnak e hitelt addig nem írtuk alá a szerződést! És mivel a harmadik utalás a banké ezért arról nincs pontos dátum, hogy mikor érkezik, és mivel nincs pontos dátum ezért a mi szerződésünkben az áll hogy mennyi a türelmi idő amit mi eladók várunk a bank utalására, és a mi esetünkben ezért van az, hogy a teljes vételár kifizetése után van egy kiköltözési határidő ami jelenleg 5 nap.)
Szabály nincs rá, megbeszélés kérdése.
Láttam már olyat is akik 3 hónapot vállaltak, olyat is akik 3 nap alatt lezavarták.
3 naposnál előre meg volt beszélve költöztető céggel, hogy bármikor ha szólnak jönnek vinni a szajrét.
A mi történetünk: amikor megegyeztünk abban,hogy szeretnénk a lakást megvásárolni megegyeztünk minden kérdésben. Abban is,hogy mikor költözik a benne lakó tulajdonos és milyen módon ütemezzük a vételár fizetését. Igen, a mi eladóink is abból szerették volna az új ingatlant fedezni RÉSZBEN. Mi pedig minimális alku fejében belementünk abba,hogy olyan módon fizessünk ahogy az eladó kéri, amibe a banki hitelük kiegyenlítése is beletartozott már foglalóként. A vételár 10%-át tartottuk vissza utolsó részletként.Azon a napon utaltuk át a végső részletet amikor átvettük a lakáskulcsot a tulajdonostól. Tehát szerintem is jogos elvárás,hogy a teljes vételár kiegyenlítése után ,vagy azzal egyidőben, költözzön ki az eladó.
Én eleve azt nem értem,hogy amikor valaki értékesíteni akarja a lakását miért nem áll készen arra,hogy miként fogja megoldani a költözést? Mi is tapasztaltuk többször,hogy az eladónak fogalma se volt hogy hirtelen mit tegyen, hová költözzön, mihez kezdjen az ingóságaival. Azért erre előre fel lehet készülni.Főleg olyan helyzetben amikor a vételárból szeretnék az új ingatlant finanszírozni. Azért ne várja el senki,hogy a vevő a 100%-bankifizetett lakást ne vegye birtokba. Vagy esetleg meg lehet egyezni valamennyi bérleti díjban addig, amíg nem tudnak költözni.
Megértem ezt a 3 ütemezett fizetést(foglaló-vételár nagyobb része-utolsó pár százalék)
Mivel nekünk is elég a foglaló+vételár nagyobb része +a spórolt pénzünk ahhoz, hogy megvegyük amit szeretnénk. Szerintem az utolsó részlet szinte egy jelképes összeg, mert a vételár nagy részét előre fizeted. Tetszik az az ötlet, hogy eltelhet a két utalás között 3 hét. A lényeg igazából ugyan az, előbb utóbb a vevőnek fizetni kell, tehát vagy a kifizetéstől kezdve vár vagy közte, de neki így is úgyis várni kell.
A másik pedig, hogy több olyan esetről is tudok ahol 1-2 év is eltelt mire sikerült eladni, tehát még nincs komoly vevő addig nézelődni lehet ugyan de ha közbe megveszik amit kinéztél akkor kereshetsz másikat, tehát minden az eladástól függ. Plusz mint mondtam kiszámíthatatlan a banki hitel mert nem mindenki alkalmas, probléma lehet stb. Valamilyen szinten az sem fair hogy az eladó is vár a banki ügyintézésre (én 1,5 hónapja) hiszen mindkét fél érdeke az eladás. Akkor részemről az a minimum, hogy ők se akarjanak 5 nap alatt kitenni. Ez egy oda vissza játék, főleg ha mint mi, előre jeleztük a szándékainkat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!