Ingatlan kiköltözés? Birtokba adás?
Kérem csak olyan irjon akinek van tapasztalata/tudása!
El szeretnénk adni a lakásunkat és az árából kertes házat venni. Az új ház árát a lakás árából tudjuk kifizetni, ezt próbáltuk elmagyarázni a Vevőnek de ő a teljes összeg átutalása után 5 napot akar adni a kiköltözésre... Én eddig úgy tudtam ha laknak az ingatlanban akkor 30nap a kiköltözés. 5 nap alatt lehetetlen bármit is elintézni...
A teljes vételár kifizetése után hány napot szoktak adni a kiköltözésre?
Mik a tapasztalatok?
Minden csak megegyezés kérdése. 5 nap az valóban nagyon kevés, pont ezért szokták már a hirdetésbe beleírni, hogy
- azonnal költözhető, vagy
- 1-3-X idő a birtokbaadás és
- addig visszabérled
Eleve akkor adj fel hirdetést, amikor a cuccaitok 90%-a már be van dobozolva! Nálam ez anno eléggé bevált.
Idénycuccoknak, könyveknek, sífelszerelésnek, karácsonyi étkészletnek…stb már semmi dolga elől lenni és a maradékot rövid idő alatt el tudod tüntetni.
Húzósabb, ha még az új ingatlant is csak ezután kezded el keresni. Akkor átadod a lakást, kibérelsz egy raktárt, mész/mentek rokonhoz, baráthoz, albiba, vagy panzióba…
Egyéb lehetőséget nem tudok!
Beleírtam a hirdetésbe, hogy 30 napon belül költözhető!
Van aki évekig hirdeti a lakását vagy hosszú hónapokig, így elég érdekes lenne egy lakásban tele dobozok között élni. Az új ingatlan megvan, de nyilván fizetés után költözhetünk csak be plusz ők is kérnek időt a kipakolásra!
Azzal nem lenne gond, hogy mi hova megyünk de a bútoraink/cuccaink... Raktárt bérelni olyan lenne mintha kétszer költöznénk, sok feleslegesen elköltött pénz.
Mindenhol azt olvasom eddig, hogy jogos a 30 nap... Nem értem, hogyan gondolja az 5 napot...
Eddig a legtöbb ismerősöm 30 napos határidővel költözött ki.
Ettől függetlenül, a jelenlegi helyzetben, lehet érdemes lehet így is belemenni. Bár az 5 nap szerintem is nagyon kevés 10-15 nappal próbálkozzatok be nála. Lehet, ha nem adod el most, még fél-1 évig árulni fogod
2. Kettőtökön múlik mit beszéltek meg. Ha ő ragaszkodik az 5 naphoz és értetlen, akkor ne neki adjátok el a lakásotokat.
Én tavasszal vettem lakást és ott a szerződéskötéshez képest 2 hónap volt a fizetési határidő (bankhitel miatt) és 3 hónap a kiköltözés az előzőeknek. Március végén vettem a lakást, de csak júniusban tudtam beköltözni, akkor történt az átadás.
A lényeg:
"teljes összeg átutalása után 5 napot akar adni a kiköltözésre"
Valamien szempontból jogos, mert kifizette a teljes vételárat, övé a lakás!
Azt szokták meghatározni, mi a legvégső határa a teljes kifizetésnek! És addig kiköltöznek!
Nálam így volt.
Tehát kiköltözöl, kifizeti a teljes összeget, és birtokba veszi!
Rosszul értelmezitek.
5. Nem, ez nem így van.
Én tavasszal vettem lakást és ott a szerződéskötés március 30, nekem a fizetési határidőm május 30, nekik a kiköltözés június 30. volt. Nekik akiktől vettem is pont azért kellett +1 hónap, mert az én pénzemből is vettek maguknak másik lakást. Egyrészt nekik is találni is kellett valamit (és lehetőleg nem megvenni az első legszarabb szart, mert sürget az idő), másrészt aztán nekik is ugyanúgy meg kellett kötni a maguk szerződését és átköltözni.
De lehet te egy olyanra gondolsz, hogy a kulcs átadásig vissza szoktak tartani egy jelképes összeget. Nálunk is ez volt, hogy a vételár utolsó 2 millió forintját csak akkor kapták meg, amikor megtörtént a kulcs átadás nekem. De attól még a maradék több tízmilliót kifizettem az 1 hónappal korábban megadott fizetési határidőre, hogy ők is ki tudják fizetni az új lakásukat és át tudjanak költözni.
#6 Nem teljesen így megy a gyakorlatban! A vevő nektek ad egy előleget-foglalót, amivel ti, ha nincs mellette megtakarításotok, akkor azzal foglalózzátok le a megvásárolantó házat, és mikor a vevőtök teljesen kifizetett titeket, akkor tudjátok ti is rendezni a teljes vételárat. Nem úgy van, hogy add ide az egész pénzt, aztán majd valamikor költözünk.
Ezt beszéljétek le vele inkább, hogy adjon előleget, hogy ti is el tudjátok kezdeni a házvásárlás folyamatát. A teljes összeget meg akkor fizesse, ha tudtok költözni.
Nem érte,m hogy gondoljátok, hogy valaki kifizeti a teljes vételárat, majd vár még egykét hónapot, hogy beköltözhessen.
Ezt pont úgy szokták, hogy kiköltözésnél kapod meg az utolsó részletet a lakásból, vagy megkapod a vételárat és utána még pár hónapig visszabérled a lakást.
30 nap a kiköltözés, de akkor mondjuk 1-én kapod a foglalót, ami tíz százalék, 15-én a maradék felét, 30-án meg a maradék másik felét.
Nem értem, szerinted a vevőknél nem áll fenn ugyanez a probléma? Szeretnének beköltözni a lakásba, amit kifizettek. Megállapodhattok ti 3 hónapos kiköltözésben is, de ki adna oda neked előre teljes vételárat?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!